koronavírusKÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Modern arculattal várják az olvasókat a nyitás után

Pázsit Marianna, a Huszár Gál Városi Könyvtár szakmai vezetője a megújult kölcsönzőtérben.


Megújult kölcsönző- és kiállítótérrel, valamint felújított vizesblokkokkal várja majd nyitás után a könyvtár olvasóit. Pázsit Marianna, a Huszár Gál Városi Könyvtár szakmai vezetője beszélt lapunknak a felújításról.

A Huszár Gál Városi Könyvtár igazán korszerű közösségi térként várja majd látogatóit. 2019-ben energetikai felújításra került sor, illetve egy liftet is beszereltek az épületbe, amit a mozgásukban korlátozott, illetve a babakocsival érkező olvasók is örömmel fogadtak. 

A mostani felújítás az emeleti szinten zajlott: a kölcsönzőtér és a kiállítótér, valamint a mosdók újultak meg.

„Új polcrendszert kapott könyvtárunk, amelyen az állományunkat jobban és mutatósabban el tudjuk helyezni, így ezentúl modern külsejű bükkfa polcokról emelhetik le olvasóink a kölcsönözni kívánt köteteket. A padlóburkolatot is lecserélték, az 1984-ben lerakott, régi, elavult linóleum helyett műgyanta burkolatot kapott az emeleti tér, amelyre a könyvtárral kapcsolatos padlóminták is kerültek” – részletezte Pázsit Marianna, a könyvtár szakmai vezetője.

Elmondta, a beruházás egy CLLD pályázatnak köszönhetően mintegy 30 és fél millió forintból valósult meg. Ezen kívül Mosonmagyaróvár Városának Önkormányzata finanszírozásával közel 7 millió forintból sor került az emeleten található látogatói mosdók teljes körű felújítására, illetve a teljes emeleti szint festésére is.

Letisztult, kellemes bükkfa színű polcrendszer várja majd az olvasókat.


A könyvtár vezetőjétől megtudtuk, hogy az olvasói tér falai gipszkarton burkolatot kaptak, ezáltal egy egyszerűbb, letisztultabb belső tér jött létre. A kiállítótérben pedig új sínrendszert alakítanak ki, amire a kiállítandó képeket majd rögzíteni tudják.

„Reméljük, hogy az olvasóinknak is tetszik majd ez a modern arculat, amit a könyvtár kapott a felújítás által” – mondta Pázsit Marianna. 

A szakmai vezető hangsúlyozta, hogy a korábbi korlátozások idején nagy népszerűségnek örvendő online kölcsönzést mindenképpen szeretnék majd elindítani, amint arra lehetőségük lesz, hiszen csak a második látogatási tilalom időszaka alatti egy hónapban (2020. november 11 – december 15.) több mint 1100 olvasójuk, közel 4600 dokumentumot kölcsönzött.

Jelenleg, a renoválási munkálatok befejeztével a több mint 80 ezer kötetből álló emeleti állomány visszapakolása, illetve a számítógépes rendszer visszaállítása történik meg. 

„Mivel a korlátozások alatt sokan vették igénybe az online kölcsönzési szolgáltatásunkat, ettől nem szeretnénk megfosztani az olvasóinkat, így amint az infrastrukturális és járványügyi viszonyok lehetővé teszik, megnyitjuk a könyvtár virtuális kapuit, hogy az előírások betartása mellett mindenkit elláthassunk olvasnivalóval” – zárta szavait Pázsit Marianna.

Zajlik az állomány visszapakolása.


A nyitás időpontjáról e-mailben, a könyvtár Facebook és Instagram oldalán, illetve lapunk Facebook oldalán is tájékozódhatnak majd az olvasók.

A könyvtár munkatársai addig is aktívan tartják a kapcsolatot olvasóikkal az online térben, közösségi oldalaikon a felújítási munkálatokról is folyamatosan informálják követőiket. A középiskolások közösségi szolgálatának segítése céljából pedig a napokban elindították az „online közösségi szolgálat” teljesítésének lehetőségét, melyről részletesen a könyvtár honlapján olvashatnak.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük