KÖZlekedésSzigetKÖZélet

Felére csökkent a balesetek száma


Mintegy a felére csökkent a balesetek száma 2020-ban a korábbi év statisztikájához képest a térségben. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, Makó László tájékoztatta lapunkat a tavalyi év baleseti összesítéséről. Azt is megtudhatja a cikkből, mire érdemes a közlekedőknek odafigyelniük a téli időjárás során.

Amint azt Makó László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője lapunkkal közölte, 53 százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma a 2020-ban a 2019-es adatokhoz képest.

„Felére csökkent a halálos kimenetelű és a könnyű sérüléssel járó balesetek száma, míg 58 százalékkal csökkent a súlyos sérülésekkel járó ütközések száma a tavalyi évben” – nyilatkozta az alezredes.

2020-ban a személyi sérüléssel járó balesetek 1,6 százalékát okozták ittas vezetők, ez a szám is alacsonyabb a 2019-es adatokhoz képest, ami a korábbi évben 3,1 százalék volt.

„A legfőbb baleseti ok az elsőbbségi szabályok figyelmen kívül hagyása, megszegése volt, ezt követi a gyorshajtás” – tudtuk meg Makó László közlekedésrendészeti osztályvezetőtől. 

„A kerékpáros okozók száma egyharmadára csökkent, ami örvendetes, viszont a motorkerékpárral balesetet okozók száma nőtt a korábbi évhez képest” – tette hozzá.


Mint mondta, több olyan ütközés is történt nemrégiben, ahol a kijelölt gyalogátkelőhelyen szabályosan áthaladó gyalogost nem, vagy csak későn vette észre a sofőr, ezért mindenkit kérnek, hogy kellő körültekintéssel vezessenek, illetve a gyalogosok győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget valóban megadják-e nekik a járművezetők, mielőtt rálépnek a gyalogátkelőhelyre.

Az alezredes arról is beszélt lapunknak, mire érdemes figyelnünk a téli időszakban annak érdekében, hogy elkerüljük a baleseteket.

A téli időjárás következtében nedves, síkos az úttest, a fékút jelentősen megnövekszik, így az időjárási körülményeknek megfelelő sebesség megválasztása kulcsfontosságú.

Továbbra is hosszúra nyúlnak az esték, rövidek a nappalok, a látási viszonyok korlátozottak, ezért fontos, hogy a járművek fényszórója tiszta legyen, indulás előtt célszerű ellenőrizni, hogy működik-e a világítás, illetve az ablaktörlők megfelelőek-e, van-e elegendő szélvédőmosó folyadék a járműben.

Útnak indulás előtt elengedhetetlen a járművek jégtelenítése, a szélvédő jég-és páramentesítése is, hiszen a rossz látási körülmények megnövelhetik egy esetleges baleset bekövetkezésének esélyét. 

Amennyiben hosszabb útra indulunk, jó, ha van nálunk egy meleg takaró, esetleg hólapát, megeshet, hogy az út során szükség lesz rá.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZbensőKÖZéletSzigetKÖZélet

Ha anya jól van, mindenki jól van. Vagy mégsem?

Gyermekeim születése óta egyre többször akad meg a szemem a címben szereplő kijelentésen. E…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük