KÖZélet

Közösségi gyógynövénykert épül a Dunaszigeti Ökoparkban – projektnapra hívják a diákokat


A Pisztráng Kör Egyesület tagjai 1998 óta folytatnak környezeti nevelési tevékenységet, melynek a gyógynövényekkel való foglalkozás mindig is része volt. 2016-ban bővült a dunaszigeti Ökopark, aminek köszönhetően 2017 óta termesztenek gyógynövényeket. A gyógynövénykerttel céljuk, hogy minél szélesebb körben megismertessék, minél több csoporthoz eljuttassák ezen gyógyfüvek ismérveit, felhasználási módjait.

A MOSONHERB kezdeményezés az első szigetközi, illetve csallóközi gyógynövényes közösségi kertet tervezi kialakítani két testvérváros, Somorja és Mosonmagyaróvár iskoláinak komplex bevonásával.


– A MOSONHERB projekt pályázatnak köszönhetően az ökoparkban megvalósul egy bemutatókert magaságyásokkal, mélymulcsos ágyásokkal, lugasokkal, Kneipp-úttal és fűszerspirállal. A sugaras elrendezésű bemutatókert középpontjában a fűzfakápolna áll, körülötte méh- és lepkeetető növények kapnak helyet. A bemutatókertbe többek között kamilla, turbolya, orbáncfű, édeskömény, borágó, galagonya, bodza, szeder kerül ültetésre. Egy hangulatos rózsalugas is árnyékot ad majd a látogatóknak. Hamarosan elkészülnek a magaságyások, ezt követően a palánták is a helyükre kerülnek a Mosonmagyaróváron és környékén élő iskolások bevonásával – magyarázta Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület elnöke.


– A város és a környék iskoláinak diákjai díjmentesen vehetnek részt projektnapokon, melynek során megismerkedhetnek a vadontermő és a termesztett gyógynövényekkel, illetve egy kóstolót is kapnak, valamint egy plakátot a tizennégy leggyakoribb, házi patikában is fellelhető gyógyfüvekkel. Emellett minden résztvevő iskola kap egy gyógytea szettet, bögréket, teafőző eszközöket, ezáltal bekerül az intézményekbe a gyógynövényfelhasználás: az eszközök segítségével az iskolákban tudnak majd gyógyteát készíteni – részletezte Fűzfa Zoltán.

Mint mondta, 600 gyermeket tudnak fogadni a projekt keretén belül: ezidáig öt mosonmagyaróvári iskola, valamint a hegyeshalmi és a dunakiliti iskola jelezte részvételi szándékát, de várják a további érdeklődőket, hiszen meglehetősen sokan be tudnak kapcsolódni e remek kezdeményezésbe.


– Május-júniustól egészen szeptember elejéig tart majd a projekt, így a nyári táborokban résztvevő fiatalok is csatlakozhatnak a közösségi gyógynövénykert megvalósításához. Az egésznapos foglalkozás reggel nyolctól délután 2-ig tart majd. Az érdeklődők a Pisztráng Kör Egyesületnél, illetve az info@pisztrangkor.hu jelezhetik részvételi szándékukat.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük