KÖZéletSzigetKÖZélet

Beutaznád Európát? Ne maradj le!

Március 15-e 12.00 – ezt az időpontot figyelje minden 18 éves fiatal Magyarországon, aki európai utazási igazolványért szállna versenybe. A DiscoverEU pályázat ugyanis ekkor nyílik meg és március 29-ig tart.

Megismerni Európát, életre szóló élményeket gyűjteni, nemzetközi barátságokat kötni – ezeket mind lehetővé teszi a DiscvoverEU nevű, fiataloknak szóló pályázat, amely az Erasmus+ program keretében, évente két alkalommal utazási igazolványt biztosít a sikeresen pályázóknak.

„A kiválasztott résztvevők DiscoverEU európai ifjúsági kártyát kapnak, amelynek birtokában kedvezményes áron látogathatnak el kulturális létesítményekbe, illetve vehetnek részt különböző programokban, tanulási és sporttevékenységekben, és kedvezményekre lesznek jogosultak a helyi tömegközlekedési eszközökön, szálláshelyeken, éttermekben” – tájékoztat a program hivatalos oldala, a youth.europa.eu.

A program 2018-as indulása óta már 200 ezer fiatalt támogatott. A legújabb fordulót március 15-én, délben nyitják meg és március 29-én, 12 óráig lehet rá jelentkezni. A pályázaton az Európai Unió országaiban élő, 18 éves fiatalok vehetnek részt, a kiírás szerint azok, akik 2004. július 1. és 2005. június 30. között születtek.

A megadott időszakban (március 15-29.) a youth.europa.eu oldalon látható lesz egy „Jelentkezés” gomb, amire kattintva be is lehet nyújtani a pályázatokat. A nevezéshez meg kell adni az érvényes személyazonosító (személyi igazolvány, útlevél, tartózkodási kártya) okmány számát. Ezt követően pedig egy kvízt kell kitölteni.

Akit kiválasztanak, legalább 1 és legfeljebb 30 napig utazhat majd 2023. június 15. és 2024. szeptember 30. között Európában.

Barátokkal mennél?

A sikeres pályázók össze is hangolhatják útitervüket, ebben segít a program által létrehozott és moderált DiscoverEU Facebook-csoport. De akár csoportosan is lehet nevezni az utazási igazolványokért. Egy pályázó maximum négy útitársat jelölhet meg, akiknek szintén teljesíteniük kell a fenti feltételeket. Ez esetben egy kódot fognak kapni, amivel mindannyian beadhatják jelentkezésüket.

Mit kell ezért tenned?

A szervezők a nyertes pályázókról azt kérik, hogy az útjuk során számoljanak be élményeikről a közösségi média oldalaikon, bejegyzéseikhez pedig használják a #DiscoverEU hashtaget. Hazaérkezve pedig akár személyes élménybeszámolókat is tarthatnak az iskolájukban, kultúrházban, vagy akár a helyi könyvtárban.

Segítenek a szervezők

Amellett, hogy hatalmas élmény, nagy kihívást is jelent egyedül, vagy akár barátokkal nekivágni Európának 18 éves korban. Éppen ezért a program szervezői igyekeznek minden segítséget megadni a sikeres pályázóknak.

Egyrészt a youth.europa.eu oldalon részletesen írnak a program szabályairól, válaszolnak a gyakran feltett kérdésekre és utazási tippeket, illetve korábbi résztvevők tapasztalatait is megosztják.

Másrészt a kiválasztott fiatalok a lakóhelyük szerinti Erasmus+ irodában kapnak segítséget az előkészületekhez: találkozót szerveznek, ahol hasznos tanácsokkal látják el őket és beszélgethetnek a többi résztvevővel.

Fogyatékossággal vagy egészségügyi problémákkal élők számára pedig a program szervezői biztosítanak segítséget az utazás alatt.

Kell egy kis külföld

A cikk írója egyetemi tanulmányai alatt vett részt külföldi tanulmányi programban, erről számol be itt röviden.

Húsz éves voltam, amikor fél évet Lisszabonban töltöttem. Az első hét izgalommal, a második honvággyal telt. Ezt követően aztán szinte természetessé vált, hogy most már a portugál fővárosban lakom, az ottani metróval utazom, a helyi boltban vásárolok és az ismeretlen márkák és idegen nyelven írt tájékoztatók között próbálok eligazodni, kideríteni, hogy melyik vegyszer a mosószer és melyik az öblítő (teljesen ugyanúgy néztek ki). Hamarosan új barátaim lettek, mind hasonló típusúak és mind hasonlót éltek át, mint én (ők sem tudták például, hogy melyik a mosószer).

Együtt aztán rengeteget utaztunk, kinéztük a diákpénztárcával is megfizethető repjegyeket, buszra és vonatra szálltunk és mentünk mindenfelé, amely úticélról azt hallottuk a többi csoporttársunktól az egyetemen, hogy érdemes felkeresni. Azóta is tartom a kapcsolatot dél-koreai barátnőmmel, akihez nemrég költözött ki a német származású közös barátunk, Lisszabont pedig szinte minden évben meglátogattam. Továbbá minden családi és baráti összejövetelen villogok a pastel de natammal, ami egy portugál sütemény és ott tanultam meg elkészíteni. Már csak ezekért is megérte ez a külföldi kaland.

Az a tapasztalatom, hogy az ilyen programokban hasonló beállítottságú fiatalok vesznek részt, akik aztán az út során ugyanazokat az örömöket és nehézségeket élik át, így egész biztosan nem lesz egyedül, ha belevág ebbe valaki. Jó utat!

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük