DunaszigetFeketeerdőHédervárKimleKÖZéletLipótPüskiSzigetKÖZélet

Tizenhatezer hektáron táplálják az állatokat

Korcz Miksa, a Szigetköz Vadásztársaság elnöke, háttérben egy automata etető.


A Szigetköz Vadásztársaság több, mint tizenhatezer hektáron látja el a vadetetési feladatokat térségünkben. A társaság elnöke, Korcz Miksa elmondta, a vadetetőket egész évben folyamatosan feltöltik, a téli időszakban gyakrabban, hetente két alkalommal helyeznek ki szemestakarmányt az etetőkbe.

Korcz Miksa, a Szigetköz Vadásztársaság elnöke lapunkkal megosztotta, egyre több a vadkár a kezelésükben lévő területeken, melyet főként a vaddisznók és a szarvasok okoznak. A gabonaárak a korábbiakhoz képest a duplájukra emelkedtek, ami megnehezíti a vadásztársaságok dolgát.

Télen is megőrzik megfelelő kondíciójukat

A téli időszakokban a társaságok több takarmánnyal látják el az állatokat. Ugyan az enyhébb telek kedveznek a vadaknak, a novembertől márciusig tartó intenzív vadetetési feladatokat a Szigetköz Vadásztársaságnál vadőrök és egy segítőjük látja el annak érdekében, hogy megteremtsék az állatok optimális életfeltételeit és megőrizzék azok jó kondícióját. A társaság mintegy 16.300 hektáron végzi feladatait: a lébényi autópályalehajtótól a mosonmagyaróvári autópályalehajtóig található terület, onnan Feketeerdő, érintőlegesen Dunasziget, Dunaremete, majd Püskit érintve Lipót, Hédervár, Novákpuszta, Károlyháza és Kimle tartozik hatókörükbe.

– Immár 17 automata etetővel, szórókkal rendelkezünk, ezekbe hetente két alkalommal helyeznek ki vadőreink táplálékot. Szemes takarmánnyal, kukoricával, árpával, búzával etetünk – részletezte a vadásztársaság elnöke. Mint mondta, nyáron szoktató etetést alkalmaznak, ami arra szolgál, hogy a vad ne felejtse el, hol található a táplálékforrás, télen pedig megemelik az adagot.

A ragadozómadarak elleni védekezésképp sűrű erdőszélek mellé, olyan helyekre helyezik ki az apróvadnak szánt eleséget, ahol azok el tudnak bújni a növényzetben a ragadozók elől. 

Az apróvadnak szánt eleséget olyan helyekre teszik, ahol el tudnak bújni a ragadozómadarak elől.


Kevesebb az apróvad

A vadásztársaság elnöke megjegyezte, az apróvadak populációja évről évre csökken, mint mondja, ez a nagytáblás gazdálkodás elterjedésével, illetve a kemikáliák alkalmazásával lehet összefüggésben. Ezen állatok fő táplálékául a rovarok, bogarak szolgálnak, amelyek a vegyszerezés következtében elpusztulnak, így ők sem jutnak megfelelő táplálékhoz. 

– Két éve száz foglyot helyeztünk ki a területünkön, közülük ma egyetlen darabot sem lehet látni – magyarázta Miksa. Hozzátette, a foglyok a ragadozómadarak áldozatául is eshetnek, hasonlóképpen a fácánokhoz, amelyek számára szintén kevésbé kedvezőek az itteni életfeltételek.

A vadásztársaság elnöke kitért arra, hogy a koronavírusjárványnak köszönhetően 2020-ban, a vírustól tartva kevesebb külföldi vendégvadász látogatott el hozzájuk, tavaly már vissza-visszatértek a vendégeik. 

Mint mondta, részben a fentiekből adódóan bevételeik alacsonyak voltak tavaly, a trófeáik súlya elmaradt a vártaktól. A vadak ellátását, a vadőrök fizetését, illetve a vadásztársaság általános működését a társaság tagjainak befizetett tagdíjából, a trófeás vadak elejtéséből és az eladott vadhús árából keletkezett jövedelemből finanszírozzák.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük