KÖZbensőSzigetKÖZélet

Válni mindenáron(?) – Avagy mi lehet a megoldás, ha megromlott a házasság?

A legtöbben az ünnepek után, az új év kezdetekor jutnak arra az elhatározásra, hogy lezárják a régi életüket, és valami újba kezdenek. Nincs ez másképp a házasságokban sem. Az év első hónapját szokás a válás hónapjának nevezni, hiszen ilyenkor adják be a bíróságokra a legtöbb válókeresetet. Vajon van megoldás a megromlott kapcsolat rendbetételére vagy csak a házasság felbontása marad? Erről írunk a továbbiakban. Valentin-Gyurics Nikoletta coach és mediátor írása.

Adjon időt magának!

Elenyésző azoknak a házasságban élő nőknek és a férfiaknak a száma, akiknek egy-egy nehezebb időszakban még soha nem fordult meg a fejében a válás gondolata. Azt tanácsolom, hogy semmiképp ne lépjen a legelső gondolatra! Várjon pár napot, amíg csillapodnak a heves érzelmek, és közben próbáljon meg kicsit kívülről tekinteni önmagára és a párkapcsolatukra! Biztos, hogy a kapcsolattal van a gond? Esetleg más életterületein vannak nehézségei? Jóvátehetetlen a probléma? Netán csak „elfáradt” a házasságuk?

Beszélje meg a gondolatait a házastársával!

Ha tiszta fejjel még mindig úgy gondolja, válságban a házassága: mindenképp üljön le a párjával és beszéljenek arról, mi játszódik le önben!  Nézzenek rá együtt, hol tart most a kapcsolatuk, és mik a terveik a jövőben! Nehéz lehet, de igyekezzenek higgadtan, és a másik személyét tiszteletben tartva beszélgetni! Nem az a fontos, hogy a múltban ki hibázott, hanem az, hogy közösen találjanak megoldást a problémájukra.

Legyen nyitott a változásra!

Változtatás nélkül nincs változás! Ha mindent ugyanúgy tesznek tovább, ahogy eddig, akkor minden ugyanúgy fog tovább folytatódni. Amennyiben nem elégedett a jelenlegi helyzettel, úgy elengedhetetlen, hogy megváltoztassa azokat a dolgokat, amik a rossz irányba vezetnek. Tartsa szem előtt, hogy a kapcsolatért mindketten felelősek, így önnek és párjának is van szerepe abban, hogy megjavítsák!

Tervezzék meg közösen a lépéseket!

Ha már látják, mely területek nem működnek jól, tervezzék meg közösen, min fognak változtatni! A kevés együtt töltött idő a probléma? Írják be a naptárba előre a programterveket és tartsák is magukat hozzá! Egy ember nyakába szakad a háztartásvezetés? Írják be egy táblázatba, ki mikor és mit vállal a ház körüli teendőkből! Már csak egymás mellett élnek? Tudatosan hozzák vissza az intimitást a kapcsolatukba! Legyen újra rendszeres a közös reggeli kávé, a meghitt beszélgetés, a puszi és az ölelés! Az elején lehet, hogy többször kell önmagukat (és egymást) figyelmeztetni, de gyorsan jön a pozitív eredmény.

Amennyiben nem megy egyedül, vegyék igénybe szakember segítségét!

Előfordulhat, hogy mindketten szeretnék megmenteni a házasságot, egyedül mégsem boldogulnak. Ilyenkor bátran kérjenek segítséget szakembertől! A nehézség jellegétől függően választhatnak párkapcsolati tanácsadót, párterapeutát vagy mediátort is. Ezekben a szakemberekben közös, hogy képesek pártatlanul és ítélkezésmenetesen ránézni a kapcsolati elakadásokra, és egyben támogatják önöket a saját megoldásaik megtalálásában. Amennyiben mégis a válás mellett döntenek, akkor a minél gyorsabb és a lehető legkíméletesebb lezárásban is tudnak támogatást nyújtani.

Hiszem és vallom, hogy a párkapcsolatok legnagyobb része megmenthető, ha a megfelelő időben észleljük a nehézséget, és hajlandóak vagyunk tenni a közös dolgaink rendezéséért. Amennyiben ön is épp egy nehéz szakaszon megy keresztül a házasságában, vegye sorra fenti lépéséket, és tegyen azért, hogy újra egymás legnagyobb támaszai lehessenek! Ne feledje azonban: egy kapcsolathoz két ember kell! Ha mindent megpróbált, és mégis egyedül marad a törekvéseivel, lehet, hogy más út áll Ön elött.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more
KÖZbensőKÖZéletSzigetKÖZélet

Ha anya jól van, mindenki jól van. Vagy mégsem?

Gyermekeim születése óta egyre többször akad meg a szemem a címben szereplő kijelentésen. E…
Read more
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Bemutatásra kerültek a Fidesz-KDNP polgármester és képviselőjelöltjei Mosonmagyaróváron

Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, a Fidesz mosonmagyaróvári szervezetének elnöke…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük