KÖZélet

Ferenc József és József nádor ükunokája tért be nemrégiben Kázmérra

Christiana főhercegnő, Habsburg-Lotaringiai Mihály magyar királyi főherceg (jobbra), ifj. Németh Györggyel a Kázmér Csárdában. Fotó: Ifj. Németh György


„Habsburg-Lotaringiai Mihály magyar királyi főherceg és felesége Christiana főhercegnő tért be hozzánk vasárnapi ebédre” – osztotta meg közösségi oldalán ifjabb Németh György, a Kázmér Csárda tulajdonosa. Augusztus 21-én járt József nádor ükunokája feleségével a határszéli étteremben, amely egykoron Frigyes főherceg intézőházaként működött.

„Nagyon kedvesek, közvetlenek, akikkel öröm volt beszélgetni. Tetszett nekik, hogy éttermünk falán Albertkázmérpuszta története miatt kint vannak a családja képei is. A főherceg többek között azt is elmesélte, hogy korábban gyakran látogatott Féltoronyba, mert jó kapcsolatban volt Frigyes főherceg unokájával, Waldbott-Bassenheim Pál báróval” – fogalmazott Németh György Imre.

Habsburg-Lotharingiai Mihály felmenői között európai uralkodók, nemesek sora található, ő annak a Habsburg-ház magyar ágát megalapító József nádornak és Ferenc Józsefnek az ükunokája. Albertkázmérpusztai látogatásán írt a csárda vendégkönyvébe, mégpedig a következőt: „Jó volt itt lenni a családi hangulat közepén, a sok rokonok képével. Nagyon élveztük a jó ételeket!”.

Németh György Imre felidézte, csak a fizetésnél derült ki, hogy ki is a pár valójában. Barátságosak és közvetlenek voltak.

– Ezért mint minden kedves érdeklődőnek, meséltem a birtok történetéről, hogy a Habsburgok tulajdona volt, amire ő pedig megosztotta velem, hogy ő is a család leszármazottja. Elmondta, hogy kisgyerekként menekülnie kellett hazánkból a családjának, Portugáliába költöztek. Jelenleg Bécsben él, de van lakhelye Budapesten is, ahol jelentős időt tölt feleségével” – tudtuk meg Györgytől.

Hozzátette: a főhercegi pár Budapestről tartott Bécsbe, a kázméri utat választva (mint ahogyan már többször is korábban, hogy elkerüljék a határon lévő várakozást), amikor is megálltak a csárdában. „Úgy fogalmaztak, már többször figyelték, hogy milyen hangulatos a hely, s most volt is idejük itt ebédelni”. 

György kiemelte, nem a mostani volt az első, hogy Habsburg-ház leszármazottja betért hozzájuk. Például Waldbott-Bassenheim Pál, Habsburg-tescheni Frigyes főherceg unokája és felesége Mariatherese Waldbott-Bassenheim többször is járt náluk, s a féltoronyi birtok következő örököse, Markus Graf Könisgegg-Aulendorf is családjával visszatérő vendégük. Libanapokra és a vadászatokra is gyakran tőlük rendelik az ételeket. Volt, hogy egy ilyen családi vacsorán Ferenc József császár dédunokája is velük tartott és ő is örült rokonai képének, ahol legutóbb Habsburg-Lotaringiai Mihály is felfedezte a családját. 

Albertkázmérpuszta

A terület királyi birtok volt, majd a XVIII. században került nászajándékként Mária Krisztina és férje, a birtok névadója, Albert Kázmér kezére. A herceg 1765–1780 között a Magyar Királyság osztrák helytartójaként működött. Székhelye a pozsonyi várban volt, a nyarakat Moson vármegyében, a féltoronyi kastélyban töltötte, a pusztán Közép-Európában egyedülálló mintagazdaságot alakított ki. Albert Kázmér szász-tescheni herceg alapította Európa első, ma is működő agrár-felsőoktatási tanintézetét. A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának jogelődje idén augusztus 1-jétől az ő nevét viseli (Albert Kázmér halálának 200. évfordulóján). A főhercegi család 1897-ben templomot építtetett itt a bécsi Votivkirche mintájára, Frigyes főherceg első fiúgyermekének, Albrecht főherceg születésének a tiszteletére. (Forrás: Biczó Zalán, Az albertkázmérpusztai templom története könyv szerzője, a Széchenyi Egyetem könyvtárosa).

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük