KÖZéletSzigetKÖZélet

Szabadfogas Mosonmagyaróváron a Kétfecskénél

Kocsis Angéla a rászorulók megsegítésén túl a ruhahulladék csökkentését is kulcsfontosságúnak tartja.


2017-ben indult az a Szabadfogas mozgalom, amely mára országunk számos településén segíti a télen melegebb ruhákra szorulókat. Mottója: “Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy más fázzon, akassz ide egyet.”

Kocsis Angéla, a mosonmagyaróvári Kétfecske megálmodója is csatlakozott 2021-ben a Szabadfogashoz, az ingyen elvihető kabátok mozgalmához. A törekvés lényege tulajdonképpen abban rejlik, hogy minél többen segítsük a nélkülöző társadalmi rétegeket abban, hogy megfelelő ruházathoz jussanak hozzá ezekben a hűvösebb hónapokban.

Angéla a környezettudatosság szószólójaként személyes küldetésének tekinti felhívni mindannyiunk figyelmét a hulladékcsökkentés, a vásárláscsökkentés fontosságára, így e két célt egyesítve megtalálható a Bohém Tanya Közösségi Műhely előtti kapualjban a Szabadfogas.

„November végén zajlott az Európai Hulladékcsökkentési Hét, a Szabadfogast ennek alkalmából indítottam el.” – kezdte a beszélgetést Angéla.

„A Szabadfogas eredeti célja a legszegényebbek megsegítése, hogy mindenkinek legyen télen meleg sapkája, sálja, kabátja. Ezen túl azonban rendkívül lényeges szempont volt ebben a döntésben a Kétfecske célkitűzése, az, hogy a ruhaipar túltermelésére és szennyező voltára is felhívjam a figyelmet.”

Angéla tökéletes helyszínnek találja a műhelye előtt felállított fogast.

„Egy barátom hívta fel a figyelmemet arra, hogy ismét elindult az országos kezdeményezés. Sok ruha megfordul nálam, így evidens volt, hogy létrehozzam a Szabadfogast. Szerencsére a műhelyem előtt naponta tudom ellenőrizni, gondozni, összehajtogatni a téli öltözeteket.”

Maga a kezdeményezés egy önműködő megmozdulás, a Kétfecske alapítója arra ösztönöz mindenkit, hogy bátran vigyenek és hozzanak is el kabátot, és hangsúlyozza, hogy nem csak azok, akik rászorulnak. „A Szabadfogas mindenkié! Bárki vihet, ami megtetszik neki.”

Lényeges kiemelni, hogy a mosonmagyaróvári Szabadfogas működtetőjének nincs kapacitása arra, hogy akár több zsák ruhát tároljon, és most csak téli holmit vár.

„Egyértelműen szívet melengető, amikor több zsák ruha felajánlásával keresnek meg, azonban sajnos nincs helyem arra, hogy ezeket raktározzam. Azt a „szabályt” hoztam, hogy csak annyi kabátot hagyjon itt mindenki, amennyit fel lehet akasztani az általam biztosított vállfákra.”

Angéla javasolja, hogy az egyéb ruhaadományokat a Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért, vagy hely szociális intézmények, pl. a Családsegítő Szolgálat, a Családok Átmeneti Otthona részére juttassák el a felajánlók. 

„Látok rá esélyt, hogy a téli időszak után folytatom a Szabadfogast az évszakhoz illő ruházatokkal, de erről, és más textilhulladék-csökkentő megmozdulásokról mindenki a Kétfecske Facebook oldalán informálódhat majd.” – zárta a beszélgetést Angéla.

A Szabadfogas a Bohém Tanya Közösségi Műhely előtti kapualjban található Mosonmagyaróváron, a Templom utca 5. szám alatt.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük