GyőrújfaluKÖZéletSzigetKÖZélet

Tavasztündér pálcája meglibbent a győrújfalui Sudár-birtokon


Sudárné Boros Zsóka hat évvel ezelőtt alapította meg Győrújfalun a Sudár-birtokot, ahol bio gazdasági módszerekkel termesztenek elsősorban gyógy- és fűszernövényeket. A termesztés mellett a feldolgozást is ők végzik: üzemükben többek között szálas tea- és fűszerkeverékeket készítenek. A birtok vezetőjével beszélgettünk szakmai végzettségéről, termékeikről, a gazdálkodás mikéntjéről.

Sudárné Boros Zsóka, a győrújfalui birtok megálmodója és vezetője lapunknak elmondta: viszonylag fiatal, öt éves a gyógynövénykertjük. 6,5 hektárnyi területen gazdálkodnak, ennek egy részén találhatók a gyógynövények, tervük, hogy pár éven belül sokkal nagyobb területen termesszenek gyógyító hatású növényeket, s úgy tűnik, céljaikhoz most a megfelelő eszközök is rendelkezésre fognak állni.

Gyógyító fűszerkert

Zsóka férjével, Sudár Miklóssal együtt a mosonmagyaróvári Pannon Agrártudományi Egyetemen végzett mint agrármérnök.

– Bükkszentkereszten, Gyuri bácsinál is volt szerencsém tanulni, a legnagyobb élmény az volt, amikor részt vehettem egy egyhetes erdélyi úton, ahol Gyuri bácsi gyógyított, fogadta a betegeket, mi pedig gyógynövényismeretet tanultunk eközben – mesélte Zsóka.

– Bár a népi gyógyászatba is beleástam magam, a termékeinkkel kapcsolatban én mindig azokat a hatásokat emelem ki, amelyek tudományosan, orvosilag igazoltak, mivel szeretem a biológiát, kémiát, szeretem az egyes növényekhez hozzámondani, milyen hatóanyagot tartalmaz és az milyen problémákon segít, mire hat – magyarázta a birtok vezetője.

A Sudár-birtokon húsz féle gyógynövényt termesztenek, amelyek közül mind fűszernövényként is alkalmazható egyben. Sudárné Boros Zsóka elmondta, szándékosan figyeltek arra, hogy mindkét kívánalomnak megfeleljenek a növények. Ezek például a citromfű, a lestyán, a rozmaring, a kakukkfű, a menta, az oregánó és a bazsalikom. Bizonyos növényeket a tulajdonukban és kezelésük alatt álló erdőből szereznek be, ilyenek a bodza, az akác vagy a diófalevél, ám ezeket szigorúan csak saját területükről gyűjtik, ezáltal tudják biztosítani az ellenőrzött minőséget.

A kártevők ellen kizárólag természetes módon, vegyszermentesen védekeznek, illóolajok és növényi főzetek alkalmazásával. Ahogy megtudtuk, a megelőzésre és a folyamatos megfigyelésre nagy hangsúlyt fektetnek.


Teák terápiás és élvezeti céllal

– Szálas teakeverékeket is készítünk a birtokon a gyógynövényeinkből. Élvezeti teáink közé tartozik például a Tavasztündér, amely szárított almadarabokat és ehető virágokat tartalmaz: ibolyát, rózsaszirmot, amelyeket forrázás után meg is lehet enni. E keverék idősek, de gyerekek számára is megfelelő akár folyadékpótlás céljából. A másik speciális keverékünk a Pihenőtea, amelyet egy csajos, elvonulós teának szánok, citromfüvet, bodzát, levendulát tartalmaz, kellemes, kényeztető ízű.

Teakeverékeink egy része terápiás céllal készül, ilyen a Relax keverék citromfűvel és kakukkfűvel, amelyet stressz, kialvatlanság ellen fejlesztettem ki. A Hapci teánkat megfázás ellen javaslom, de kiváló hatása lehet fürdővízbe keverve vagy inhalálásra is alkalmas – mondta Zsóka.


Tanulás a természetben

A birtok nyitott mindazok számára, akik vásárolni érkeznek vagy kimozdulnának a természetbe, a birtokon ugyanis tanulási lehetőséggel, workshopokkal, projektnapokkal is várják az érdeklődőket.

– Iskolások is gyakran megfordulnak nálunk egészen az egyetemi korosztályig, idén két hallgató is írja nálam a szakdolgozatát, a Gyöngyösi és a Keszthelyi Egyetemmel is van megállapodásunk. A birtokunkon a termesztés és az oktatás összekapcsolódik: fontos számunkra, hogy továbbadjuk azt a tudást, amit az évek során mi magunk megszereztünk – részletezte Zsóka.

A birtokon nemrégiben nyílt meg az Aranyalma Mesekert is, amelyről részletesebben hamarosan megjelenő cikkünkben olvashatnak.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük