KÖZéletLipótSzigetKÖZélet

Szívvel-lélekkel a szigetközi turizmusért

Fazekas László nejével, Fazekasné Marcsival közösen üzemelteti a Lipóti vendégházukat.


Megyénkben Fazekas László, a Lipót vendégház tulajdonosa nyerte el nemrégiben a Régió Falusi Turizmus Szolgáltatója díját, melyet a budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron vehetett át a Falusi Turizmus Országos Szervezete elnökétől, Frankó Páltól. László nemcsak a szálláshely működtetését végzi több mint 30 éve lelkiismeretesen. Korábban a Szigetközi Falusi Turizmusért egyesület elnöke volt, amelynek vezetése alatt több turisztikai kiadvánnyal népszerűsítette gyönyörű tájegységünket.

Fazekas László nejével, Fazekasné Marcsival közösen üzemelteti a Lipóti vendégházukat. A faluban első szállásadóhelyként nyitották meg tízfős vendégházukat 1989 augusztus 7-én. A termálfürdő látogatottsága, a megnövekedett idegenforgalom ösztönözte őket arra, hogy megnyissák vendégházukat. Eleinte főként osztrák, holland, német vendégkörük volt, napjainkban pedig a külföldiek nagy része elmaradt, de jelentős hazai vendégkörük van.

Mindent a vendégért

Fazekasné Marcsi kérdésünkre elmondta, a kezdetekben, mivel kevesebb reklámlehetőség volt, mint napjainkban, szájhagyomány útján terjedt szálláshelyük híre, azaz vendégeik egymásnak ajánlották őket, ez alapján úgy véli, a sikeres vendéglátás kulcsa a jó kiszolgálás, ellátás mellett a jóindulat, figyelmesség, a megbízhatóság és a tisztaság. Náluk a vendég „király”, akinek mindig igaza van, emellett alkalmazkodnak látogatóik igényeihez.  Akik nyugalomra, háborítatlanságra vágynak azokat nem zavarják, akik viszont szeretnének szórakozni, beszélgetni akár a Szigetközről, vagy a környéket bejárni, Marcsi művelődésszervező lévén könnyedén elkalauzolja őket, változatos programokat ajánlva. 

Modern körülmények

A szállásadók ügyeltek arra, hogy minden évben bevételük jelentős részét visszaforgassák fejlesztésre, hogy az minden elvárásnak megfeleljen, kellően modern körülményeket teremtsenek a hozzájuk betérőknek. Folyamatosan cserélték a bútorzatot, korszerűsítették a fürdőszobákat, emellett a digitális eszközök megvásárlásával is haladtak a korral. A vendégeket négy, fürdőszobával ellátott szobával, étkezővel, fedett terasszal, parkolóval, lávaköves udvari grillel és udvari fedett medencével várják. Nemrégiben nyertek az NTAK pályázaton, amelynek köszönhetően kicserélték a nyílászárókat, felújították a vendégek által használt tereket, valamint szigeteléssel is ellátták a vendégfogadó oldalt, egyben új színt és dizájnt adva a fogadáshoz.

Turisták csalogatása a Szigetközbe

Fazekas László nemcsak a szálláshely üzemeltetését végzi szívvel-lélekkel: tizenöt évig a Szigetközi Falusi Turizmusért Egyesület elnöke volt, vezetősége alatt elkészült a Vízi paradicsom a turbinák árnyékában című első kiadványuk. Majd egy oktatás is szerveződött a régió falusi szolgáltatóinak. Később könyvet és DVD filmeket készítettek szintén LEADER pályázaton nyert pénzből.

– Ezzel a könyvvel és filmmel indultunk útnak, különböző utazási kiállításokon, rendezvényeken vettünk részt, hogy népszerűsítsük a Szigetközt mint úticélt, amelyeken a szigetközi falvak, szálláshelyek szerepelnek – magyarázta Fazekas László. Úgy véli, ma, az internet világában már okafogyottá vált ez a fajta tevékenység, hiszen mindenki maga hirdet, a saját platformjain népszerűsíti szolgáltatásait. A szállásadó továbbra is aktív tagja a Győr-Moson-Sopron  Megyei Falusi Turizmusért Egyesületnek, amelyben vezetőségi tisztséget is betöltött tíz évig. László tagja továbbá a Mosonmagyaróvári TDM szervezetnek is.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük