2021.08.03.

SzigetKÖZélet média

Újra várják az olvasókat a megújult Huszár Gál Városi Könyvtárban

A megnyitó ünnepségen Árvay István polgármester, Pázsit Marianna, a könyvtár szakmai vezetője, valamint Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke vágták át a nemzeti színű szalagot.


Ünnepélyes keretek között ismét megnyitotta kapuit olvasói előtt a Huszár Gál Városi Könyvtár. A felújított létesítményt dr. Árvay István, a város polgármestere adta át, a rendezvényen Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke is köszöntőt mondott. Az intézményben újra várják a könyvszerető, védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtteket vagy a kíséretükkel érkező gyermekeket, aki pedig nem rendelkezik igazolvánnyal, továbbra is élhet az online kölcsönzés lehetőségével.

Kedd délelőtt dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere ünnepélyes keretek között átadta a megújult Huszár Gál Városi Könyvtárat használóinak. Köszöntőjében kiemelte, az örömteli átalakulás a kivitelezők, a könyvtár munkatársai és a Flesch Központ dolgozói munkájának együttes eredménye.

Az eseményen Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke is részt vett. Beszédében kitért a könyvtáraknak a hiteles információszerzésben, a szabadidő eltöltésében és a közösségépítésben betöltött szerepére a digitális világ korában.

Pázsit Marianna, a könyvtár szakmai vezetője többek között ígéretet tett arra, hogy továbbra is tartalommal — folyamatosan frissülő, az olvasói igényeknek megfelelő könyvállománnyal, közérdeklődésre számot tartó rendezvények szervezésével —  igyekszik megtölteni a modern teret. 


A rendezvény után a megjelent érdeklődők nagy örömmel vették birtokba a könyvtárat.

Ahogy arról már olvashattak cikkünkben, a város önkormányzata korábban 30,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert egy CLLD pályázat során. Ezen összegből a kölcsönzőtér padlóburkolatának és a polcrendszerének cseréje valósult meg. További, közel 7 millió forintos önkormányzati forrásból az emeleten található látogatói mosdók teljes körű felújítására, illetve az emeleti szint és lépcsőház festésére is sor került. 

Ezt megelőzően, 2019-ben TOP-os pályázatból, illetve önkormányzati finanszírozásból vált lehetővé a könyvtár energetikai korszerűsítése, valamint akadálymentesítése. A 210 millió forintos összköltségvetésű beruházásból 167 millióforintot TOP-os pályázatból finanszíroztak, 40 millió forintot pedig az önkormányzat a saját költségvetéséből különített el a munkálatokra.


A nagyszabású felújítás következtében a könyvtárban fennállása óta példátlan változások történtek. Amellett, hogy az intézmény korszerűbb lett és funkciójában bővült, már küllemében is megfelel a 21. századi elvárásoknak. Az olvasókat a letisztult, modern környezetben jól felkészült könyvtárosok várják, a tőlük megszokott magas színvonalú szolgáltatásokkal.

Az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt olvasók (a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány együttes bemutatásával), valamint az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt gondviselőjük kíséretében lévő, 18. életévüket be nem töltött személyek immár újra látogathatják a megújult könyvtárat, akár helyben olvasnának kiadványokat, akár kölcsönözni szeretnének. Azok a felnőtt olvasók, akik nem rendelkeznek érvényes védettségi igazolvánnyal, továbbra is élhetnek az „online kölcsönzés” lehetőségével. 

Az olvasók örömmel vették birtokba a könyvtárat az esemény után.


Az olvasók tagságát a zárvatartás miatt kiesett napok számával meghosszabbítják. A maszk használata a könyvtár tereiben továbbra is kötelező! 

A könyvtár dolgozói szeretettel várják régi és új olvasóikat a megújult kölcsönzői térben!

Megosztom: