EseményekKÖZéletKÖZösségSzigetKÖZéletVámosszabadi

Színnel lélekkel az iskoláért – másodszor rendeznek színfutást, jótékonysági versenyt Vámosszabadin

Vámosszabadin színesre festik a falut és a sportolni szeretőket egy jótékonysági futóverseny keretében! A megmérettetés mellett számos színes program várja a gyerekeket és felnőtteket június 3-án13.00-tól 18.00 óráig az önkormányzatnál. A programmal a helyi iskola javára gyűjtenek a szervezők.

Egy évvel ezelőtt nagy sikerrel rendezte meg a vámosszabadiáltalános iskola a Színnel-lélekkel nevet viselő futóversenyét. A cím is beszédes, ugyanis a faluban kijelölt távot teljesítő versenyzők az útvonalon önkéntesekkel találkoztak, akik természetes anyagból készült színpor szórásával tették látványossá a sportolást.

Az előző évben a verseny nevezési díjaiból sikerült modern eszközökkel felszerelni az iskola informatika termét. Azonban kis falusi intézményként mindig van mit felújítani, változtatni, így idén is megtartják Vámosszabadin a jótékonysági színfutást.

A program június 3-án lesz, az érdeklődőket 13.00 órától várják az iskola és az önkormányzat mellett, ahonnan a verseny is indulni fog. Először a gyerekek rajtolnak el 14.00-kor, majd a felnőtteken lesz a sor 14.30-tól. 

A gyerekek egy kilométert teljesíthetnek, míg a felnőttek, férfiak és nők vegyesen pedig 3 kilométerre nevezhetnek. Ezeken túl lesz egy egykilométeres séta szakasz is, amire a futást nem annyira kedvelők, de a versenyen szívesen résztvevők regisztrálhatnak. De a legkisebbek sem maradnak ki a buliból, az óvodás korú gyerekek 500 méteren, a bölcsődések pedig 100 méteren mérhetik össze gyorsaságukat szüleik kíséretében.

A vidéki iskolák a gyerekek fellépésein, programok szervezésén és a nemzeti megemlékezések megtartásán keresztül szervesen kapcsolódnak a falvak életéhez. A helybeliek jól ismerik a diákokat, sokan saját gyermeküket, unokájukat, unokatestvérüket ünneplik, amikor egy-egy rendezvényen előadják kis produkcióikat. Annak érdekében azonban, hogy ezek a gyerekek megfelelő modern körülmények között tanulhassanak, az iskolának is szüksége van a környékbeliek segítségére. Erről beszélt portálunknak Kamocsai Antalné tagintézmény-vezető.

Számunkra óriási segítséget jelentenek az ilyen jótékonysági összefogások, mint a színfutás, amely mögött hosszú hónapok kemény munkája áll. A résztvevőknek a sok kiegészítő program miatt remek lehetőség lesz ez a hétvégi kikapcsolódásra, feltöltődésre, a sportolni szeretők érmet és számos díjat nyerhetnek a versenyen, számunkra pedig ez hatalmas támogatás. Nagyon örülök, hogy helyi fiatalok is csatlakoztak hozzánk önkéntesként, akik a szervezést és a lebonyolítást segítik. Nem egy szokványos futóverseny ez, remélem, hogy sokan lesznek idén is kíváncsiak rá és sokan futnak majd a jó ügyért

– mondta az iskola igazgatója.

A futóverseny lesz ugyan a nap fénypontja, azonban mellette a szervezők számos lehetőséget biztosítanak a szórakozásra.

Helyi és szigetközi termelők és kézművesek tartanak majd vásárt, a gyerekeknek lesz légvár, arcfestés, sorversenyek, csokieső. A tombolán értékes nyereményeket sorsolnak majd ki, köztük az eseményt támogató konditermek bérleteit és napijegyeit is. Vállalta a világhírű Face Team akrobatikus kosárlabda egyesület győri csapat is, hogy bemutatja elképesztő trükkjeit. A zenét pedig DJ Adam (Kovács Ádám) és DJ Limitless (Csorba Szabolcs) fogja szolgáltatni. Ők mind jótékonysági alapon érkeznek a rendezvényre, ezzel támogatva az iskolát és a gyerekeket.

A részvétel a programon ingyenes, egyedül a futóknak kell befizetniük a nevezési díjat. A rendezvényre nem szükséges előzetesen regisztrálni.

Több, mint iskolai program

Miután én is egy kis település iskolájában kezdtem el tanulmányaimat, számomra teljesen természetes, hogy a suli és a sulis programok nem csak a diákoknak szólnak. Rendszeresen jártunk fellépni a kórussal és a tánccsoportommal a falunapokra és különböző bulikra Kisbajcson és a falu környékére egyaránt. Mi adtuk elő a betlehemi műsort karácsonykor a templomban, verset szavaltunk a különféle ünnepeken és felköszöntöttük a nagyszülőket idősek napján.

Érdekes, hogy napjainkban a saját környezetemben, Budapesten ezeket a történetek hallva meglepődnek a gyerekek, akiknek szintén sok programot szerveznek az iskoláikban, de azokra maximum a szülők kapnak meghívást; akiknek nem jár oda a gyerekük, nem vesznek részt a Márton napi felvonuláson vagy a paprikáskrumpli bulin. Furcsa is lenne ez a számukra.

Ellenben a vidéki iskolákban – legalábbis amiket én ismerek – talán még hangsúlyosabb szerepet kap a közösségteremtés. A gyerekek nem csak a szüleik előtt, de az egész falu előtt ki mernek állni a színpadra, vagy segítkeznek olyan rendezvényeken, mint a színfutás, amely Győrből, de még távolabbról is Vámosszabadiba vonzza az érdeklődőket.

Persze az esemény fő célja a jótékonysági gyűjtés, hogy a gyerekek megfelelő modern környezetben tanulhassanak, a mai kor elvárásai szerint. Én azonban úgy vélem, talán ugyanennyire fontos az a tapasztalat is, amit itt szereznek a diákok, akár segíteni, aki sportolni vagy csak körülnéznijönnek is a versenyre. Az ilyen alkalmak segítenek nekik, hogy magabiztosan ki merjenek állni és bemutassák előadásaikat, amikkel készültek, ilyenkor gyakorolhatják, hogy kell a felnőttekkel kommunikálni és különféle feladatok ellátásával nő a felelősségérzetük. A nap végén pedig büszkén élvezhetik a jól megérdemelt pihenést és játékot azzal a tudattal, hogy ők most igazán kitettek magukért és elértek valamit.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük