A nap esszenciájaKÖZéletSzigetKÖZélet

Megszűnik a nyomtatott telefonkönyv, péntektől olcsóbban tankolhatunk és már a karácsony sem a régi

Ahogy ígértük, idéntől sok-sok újdonsággal készülünk kedves Olvasóinknak. Megújult honlapunkon most újabb rovatot indítunk „A nap esszenciája” címmel, amelyben minden este közzétesszük a nap legfontosabb történéseit legyen az országos vagy helyi jelentőségű. Íme január 11. (szerda) esszenciája:

140 év elteltével megszűnik a nyomtatott telefonkönyv

A Magyar Telekom tavalyi telefonkönyvei voltak az utolsók, amelyek nyomtatottként megjelentek. A hírközlési cégeknek 2022 óta nem kötelező könyv vagy bármilyen más adathordozó formájában megjeleníteniük az előfizetőik adatait. Az MTI a Telekomra hivatkozva azt írja, a telefonkönyv megszűnésének hátterében a csökkenő fogyasztói igények állnak, illetve a digitalizáció térnyerése. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) piackutatása alapján 2017-ben még közel 60 ezer telefonkönyvet nyomtattak, 2020-ban azonban már 17 ezernél is kevesebbet, és felére esett vissza a fogyasztók által átvett névjegyzékek száma. Az CD-n terjesztett telefonkönyvek száma, 31 ezerről 2500-ra csökkent. A jövőben az egyetemes tudakozó továbbra is a lakosság rendelkezésére áll.

Péntektől olcsóbb lesz tankolni

A holtankoljak.net közlése szerint péntektől tovább csökkennek a hazai üzemanyagárak. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal, míg a gázolaj bruttó 9 forinttal esik vissza. A benzinkutakon átlagban egy liter 95-ös benzinért 642 Ft-ot, míg a gázolajért 701 Ft-ot fizethetünk.

Győrben nem emelkedett a szennyvíz koronavírus koncentrációja

Továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán. Emelkedő tendencia figyelhető meg Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett és Szombathelyen. Enyhe csökkenés egyedül Tatabányán tapasztalható. Győrben stagnál az amúgy emelkedett koncentráció.

Novemberben is sok ukrán menekült regisztrált ideiglenes védelemre

Az Eurostat szerint a háború elől Ukrajnából elmenekültek novemberben is nagy számban regisztráltak ideiglenes védelemre – írja az MTI. Az adatokat közlő európai országok októberben összesen 163 390, novemberben 139 400 ilyen jogállást biztosítottak az ukrajnai menekülteknek. Novemberben a legtöbb, 40 370 ideiglenes védelemi státuszt biztosító Lengyelországot Németország (36 385), Románia (10 745) és Franciaország (8835) követte. A jelentésből kiderült az is, hogy Magyarország az ideiglenes védelemi státusz bevezetése óta márciusban 1440, áprilisban 7075, májusban 6935, júniusban 5650, júliusban 2794, augusztusban 1895, szeptemberben 1220, októberben 1240, novemberben pedig 1040 ilyen jogállást biztosított ukrajnai menekültek számára.

Már a karácsony sem a régi: az átlagosnál alacsonyabb volt az áramfogyasztás

Az átlagosnál alacsonyabb volt a magyarországi villamosenergia-fogyasztás a karácsonyi időszakban, december legalacsonyabb napi csúcsterhelését karácsony első napján regisztrálta a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tavaly, ahogy tavalyelőtt is. Az MTI úgy fogalmaz: a rendszerirányító honlapján szerdán közzétett tájékoztatás szerint 2021-ben 5192 megawatt (MW), 2022-ben 4670 MW volt ez az érték, ennél alacsonyabb fogyasztás csak a pünkösdi és az augusztus 20-i ünnepekkor figyelhető meg. Tavaly karácsonykor annyira enyhe volt az idő, hogy napi hőmérsékleti rekordok is megdőltek, ebből adódott, hogy a decemberben regisztrált napi csúcsterhelések még a megszokottnál is alacsonyabb értékeket értek el. Volt olyan időszak, amikor mintegy 500-1000 MW-tal is kevesebbet fogyasztott az ország, mint 2021 ugyanazon időszakában.

184 úti cél magyar útlevéllel

A londoni székhelyű Henley & Partners közzétett egy listát a világ legerősebb útleveleiről. A globális állampolgársági és tartózkodási tanácsadó cég negyedéves jelentésében látszik, hogy három ázsiai ország útlevelével tudunk a legtöbb helyre vízummentesen elutazni: Japán útlevéllel 193, Szingapúr és Dél-Korea passzusával 192 országba. Magyarország a listán a kilencedik helyen áll Lengyelországgal együtt, 184 célállomással. A legutolsó, 109. helyen Afganisztán végzett 27 úti céllal.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük