KÖZéletSzigetKÖZélet

Szabadfogas Mosonmagyaróváron a Kétfecskénél

Kocsis Angéla a rászorulók megsegítésén túl a ruhahulladék csökkentését is kulcsfontosságúnak tartja.


2017-ben indult az a Szabadfogas mozgalom, amely mára országunk számos településén segíti a télen melegebb ruhákra szorulókat. Mottója: “Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy más fázzon, akassz ide egyet.”

Kocsis Angéla, a mosonmagyaróvári Kétfecske megálmodója is csatlakozott 2021-ben a Szabadfogashoz, az ingyen elvihető kabátok mozgalmához. A törekvés lényege tulajdonképpen abban rejlik, hogy minél többen segítsük a nélkülöző társadalmi rétegeket abban, hogy megfelelő ruházathoz jussanak hozzá ezekben a hűvösebb hónapokban.

Angéla a környezettudatosság szószólójaként személyes küldetésének tekinti felhívni mindannyiunk figyelmét a hulladékcsökkentés, a vásárláscsökkentés fontosságára, így e két célt egyesítve megtalálható a Bohém Tanya Közösségi Műhely előtti kapualjban a Szabadfogas.

„November végén zajlott az Európai Hulladékcsökkentési Hét, a Szabadfogast ennek alkalmából indítottam el.” – kezdte a beszélgetést Angéla.

„A Szabadfogas eredeti célja a legszegényebbek megsegítése, hogy mindenkinek legyen télen meleg sapkája, sálja, kabátja. Ezen túl azonban rendkívül lényeges szempont volt ebben a döntésben a Kétfecske célkitűzése, az, hogy a ruhaipar túltermelésére és szennyező voltára is felhívjam a figyelmet.”

Angéla tökéletes helyszínnek találja a műhelye előtt felállított fogast.

„Egy barátom hívta fel a figyelmemet arra, hogy ismét elindult az országos kezdeményezés. Sok ruha megfordul nálam, így evidens volt, hogy létrehozzam a Szabadfogast. Szerencsére a műhelyem előtt naponta tudom ellenőrizni, gondozni, összehajtogatni a téli öltözeteket.”

Maga a kezdeményezés egy önműködő megmozdulás, a Kétfecske alapítója arra ösztönöz mindenkit, hogy bátran vigyenek és hozzanak is el kabátot, és hangsúlyozza, hogy nem csak azok, akik rászorulnak. „A Szabadfogas mindenkié! Bárki vihet, ami megtetszik neki.”

Lényeges kiemelni, hogy a mosonmagyaróvári Szabadfogas működtetőjének nincs kapacitása arra, hogy akár több zsák ruhát tároljon, és most csak téli holmit vár.

„Egyértelműen szívet melengető, amikor több zsák ruha felajánlásával keresnek meg, azonban sajnos nincs helyem arra, hogy ezeket raktározzam. Azt a „szabályt” hoztam, hogy csak annyi kabátot hagyjon itt mindenki, amennyit fel lehet akasztani az általam biztosított vállfákra.”

Angéla javasolja, hogy az egyéb ruhaadományokat a Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért, vagy hely szociális intézmények, pl. a Családsegítő Szolgálat, a Családok Átmeneti Otthona részére juttassák el a felajánlók. 

„Látok rá esélyt, hogy a téli időszak után folytatom a Szabadfogast az évszakhoz illő ruházatokkal, de erről, és más textilhulladék-csökkentő megmozdulásokról mindenki a Kétfecske Facebook oldalán informálódhat majd.” – zárta a beszélgetést Angéla.

A Szabadfogas a Bohém Tanya Közösségi Műhely előtti kapualjban található Mosonmagyaróváron, a Templom utca 5. szám alatt.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük