GyőrladamérKÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

„Végy egyet, tégy egyet” – növény cserebere akciót hirdettek Győrladaméron

A fenntarthatóság jegyében népszerűsíti az önkormányzat a kertészkedést Győrladaméron, ahol harmadik éve biztosítanak lehetőséget a növények cserélgetésére, így biztosan mindenki tud ültetni valamit a kertjébe. A nyár elejéig lehet hozni a megunt vagy túlszaporodott növényeket a gyűjtőpontokra, ahol bárki válogathat és hazavihet belőlük.

Három évvel ezelőtt, 2020-ban indult Győrladaméron a kezdeményezés, miszerint a település kijelölt pontjain el lehet helyezni különféle növényeket, amiket aztán bárki hazavihet, vagy akár kicserélhet másra. A mára hagyománnyá lett programot minden évben megtartják a helyiek a tavaszi időszakban. Idén március 20-tól lehet növényeket csereberélni.

Tavasszal a kertészkedés során feleslegessé vált növényeket ne dobja ki, hanem azokat a cserehelyeken helyezzék el és ha találnak kedvükre valót a kosárban, vigyék otthonukba

– olvasható a polgármester, Pappné Kett Adrienn felhívásában.

„Ha a kertekben már színesednek a virágok vagy éledeznek a növények, elkezdjük a cserehelyek feltöltését és meghirdetjük az akciót. Idén kicsit lassabban indul be a csere, hiszen elég hűvös tavaszunk van. Általában a nyár elejéig tartjuk a programot, hiszen a locsolást is meg kell oldani, amit a kedves tanítónénik, óvónénik, a bölcsőde és a hivatali kollégák vállalnak” – avat be bennünket a polgármester, aki az akciónak nem csak szervezője, de ötletgazdája is.

A kezdeményezés teljesen ingyenesen működik, fő célja pedig, hogy a fenntarthatóság jegyében minél több növényt mentsenek meg a faluban és közben a gyerekek kedvét is meghozzák a kertészkedéshez, hiszen a polgármester szerint a jövőben egyre fontosabb szerep jut majd a konyhakerteknek.

Én is nagyon szeretem a növényeket és mindig nagyon jó érzés, amikor kapunk, vagy egymásnak adjuk őket. Emlékszem, amikor a településre költözőként tizenegy éve, Mária néni a szomszédunk mindig szeretettel ajándékozott meg néhány növénnyel, amik közül több a mai napig a kertet díszíti; de említhetném a Marika barátunktól kapott nárciszokat is és még sorolhatnám, hogy kitől mit kaptam és mit adtam másoknak. Polgármesterként úgy gondoltam, miért ne lehetne ezt kiterjeszteni mindenkire? Így indult az akció, aminek keretében a dísznövényektől a kis palántákig, a fűszernövényektől a málnáig mindent hozhatnak-vihetnek kedves lakosaink

– meséli Pappné Kett Adrienn.

Csereberélni frekventált helyeken, az iskola, az óvoda és az önkormányzat, illetve idéntől az új bölcsőde előtt is lehet. Elsősorban olyan növényeket hoznak ide a helybeliek, amelyek kisebb edényekben elférnek, de a nefelejcstől és a kövirózsától a málnatőig, a mogyoróbokortól a fűszernövényekig minden megtalálható a cserepontokon – sok apróság, amikkel örömet lehet szerezni egymásnak, fel lehet díszíteni velük a házat, a kertet.

Jó érzés, ha valaki ráakad egy olyan növényre, amire régóta vágyik. Mivel ez egy magától működő rendszer, így a visszacsatolások nem közvetve érkeznek hozzánk. Annyit azonban elmondhatok, hogy idén is voltak olyan kedves lakosok, akik jó előre érdeklődtek, hogy mikor és hová vigyék az elszaporodott növényeiket, szóval ők már készültek az akcióra és nem dobták ki a felesleget. Szerintem ez már siker! Amire másnak már nincs szüksége, az valakinek kincs lehet. Az intézményeinkben dolgozó kollégák is lelkesen hozzák az utánpótlást, mert az is előfordul, hogy többen visznek, mint ahányan hoznak, ilyenkor igyekszünk feltölteni a saját kertünkben lévő növényállománnyal a cserehelyeket, hiszen valamikor csak egy-két cserép várja, hogy hazavigyék – magyarázza az ötletgazda.

Győrladaméron szeretnék sokáig fenntartani ezt a szép hagyományt és ahol lehet, még javítani rajta, például erősíteni az adományozó kedvet is.

A legfontosabb, hogy a hasztalannak vélt növényét senki ne dobja ki, inkább hozza el egy cserepontra és ezzel másnak ajándékozza. Így a növény is megmenekül és örömet is szerezhet más falubelinek. Sőt, igazán nagy siker az lenne, ha más települések is átvennék ezt az ötletet

– hangsúlyozza zárásul a polgármester.

A virágra vigyázni is kell

Ahogy először kisütött a nap és reménykedni lehetett, hogy véget ér a hosszú és hideg tél, rögtön vásároltam és elültettem egy nagy adag színes virágot, amik az otthonunkban, illetve a teraszunkon kaptak helyet – mondja a cikk szerzője.

Aztán visszatértek a borús napok, volt ami elfagyott, más pedig sajnos az én hibámból kiszáradt. Igen, nagy tanulság, a növényekre vigyázni is kell. Amíg a szüleimmel éltem, minden tavasszal ellepték a kertet az egészségtől majd kicsattanó muskátlik, illetve saját epret, cseresznyét és meggyet szüreteltünk, ősszel pedig egy kis szőlő is termett.

Most már látom, mennyi gond és feladat jár együtt a kerttel, legyen az akár csak egy magaságyás is a terasz végében. Eddig egyedül a menta élt nálam túl több évet is – bár erre a fűszernövényre mondják, hogy kipusztíthatatlan.

Szerencsére anyukám gyakran meglátogat minket és ilyenkor új életet lehel a növényeinkbe, amik csodával határos módon térnek ilyenkor magukhoz. Igen, kezdő kertész vagyok, van még mit tanulnom, de azt már kezdem átérezni, mennyire jólesik az embernek a színesen integető virágok látványára hazaérni egy hosszú munkanap végén. A saját termesztésű zöldségekről és fűszerekről nem is beszélve.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük