KÖZéletSzigetKÖZélet

Megélte a tékozló fiú történetét dr. Csókay András


Dr. Csókay András Prima Primissima- és Semmelweis-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjével kitüntetett idegsebész, agykutató, Budapest díszpolgára, Mosonmagyaróvár Pro Urbe díjasa volt a Floris TV vendége nemrégiben. Nevéhez fűződik az úgynevezett éralagút-technika, amit – mint mondja – a Jóisten segítségével talált ki, mert éppen rózsafüzér imádság közben jött neki az ötlet, s ő vezette a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó műtét idegsebészeti részét is. Kiemelte, ő nem világhírű.

„A világhírű az Puskás Öcsi, az idegsebészetben van egy nemzetközi ismertsége az embernek, de ez nem világhír”.

Azt kevesen tudják dr. Csókay Andrásról, hogy mosoni gyökerekkel rendelkezik, apai nagyapja, Csókay László bátyjával, Károllyal üzemeltette a mosoni húsgyárat, ami akkoriban a város és a megye egyik legnagyobb adófizetője volt. Gyermekkorának nyarait a mosoni Királydombon töltötte, s mint mondja, sok emlékkel rendelkezik ezekből az időkből. 2019-ben Mosonmagyaróvár legrangosabb kitüntetését vehette át, a Pro Urbe díjat, amit az átvételkor a családjának ajánlott.

„A megtiszteltetés nem csak nekem, inkább a családomnak szólt” – fogalmazott.

Kikényszerített hálapénz

Dr. Csókay András mérnökként kezdte a pályafutását, majd orvosként végzett, a rendszerváltás óta praktizál, s szerinte a kikényszerített hálapénz kivezetése az elmúlt hatvan év legnagyobb vívmánya a hazai egészségügyben.

„Megnyílt az esély, hogy elkerüljük a megalázott helyzetek számtalan sokaságát, ami a hálapénzből adódott. A beteg nem a gyógyulásra fókuszál, hanem kérdezősködik, hogy kinek mennyit és hogyan kell adnia. Ez nonszensz. Ez egy megalázott állapot, ami gátolja a gyógyulás folyamatát és rettenetesen mérgezte az orvosok közötti kapcsolatot” – emelte ki dr. Csókay András.

Hozzátette: ezen felül a hálapénz rontotta az orvosok és nővérek közötti viszonyt és kitermelte az orvosbáró réteget is, akik sokkal többet kerestek mint egy nyugaton élő sztárorvos.

Nyugati szinten a magyar egészségügy

Dr. Csókay András szerint az egészségügy nehéz helyzetben van. A sok fejlesztéssel, ami történt az elmúlt tíz évben, elért egy közel nyugati működési szintet, s ekkor zúdult rá a járvány.

„Erre jött a kormánynak a zseniális kimentő útja, hogy elkezdtek előre menekülni, s már novemberben gondoltak arra, hogy csak az átoltottság húzhat ki minket a bajból és már ekkor megkötötték a szerződéseket”. 

42 évesen tért vissza hitéhez

Tavaly megjelent egy 200 oldalas interjúkötet az idegsebészről, Istennel a műtőben címmel.

„42 éves voltam, amikor visszatértem a gyerekkorom hitéhez. Mosonban állandóan jártam templomba, imádkoztunk. Sajnos, ahogyan sok kamasz, én is elhagytam 15-16 éves koromban a hitemet. Akkor ismertem meg életem nagy szerelmét, aki most a feleségem és valahogy nem volt fontos a templomba járás. Nagy barangolás jött, nem jó élményekkel, megéltem a tékozló fiú történetét, majdnem ráment a család is és 42 éves koromban jött az ébredés, hogy visszafordultam az Úr Jézushoz, a gyerekkorom hitéhez és ezzel egy pillanat alatt a kreativitás is kinyílt számomra. Kaptam felülről egy hívást, hogy erről tanúságot kell tenni” – fogalmazott az idegsebész, aki nyolc hónapja „küzd” a sziámi ikrekkel kapcsolatos innováció közlésével.

„Őrületes csatában vagyok nemzetközi kiadókkal, mert ki akarják húzatni a cikkből a Jézus Krisztusra való hivatkozást. Ezt nem lehet. Meg kell említeni, hogy rózsafüzér imádságban jutott eszembe”.

Napi 120 ezer abortusz

Mosonmagyaróvár Pro Urbe díjasa szerint végig kellene gondolnunk, hogy mennyi bűnt halmoz fel az emberiség.

„A legnehezebb kérdés a napi 120 ezer abortusz a világban, a koronavírusban elhunytak száma (az interjú készültekor – a szerk.) 3 millió 50 ezer az elmúlt 15 hónapban, ami egy hónapnyi abortusztermelése a világnak. Olyan mennyiségű a bűn, a kárba veszett idő, erő, hogyha ez nem veszne így kárba, két nap alatt meglenne a vakcina egy vírus megjelenése után”.

Bangladesi szétválasztott ikerpár

A bangladesi sziámi ikreket szétválasztó műtét idegsebészeti részét dr. Csókay András vezette, aki elmondta, hogy az egyik kislány jelenleg éli a négy és fél éves gyerekek életét, de a másik kislánynak a műtét utáni 33. napon – amikor ők már hazautaztak – ismeretlen agyi bevérzése lett, ám a Jóisten segítségével és Mindszenty bíboros közbenjárásával életben maradt.

Nemzet a szentség szintjén

„Az a politikai erő tud a legsikeresebb maradni, aki az életével is példát mutat és ebből adódóan jó döntést hoz” – nyilatkozta a Floris TV-ben dr. Csókay.

Hozzátette: jelenleg azt látja, a keresztény vonulatot a kormánypártok képviselik hazánkban.

„Természetesen vannak problémák, még az egyházban is vannak, hiszen emberek alkotják. Amikor bírálatot mondok, mindig az egészet kell nézni, mennyire jó a nemzet szempontjából. A nemzetet a szentség szintjére emelte Jézus, megvallotta nemzethez való tartozását. Oda kell tennünk a voksunkat, aki ezt deklarálja, hogy biztosítja”.

A teljes interjú itt nézhető meg:

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük