A nap esszenciájaKÖZéletSzigetKÖZélet

Március 13. (hétfő) esszenciája

Kövér László: Magyarország számára Szlovénia az a szomszéd, amellyel nincs semmilyen nyitott kérdése

Magyarország számára Szlovénia az a szomszéd, amellyel már nagyon régóta nincs semmilyen nyitott kérdése – mondta az Országgyűlés elnöke hétfőn Ljubljanában, hozzátéve, így inkább arról tudnak beszélgetni minden egyes találkozón, hogy mi az, amiben még tovább lehet lépni, és mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a nemzeti közösségek fennmaradjanak.

Urska Klakocar Zupancic, a szlovén Nemzetgyűlés elnöke a parlamentben fogadta hétfőn Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, hogy megvitassák az országok közötti kétoldalú kapcsolatok fejlesztését, a parlamentek közötti és a gazdasági együttműködés intenzívebbé tételét, külön hangsúlyt fektetve a két nemzeti közösség, a magyarországi szlovénok és a szlovéniai magyarok helyzetére – írja az MTI.

Kövér László a találkozó után a sajtó képviselőinek nyilatkozva megköszönte a szlovén házelnöknek, hogy lehetőséget biztosított arra, hogy a koronavírus-járvány által megszakított, de egyébként hagyományosan szoros szlovén-magyar parlamenti együttműködés folytatódjon. A korábbi időszak erőteljesen tükrözte a két ország viszonyát, amely nem csak jószomszédi, hanem baráti is volt – fogalmazott.

Kövér László az Európai Unióval kapcsolatban kiemelte: hivatali kollégájával egyetértettek abban, hogy a nyugat-balkáni országok európai integrációját fel kell gyorsítani. „Közép-Európában élünk, egy kisállami közösségben, érdekeink, biztonsági és gazdasági szempontból is megegyeznek” – mondta.

A házelnök szavai szerint Magyarország nemcsak úgy tekint Szlovéniára, mint jó szomszédra, barátra, a kétoldalú kapcsolatok egyenrangú szereplőjére, hanem közép-európai összefüggésben egy olyan közösség tagjára, amely hozzájárult ahhoz, hogy a térség érdekegyesítő képességét tekintve megerősödjék az Európai Unióban.

A gazdasági együttműködés terén kiemelte a Pince-Cirkovce határkeresztező távvezeték közelmúltban történt átadását, amely a házelnök szerint azt szimbolizálja, hogy a térség infrastrukturális összeköttetésének megteremtésén is közösen kell dolgozni.

Az ukrajnai háborút illetően elmondta: bár Magyarország közelebb van a háborús konfliktushoz, mint Szlovénia, Ljubljana érzi és pontosan érti ennek a helyzetnek a veszélyes kihatását a térségre.

Urska Klakocar Zupancic úgy vélte: a két ország együttműködése példásan jó, és a jövőben a gazdaság terén is történik előrelépés. „Örömmel hallottam a magyar házelnöktől, hogy szeretettel várják a Rábavidékre a szlovén vállalatokat és beruházásokat” – mondta.

A két nemzeti közösséget illetően egyetértettek abban, hogy mindkét országot a gondoskodás jellemzi, és ez példaértékű lehet más országok számára is – hangsúlyozta Urska Klakocar Zupancic, hozzátéve, hogy a gyerekeknek már az óvodától feltételek adottak ahhoz, hogy használják az anyanyelvüket.

„A politika alakításában is részt vehetnek, hiszen Szlovéniában parlamenti képviselője van a magyar kisebbségnek, Magyarországon pedig országgyűlési szószólója a szlovén kisebbségnek” – mutatott rá.

Kövér Lászlót fogadta Marko Lotrica, a kétkamarás szlovén parlament Államtanácsának elnöke, majd délután Natasa Pirc Musar államfő is fogadja.

A két házelnök délután részt vesz az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett nemzeti ünnepi fogadáson Kranjban. A megemlékezésen Petőfi Sándor szobrát is felavatják a La Ciotat parkban.

Szijjártó Péter: a keleti együttműködés elvágása munkahelyek millióit veszélyeztetné Európában

Még mélyebb gazdasági krízis lesz, ha ideológiai indíttatásból elvágják a kereskedelmi együttműködést az Európai Unió és Kína között, ezért továbbra is kulcsfontosságú a kölcsönösen előnyös, pragmatikus kapcsolat fenntartása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Párizsban.

A tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD) vezető Mathias Cormann-nal folytatott egyeztetését követően hangsúlyozta az MTI szerint: alapvetően azon fog múlni, hogy Európa ki tud-e evickélni a mostani, rendkívüli kihívásokkal teli időszakból, hogy a döntéshozók ideológiai megközelítés helyett képesek lesznek-e a józan ész talaján állva cselekedni.

„Ha az ideológiák fogják vezérelni a jövőben a gazdaságpolitikai döntéshozatalt, akkor a világ és benne Európa nem fog tudni úrrá lenni a nehézségeken. Ahhoz, hogy a világgazdasági válságot magunk mögött tudjuk hagyni, józan észre van szükség” – szögezte le.

Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy az OECD és főtitkára azon kevés szervezet és vezető között van a világon, amelyek és akik „nem ideológiák foglyai”, hanem „két lábbal a földön állva, racionális, reális, józan észre alapuló gazdaságpolitikát folytatnak”.

Rámutatott, hogy a válságból való kilábalás nagymértékben azon fog múlni, hogy sikeres lesz-e az az ideologikus megközelítés, amely a gazdasági együttműködés elvágására irányul az EU és Kína között.

„Hogyha a gazdasági-kereskedelmi együttműködést ideológiák miatt a nyugat-európaiak vagy akár az amerikaiak kezdeményezésére elvágják, akkor az európai gazdaság még nagyobb bajba fog kerülni, és nemhogy nem fog tudni kijutni a gazdasági válságból, hanem még mélyebb recesszióba fog kerülni” – fogalmazott.

„Európa elemi érdeke, hogy az elkövetkező időszakban is pragmatikus, mindkét fél számára hasznot hozó gazdasági együttműködést tudjon fenntartani Kínával” – tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ezt világosan mutatja Magyarország példája is, hazánk ugyanis lényeges találkozási pontja a német autóiparnak és a kínai elektromos akkumulátorgyártóknak, márpedig az EU politikai döntése nyomán 2035-től kizárólag elektromos járműveket lehet forgalmazni a kontinensen, és ehhez megfelelő mennyiségű akkumulátorra van szükség.

„Ma a világon a tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó vállalatból hét kínai, három pedig koreai. Ezért teljesen evidens, hogyha Európa elvágja a keleti együttműködés szálait, hogyha szétvágja valaki az európai-kínai együttműködés szálait, akkor az európai autóipar hatalmas kudarcot fog vallani az elektromobilitási stratégiával, és ez munkahelyek millióit fogja veszélyeztetni, ami nyilvánvalóan megengedhetetlen” – jelentette ki.

„Magyarországon az elmúlt években folyamatosan beruházási rekordok születtek (…), ezzel tudjuk megvédeni a magyarországi munkahelyeket. Azért tudtunk folyamatosan beruházási rekordokat dönteni, mert Magyarország kiváló találkozó pontja a keleti és nyugati vállalatoknak” – mondta.

A miniszter tudatta, hogy a találkozón szó volt az infláció letöréséről is, amiben szavai szerint a brüsszeli szankciók nem segítenek. Emellett szó volt az OECD esetleges jövőbeni bővítéséről, illetve arról is, hogy hamarosan elkészül a szervezet Magyarország-jelentése.

„Összességében az OECD és Magyarország együttműködése egy kölcsönösen tiszteletre alapuló, előnyös együttműködés. Az OECD képviseli azt a megközelítést, amely szerint a józan ész talaján állva kell gazdasági döntéseket hozni, mert egyébként sajnos a világgazdasági válságból való kilábalás nagyon nehéz lesz” – vélekedett.

Energiaügyi Minisztérium: elindulnak a közbeszerzések a kelet-magyarországi erőművi blokkok megépítésére

A Tiszai Erőmű tiszaújvárosi és a Mátrai Erőmű visontai telephelyén összesen 1600 megawattnyi korszerű energiatermelő kapacitás létesülhet a növekvő áramigények kiszolgálására. Az MVM Csoport nyílt, feltételes közbeszerzési eljárásokat indít kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokkok megépítésére a Borsod és Heves vármegyei helyszíneken – jelentette be hétfői az MTI-nek eljuttatott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A fejlesztések hozzájárulnak a beruházás-ösztönzést és munkahelyteremtést középpontba helyező iparpolitikai célok eléréséhez, a belföldi áramtermelés fokozásával erősítik Magyarország energiaszuverenitását. A korszerű létesítmények lehetővé teszik a földgáz és hidrogén hatékonyabb, a megújulók nagyobb arányú hasznosítását.

A kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőművek előnye, hogy viszonylag gyorsan megépíthetők, hatásfokuk kiemelkedően magas, fajlagos szén-dioxid-kibocsátásuk alacsony, teljesítményük a pillanatnyi fogyasztáshoz igazodva szabályozható – sorolta a minisztérium.

Az időjárásfüggő megújulók széles körű hasznosításához megfelelő mennyiségű kiegyenlítő kapacitás is szükséges. A tervezett blokkok több ezer megawatt napelemes kapacitás rendszerbe kapcsolását alapozzák meg. Bizonyos arányban alkalmasak lesznek hidrogén tüzelésére is.

A tervek szerint az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi bázisán két, egyenként maximum 500 MW teljesítményű, az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén pedig egy legfeljebb 650 MW teljesítményű blokk létesül. A fejlesztésekben a környezetvédelmi előírásoknak teljeskörűen eleget téve, ésszerűen hasznosulnak már meglévő infrastruktúrák. Így például a tiszaújvárosi építkezés barnamezős beruházásban, egy működésből korábban kivont, olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén valósul meg. A kivitelezés a közbeszerzési eljárások sikeres és eredményes lezárása után kezdődhet meg, a munkálatok időigénye várhatóan 3-3,5 év – ismertette az EM.

A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5200, míg a mátrai 3800 gigawattóra (GWh) villamos energiát termelhet majd. Az MVM Csoport 800 megawatt (MW) új, korszerű szabályozó-kapacitással járul hozzá a hazai villamosenergia-rendszer stabilitásának megőrzéséhez.

A tervezett beruházások elősegítik a hazai áramtermelési arány fenntartását, növelését, a lakossági és ipari fogyasztói igények kielégítését, erősítik az ellátásbiztonságot, és előmozdítják a klímavédelmi, karbonsemlegességi vállalások teljesítését – sorolta az érveket az Energiaügyi Minisztérium.

Az MNB fontosnak tartaná, hogy a Revolut Bankot is felügyelje

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét – erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

Az MTI-nek eljuttatott közleményben megjegyezték: a hazai ügyfeleknek elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Revolut Bank prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletét a bank székhelye szerinti, azaz a litván felügyeleti hatóság látja el. Az MNB-t „fogadó országbeli” felügyeletként csak korlátozott jogosítványok illetik meg: az ügyfelek érdeksérelem esetén elsődlegesen a litván felügyeletnél kezdeményezhetnek lépést, továbbá a betétesek védelmét is a litván betétbiztosítási rendszer garantálja.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Revolut Ltd. könyvvizsgálója jelezte: fennáll a kockázat, hogy a brit társaság 2021. évi bevételi kimutatásában lényegi tévedések szerepelnek. Az auditor szerint a brit társaság bevételének háromnegyede – 477 millió fontnyi, részben kriptovaluta alapú tétel – eltérhet a valóságtól.

Az MNB felidézte: korábban a litván felügyelet arról tájékoztatta őket, hogy a bank fióktelepet (nem leányvállalatot) kíván létesíteni Magyarországon; erre azonban eddig nem kerül sor.

A litván Revolut Bank UAB a brit Revolut Ltd. leányvállalata, jelenleg határon átnyúló intézményként, nem itthoni banki engedély birtokában tevékenykedik – hangsúlyozták.

Az MNB támogatja az egyszerűbb, olcsóbb pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tévő fintech innovációkat, de kizárólag akkor, ha azok szavatolják a pénzügyi stabilitást és az ügyfelek biztonságát – húzták alá a közleményben.

Március 15. – Mávinform: változik a vonatok, a buszok és a HÉV-szerelvények közlekedési rendje

Változik a vonatok, a buszok és a HÉV-szerelvények közlekedési rendje a MÁV-Volán csoport járatainál március 15-én, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulóján – tudatta a Mávinform hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity (IC) vonatokhoz a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak. A helyjegyek elővételi vásárlásától függően további többletkocsikkal készül a vasúttársaság – tették hozzá.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt március 14-én 10 órától 15-én éjfélig vehetik igénybe.

Jelezték, hogy a vasúti jegyváltáshoz az utasok 5 százalékos kedvezménnyel használhatják az automatákat, és 10 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

A Volánbusz járatai szerdán a munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint közlekednek, március 14-én és 16-án pedig a munkanapra, tanítási napra meghirdetett menetrend lesz érvényben.

Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek – hívták fel a figyelmet.

Közölték azt is, hogy március 15-én a munkaszüneti napi menetrend, a nemzeti ünnep előtti és utáni napokon, március 14-én és 16-án a munkanapra, tanítási napra meghirdetett menetrend lesz érvényben minden HÉV-vonalon.

Tömegbaleset az M1-esen – Rendkívüli előleget nyújtanak a biztosítók a károsultaknak

A Magyar Biztosítók Szövetsége, (MABISZ) valamint a gépjármű felelősségbiztosításban érintett hazai biztosítók rendkívüli előleget nyújtanak az M1-es autópályán szombaton bekövetkezett tömegszerencsétlenség károsultjainak, a jogszabályi kötelezettségeket megelőzve – közölte a MABISZ hétfőn az MTI-vel.

A szövetség emlékeztet: a hazai biztosítói közösség már tíz éve megállapodott a katasztrófák kezelését illetően, és hétfőn aktiválta erre vonatkozó tömeges kárrendezési szabályozását. Ennek értelmében a biztosítók nem várják meg a hivatalos rendőrségi vizsgálatok végét, illetve a felelősség kérdésének tisztázását, hanem az ügyfelek érdekében megkezdik a kártalanítást.

A tömegszerencsétlenségben érintett károsultak kárigényeiket saját gépjárműveik biztosítóinál vagy a MABISZ-nál jelenthetik be – emelték ki.

A MABISZ hozzáfűzi: ez a megszokott ügyrendtől eltérő plusz szolgáltatás a hazai biztosítók részéről, amely során a jogcím nélküli előlegek kifizetésének gyorsasága attól függ, mikor érkeznek be a biztosítókhoz a szükséges rendőrségi igazolások. A tömeges kár rendezésének szabályozása szerint ha a lezáruló vizsgálatok eredményeként jogerős határozat állapítja meg a kárért való teljes vagy részbeni felelősséget, utólagos elszámolás válhat szükségessé – jelezték.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük