KÖZéletSzigetKÖZélet

Mosonmagyaróvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat pénzbeli és természetbeni adományokkal is támogatta a horvátországi földrengés károsultjait

Tolnai József a Flesh Központban a január 7-i adománygyűjtésen


A Mosonmagyaróvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 2002-ben alakult, egyesülete és énekkara 2003 óta aktívan tevékenykedik helyi és nemzetközi szinten. Szoros kapcsolatban állnak a Mosonmagyaróvár és környéki szervezetekkel és énekkarokkal, valamint több horvátországi kulturális egyesülettel is közeli viszonyt ápolnak. 

Tolnai József, az önkormányzat elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat javaslatára és azzal együttműködve a kilenc megyei horvát önkormányzatnak és a Megyei Önkormányzatnak közösen sikerült közel egy millió forintot összegyűjtenie, amit teljes egészében a földrengés elszenvedői számára ajánlottak fel.

„Százezer forinttal járultunk hozzá ehhez a kezdeményezéshez, viszont úgy éreztük, hogy tehetünk ennél többet is.” – mesélte József.

„Önkormányzatunk ezen kívül további százezer forintért vásárolt természetbeni adományokat, énekkarunk pedig a Flesch Károly Kulturális Központban bonyolított le gyűjtést január elején, ahol a tagok és családtagjaik, saját pénzbeli hozzájárulásokon túl, egy hétig reggeltől estig eltökélten dolgoztak magán a gyűjtésen, illetve az adományok vásárlásán, csomagolásán. Mindenképpen szeretném kiemelni Fekete Jenőné elnökhelyettes, Prikler Györgyné gazdasági felelős, Meszlényi Istvánné, és feleségem, Tolnai Józsefné fáradhatatlan közreműködését.”

Mindezek együttese lehetővé tette, hogy a többek között tartós élelmiszerekkel, tisztálkodási szerekkel, plédekkel, törölközőkkel, pelenkákkal teli dobozokat és zsákokat elszállítsák a Szombathelyi Horvát Oktatási Központba, ahonnan a Vas és Győr-Moson-Sopron megyei felajánlásokat a napokban Horvátországba továbbították a rászorulók számára.

Meszlényi Istvánné, Prikler Györgyné és Kovács Sándorné csomagolják a földrengés károsultjai számára összekészített felajánlásokat


Az énekkar gyűjtését több helyi szervezet is aktívan támogatta, így a PÉLDA Egyesület a Szigetközi Gyermekekért is hozzájárult az akció sikerességéhez, valamint a Mágia Tours az adományukon túl azzal is támogatta az az önkormányzat munkáját, hogy féláron elfuvarozták az összegyűjtött javakat Szombathelyre.

A kialakult járványhelyzet sajnos az önkormányzat munkájára is hatással volt, számos program elmaradt tavaly, illetve idén sem rendezik meg például márciusban a Nőnapot vagy a Batyus Bált.

„Rengeteg fellépést és találkozást kellett elhalasztani vagy törölni, amit mind az énekkarunk, mind a tambura zenekarunk tagjai nagyon sajnálnak.” – mondta József.

„Reméljük hamarosan visszaterelődik majd az életünk a megszokott mederbe és újra részt vehetünk közösségi rendezvényeken, de addig is természetesen továbbra is szívesen közreműködünk bármiféle jótékonysági tevékenységben.”

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük