KÖZéletKÖZlekedésSzigetKÖZélet

Közel felével emelkedett a közúti szerencsétlenségek száma


Az utóbbi idők megnövekedett forgalmával párhuzamosan nőtt a közúti ütközések száma is. A térségbeli baleseti statisztikával kapcsolatban Makó László alezredest, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjét kérdeztük az adatokról.

Ahogy a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának statisztikájából kiderül, az összes baleset száma mintegy negyvenhét százalékos növekedést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest. Ugyanakkor ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy előző évben a koronavírus járvány okozta korlátozások, illetve az otthoni munkavégzés miatt feltehetően kevesebb autó is vehetett részt a forgalomban. A megnövekedett forgalommal együtt a sofőrök türelmetlensége, figyelmetlensége is fokozódik a volán mögött.

Kevesebb tragédia, több sérült

– Pozitívum, hogy hatvanhét százalékkal kevesebb volt a halálos kimenetelű közúti szerencsétlenségek száma a tavalyi adatokhoz képest. Negyvenhét százalékkal nőtt azonban a súlyos sérülésekkel járó karambolok száma, és ötvennyolc százalékkal a könnyű sérüléssel járó ütközések száma – tudtuk meg Makó Lászlótól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjétől. Az alezredes hozzáfűzte, hogy a sérültek száma hetven százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakának adataihoz képest.

– Emelkedett az ittas balesetokozók száma is. A legtöbb baleset pedig az elsőbbség megadásának elmulasztása miatt következett be, az ilyen típusú ütközések az összes baleset harmincnyolc százalékát teszik ki, a karamboloknak több, mint negyedét pedig gyorshajtás idézte elő – részletezte az osztályvezető. Megtudtuk, hogy a kanyarodási szabályok megszegése is előkelő helyen szerepel a baleseti okok között.


Ellenőrzik a szabálysértéseket

– A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy ezeket a fent említett szabálysértéseket kiszűrjük, szankcionáljuk. Ezért kollégáinkkal közúti ellenőrzéseket végzünk civil autóval, s a jogsértéseket elkövetőknek szabálysértési feljelentés esetén a járművezetéstől való eltiltással is számolniuk kell a pénzbüntetés mellett – magyarázta Makó László.

Közlekedjünk az időjárási viszonyoknak megfelelően!

Az őszi, téli időjárás beköszöntével párhuzamosan ellenőrizzük a világítótesteket, elindulás előtt gondoskodjunk a megfelelő párátlanításról, ellenőrizzük, hogy van-e megfelelő mennyiségű szélvédőmosófolyadék az autóban. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hamar sötétedik, így a látási viszonyok is romlanak. A megváltozott látási viszonyok között a megfelelő láthatóság kiemelten fontos, ezért az alezredes felhívja a figyelmet arra, hogy vegyünk fel láthatósági mellényt, valamint használjuk a világítóberendezéseket, hiszen ezek alkalmazásával akár egy balesetet is megelőzhetünk. Természetesen a téli gumiabroncsok cseréjének is eljött az ideje a kedvezőtlen, csapadékos időjárás és a csúszós útviszonyok miatt.

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük