KÖZbensőKÖZéletSzigetKÖZélet

Szeretni könnyű (?)

A kapcsolatok ideális esetben a kölcsönösségről szólnak, így az sem mellékes, hogy mennyire érezzük mi szeretve magunkat.


Szeretni könnyű. Szeretni mindenki tud. Vagy mégsem? Abban bizonyára egyetértünk, hogy egy kapcsolatban – legyen szó akár baráti, családi vagy párkapcsolatról – rendkívül fontos, hogy ki tudjuk mutatni a másiknak a szeretetünket. A kapcsolatok ideális esetben a kölcsönösségről szólnak, így az sem mellékes, hogy mennyire érezzük mi szeretve magunkat. Valentin-Gyurics Nikoletta coach és mediátor tanácsai:

A legtöbb hozzám forduló pár vagy család nehézségei között az egyik leghangsúlyosabb éppen ez: valamelyik fél nem érzi, hogy szeretik, vagy épp nem képes ezt az érzést olyan módon kimutatni, hogy a másik be tudja fogadni.

Ha szeretné jól csinálni, kezdje Önmagánál! Első lépésként azt javaslom, fogalmazza meg, hogy mit jelent a szeretet Önnek. Miből tudja, hogy szeretik? Pontosan mit kell tennie a másiknak ahhoz, hogy biztos legyen a szeretetében? Hogyan tudja ezt önmagának is megadni? Ha ezzel megvan, gondolja át, milyen módon mutatja ki a szeretetét a másik felé! Mit tesz? Mit mond?

Ha a saját oldalával már tisztában van, jöhet a másik fél. Vajon ő hogy várja, hogy szeressék? Mire van szüksége? Arra, hogy biztosan felismerje, amit a cselekedeteivel közvetíteni szeretne felé? Nem kell találgatni. A legegyszerűbb módja annak, hogy kiderüljenek a válaszok, ha feltesszük a kérdést a párunknak, gyermekünknek vagy barátunknak.

Fontos, hogy ahogy idősödünk, változunk, ezek a dolgok is változhatnak. Így érdemes időről időre megválaszolni a fenti kérdéseket. Itt azonban még nem kell véget vetni a beszélgetésnek. Vegyék sorra együtt, hol vannak a kettejük igényeiben a hasonlóságok és a különbségek, és hogy kinek mire lenne szüksége ahhoz, hogy ne csak tudja, hanem érezze is a másik szeretetét!  Innen már csak egy lépés vezet afelé, hogy megnézzék, milyen apró változások szükségesek a megvalósításhoz.

Összefoglalva tehát: önvizsgálattal és megfelelő kommunikációval teheti a legtöbbet azért, hogy képes legyen jól szeretni, és lehetőséget adjon arra, hogy ön is úgy kapja meg a szeretetet, hogy arra vágyik. Szerintem megéri!

Írta: Valentin-Gyurics Nikoletta

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük