GyőrzámolyKÖZéletSzigetKÖZélet

Szigetközi Mézesműhely, ahol álomszép egyedi ajándékok készülnek


Bár a mézeskalácsszezont általában a karácsonyi ünnepekhez kötjük, bizony van olyan kézműves, akinek a konyhájában egész évben illatoznak ezek a jellegzetes sütemények. Horváth-Dobson Eszter, a Szigetközi Mézesműhely megálmodója csodaszép dísztárgyakat készít mézeskalácsból, melyek lehetnek akár Valentin napi, nőnapi ajándékok, esküvőkön egyedi vendégköszöntők, de akár születésnapi vagy anyák napi meglepetések is.

A győrzámolyi Horváth-Dobson Eszter, a “Szigetközi Mézesműhely” megálmodója és megvalósítója kétgyermekes anyuka, végzettségét tekintve környezetmérnök és településmérnök.

“Az én utam nem a mérnöki világ, hanem a kézműves vonal, erre első gyermekem születése után jöttem rá, mikor rengeteget kézműveskedtem kislányommal. A neki sütött torták elkészítése előtt sokszor inspirálódtam az internetről és ekkor találkoztam a mézeskaláccsal. Megláttam és megtetszett a benne rejlő számos lehetőség, aminek csak a kreativitás szab határt” – magyarázta Horváth-Dobson Eszter. A győrzámolyi édesanya Cserszegtomajon vett részt egy kétnapos tanfolyamon, ahol megtanulta a mézeskalácskészítés alapjait, majd az internet segítségével folyamatosan fejlesztette a tudását. 

Horváth-Dobson Eszter gyermeke születése után döntött úgy, hogy belevág a mézesműhely működtetésébe.


“Újra és újra tanulok valamit az internet segítségével, mert szeretek megújulni, mindig valami újdonságot kitalálni, hogy ne váljak egyhangúvá, unalmassá” – magyarázta mézeskalácskészítő. Mint mondta, az édesség azért szuper ajándék, mert egyedivé tehető egy-egy felirat, minta, rajz által.

“Sokszor csak egy jellemző dolgot mondanak az ajándékozottról és teljes egészében rám bízzák a kivitelezést, hisz a munkáimat látva bíznak az ízlésemben, stílusomban” – tudtuk meg Esztertől. 

Portálunkkal megosztotta, a legkeresettebb ajándéktárgyak között szerepelnek a nőnapra, anyák napjára a bögrébe vagy kaspóba állított virágcsokrok, születésnapra, házassági évfordulóra, ballagásra kör vagy szív alakú doboz, amelynek minden része mézeskalácsból van és még meg is tölthető apró süteményekkel. 

Ezen kívül számos eseményre készít egyedi díszeket megrendelések alapján: Valentin nap, húsvét, névnap, keresztelő, baba születése (bölcső pólyásbabával), nyugdíjba vonulás alkalmával.

“Közeleg az esküvői szezon, ahol közkedvelt a mézeskalács mint köszönőajándék, ha a vendégek neve szerepel rajta, akkor ültetőkártyaként is funkcionálhat és még asztali dekorként is szolgálhat. Ha valóban odafigyelünk az apró részletekre, sokszor még a meghívóval is harmonizál ez a kedves kis ajándék. Szülőköszöntőnek tökéletes választás a mézeskalács, illetve nászajándékot is készítettem már, amibe elrejthető az ifjú párnak szánt összeg (pl: hintó, házikó)” – részletezte Eszter.

Érdeklődésünkre elmondta, dísztárgyként készíti a mézeskalácsokat, mert a fogyasztásra szánt süteményeknek nagyon sok előírásnak, élelmiszeripari szabályoknak kell megfelelnie, ami nagy beruházást igényelne. Ennek ellenére ugyanúgy készíti a díszeket, mintha fogyasztásra szánná, az ehető és a disztárgynak készített mézeskalácsok összetétele között nincs különbség, az alapanyagokat (méz, tojás) helyi őstermelőktől szerzi be, odafigyelve a minőségre.

Nőnapra vagy anyák napjára készült, közkedvelt meglepetések a “nem hervadó” virágcsokrok.
További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük