KÖZélet

Közösségi gyógynövénykert épül a Dunaszigeti Ökoparkban – projektnapra hívják a diákokat


A Pisztráng Kör Egyesület tagjai 1998 óta folytatnak környezeti nevelési tevékenységet, melynek a gyógynövényekkel való foglalkozás mindig is része volt. 2016-ban bővült a dunaszigeti Ökopark, aminek köszönhetően 2017 óta termesztenek gyógynövényeket. A gyógynövénykerttel céljuk, hogy minél szélesebb körben megismertessék, minél több csoporthoz eljuttassák ezen gyógyfüvek ismérveit, felhasználási módjait.

A MOSONHERB kezdeményezés az első szigetközi, illetve csallóközi gyógynövényes közösségi kertet tervezi kialakítani két testvérváros, Somorja és Mosonmagyaróvár iskoláinak komplex bevonásával.


– A MOSONHERB projekt pályázatnak köszönhetően az ökoparkban megvalósul egy bemutatókert magaságyásokkal, mélymulcsos ágyásokkal, lugasokkal, Kneipp-úttal és fűszerspirállal. A sugaras elrendezésű bemutatókert középpontjában a fűzfakápolna áll, körülötte méh- és lepkeetető növények kapnak helyet. A bemutatókertbe többek között kamilla, turbolya, orbáncfű, édeskömény, borágó, galagonya, bodza, szeder kerül ültetésre. Egy hangulatos rózsalugas is árnyékot ad majd a látogatóknak. Hamarosan elkészülnek a magaságyások, ezt követően a palánták is a helyükre kerülnek a Mosonmagyaróváron és környékén élő iskolások bevonásával – magyarázta Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület elnöke.


– A város és a környék iskoláinak diákjai díjmentesen vehetnek részt projektnapokon, melynek során megismerkedhetnek a vadontermő és a termesztett gyógynövényekkel, illetve egy kóstolót is kapnak, valamint egy plakátot a tizennégy leggyakoribb, házi patikában is fellelhető gyógyfüvekkel. Emellett minden résztvevő iskola kap egy gyógytea szettet, bögréket, teafőző eszközöket, ezáltal bekerül az intézményekbe a gyógynövényfelhasználás: az eszközök segítségével az iskolákban tudnak majd gyógyteát készíteni – részletezte Fűzfa Zoltán.

Mint mondta, 600 gyermeket tudnak fogadni a projekt keretén belül: ezidáig öt mosonmagyaróvári iskola, valamint a hegyeshalmi és a dunakiliti iskola jelezte részvételi szándékát, de várják a további érdeklődőket, hiszen meglehetősen sokan be tudnak kapcsolódni e remek kezdeményezésbe.


– Május-júniustól egészen szeptember elejéig tart majd a projekt, így a nyári táborokban résztvevő fiatalok is csatlakozhatnak a közösségi gyógynövénykert megvalósításához. Az egésznapos foglalkozás reggel nyolctól délután 2-ig tart majd. Az érdeklődők a Pisztráng Kör Egyesületnél, illetve az info@pisztrangkor.hu jelezhetik részvételi szándékukat.

További cikkek
DunaszegEseményekKÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Programajánló - Induljunk madárlesre a Szigetközben és a megye több pontján szeptember utolsó hétvégéjén! 

A hétvégén rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat, amihez a Magyar Madártani és…
Read more
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük