EseményekKisbodakKÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Tavaszi nagytakarítás vízen – Kisbodakon kenukkal tisztították meg a Dunát

A Duna kisbodaki ágrendszerét tisztították meg április 23-án. A programhoz, amely nemcsak a természet megóvásáról, de a Szigetköz gazdag élővilágának megismeréséről is szól, önkéntesként is lehetett jelentkezni.

A tavasz beköszöntével sok településen hirdetnek szemétszedő akciókat, gyakran az április 22-i Föld napjához kapcsolódóan. A TeSzedd! nevű önkéntes akciókat is meghirdette már a legtöbb falu a szigetközi régióban. Ettől kissé eltérő formát választott Kisbodak, ahol egy évtizede indult a civil kezdeményezés, amely a környékben csörgedező ágrendszer és partszakaszok megtisztítását célozza. Az akciót azóta minden ősszel és tavasszal megszervezi a Vízi Kultúrház csapata, élükön Klemencz Henrikkel, a Magyar Vízitúra Szövetség elnökével.

Azt vallom, hogy a vizet és a természetet azok szennyezik, akik használják és ezért a mi feladatunk a megtisztítása is. Ennek jegyében szeretnénk tenni valamit a környezetünkért, mi a gyalogosan nem megközelíthető területeken gyűjtjük össze a hulladékot

– mondja a programról a tapasztalt vízitúravezető, aki elárulja, az akció nagyon sikeres, hiszen évről évre egyre kevesebb szemetet találnak a túrák alkalmával.

A nehézséget azonban nem is a gyűjtés, hanem a vízből kihalászott lomok elszállítása jelenti. Ezek ugyanis veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért nem lehet például a háztartási szemetesekbe tenni. Ez a probléma sok esetben meg is akasztja a civil kezdeményezéseket. Ebben van a kisbodaki szervezők segítségére az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és az Aktív Magyarország, akik egy konténert biztosítanak az összeszedett szemét számára.

Fotó: Vízi Kultúrház – Kisbodak / Facebook

A Duna ágrendszerét töltés védi mindenhol, általában csak az megy a partra, akinek ott van dolga, sportolni, kirándulni fog, szóval szemetet is ők hagynak el. Ezek általában ottfelejtett zacskók, palackok szoktak lenni. Szerencsére illegális hulladéklerakással még nem találkoztunk ezen a területen. Gumiabroncs, elsüllyedt hordó viszont került már elő a vízből. A legtöbb hulladék az autóval is elérhető területeken, az úgynevezett nyakkendős horgászhelyeken fordul elő. Nemrég például egy nagy halom szaloncukorcsomagolásra bukkantam itt

– meséli Klemencz Henrik.

A vízi nagytakarítást április 23-án, vasárnap tartották meg, miután az eredeti, április 16-i időpontot a rossz időjárás eltörölte.

A csapat magját az ágrendszert kiválóan ismerő túravezetők alkották, így bárki bátran csatlakozhatott a szemétszedéshez, evezős tapasztalatra vagy felszerelésre sem volt szükség hozzá. A résztvevők között minden évben lelkes gyerekek is szoktak lenni, a program számukra is teljesen biztonságos, hiszen a túra során elkerülik a veszélyesebb szakaszokat és mindenhol legfeljebb derékig érő vízen eveznek.

A szemétszedéssel egybekötött vízitúra egyben a Szigetköz megismerését is szolgálja – a Szigetköz Jártassági Tanfolyam részét képezi. Ezt a képzést szintén a Vízi Kultúrház szervezi meg időről időre, és általában elméleti és gyakorlati részből áll. Ilyenkor előadók tartanak beszámolókat a helyi élővilágról, majd következik a vízreszállás. A mostani, rendhagyó alkalommal elhagyták a „tantermi” oktatást és már reggel útra keltek a kenukkal a csatlakozók. A velük tartó túravezetők pedig menet közben avatták be a résztvevőket az itt élő növényekkel és állatokkal kapcsolatos érdekességekbe. 

A Szigetköz Jártassági Tanfolyamot én találtam ki, mivel én is „gyüttment”, azaz betelepülő vagyok. A Dunakanyarból, Budapest közeléből látogattam el 1999-ben a Szigetközbe egy vízitúra keretében és azonnal beleszerettem a környékbe. Ma már több, mint 20 éve itt élek és azt gondolom, hogy a Szigetközt meg kell tanulni, meg kell ismerni a helyi sajátosságokat

– hangsúlyozza a tanfolyam ötletgazdája, aki e mellett is sokat tesz azért, hogy az emberekkel megismertesse a Szigetköz értékeit.

Összeállított például egy szótárt a helyi tájszavakból és elkezdte a Duna ágainak régies elnevezéseit és a hozzájuk tartozó történeteket is felkutatni. Az ásványrárói lakos továbbá főállása mellett (egy győri középiskolában tanít) a Kisbodaki Vízi Kultúrház szakmai vezetőjeként is tevékenykedik.

A Szigetköz megismertetése hosszútávú küldetés a számomra. Kisbodak tökéletes játszótere a vízi kirándulásoknak és bár kicsi falu, nagyon sok tudás és elhivatottság rejlik a lakóiban

– teszi hozzá zárásul Klemencz Henrik, aki az itt felsoroltakon túl is számtalan helyi projekten gondolkodik, így a közeljövőben is számíthatunk rá, hogy újabb programokkal fog jelentkezni.

Szemétszedést mindenhova!

Fél éve költöztünk egy erdő közvetlen szomszédságába családommal. – mondja a cikk szerzője.

Most elég csak kilépnünk a hátsó kiskapun és máris a tavaszi fényben úszó, zöld lombkoronák borulnak fölénk. Mindenhonnan állathangokat hallani, a madarak éneklik, hogy „nyitnikék” és a fakopáncs koptatja a csőrét a kemény kérgen. Ha pedig lefelé nézünk… sajnos egyre gyakrabban zavarja meg az idilli képet a szemét, eldobott papírzsebkendők, energiaitalok dobozai, nylon zacskók és egyszer még egy egyes matematika dolgozat is.

A tavasz kicsalogatta a helyieket, sőt sok túrázót is vonzott az erdőbe, akik egyre kevésbé figyelnek a környezet tisztaságára. Pedig rengeteg szemetest helyeztek itt el, amelyeket rendszeresen ürítenek és az önkormányzat időről időre meghirdeti a szemétszedési akciókat is. De vajon mi okozza azt, hogy a kuka mellett egy méterre dobja valaki el az üdítője palackját?

Sajnos, mindig lesznek olyanok, akiknek a „célbadobás” nem az erősségük – de szerencsére olyanok is vannak köztünk, akik vállaljuk, hogy a szabadidőnkben takarítunk mások után. Akik pedig érzik magukban az elhivatottságot és szeretnének tiszta környezeten élni, azoknak javaslom, hogy böngésszék a helyi önkormányzatok honlapjait és Facebook-oldalait, mert ezekben a hetekben rengeteg helyen tartanak szemétszedő akciókat a Szigetköz településein, falvaiban.

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük