KÖZéletSzigetKÖZélet

Játszva tanulhatnak a kiterjesztett valóság és kézzel fogható élmények segítségével


Egy szlovák-magyar, határon átnyúló pályázat keretében valósulhat meg a FUTURÁban az a digitális fejlesztés, melynek során a látogatók megismerkedhetnek a Szigetköz földtörténeti hátterével, játszva sajátíthatnak el érdekes ismereteket. A kiterjesztett valóság megtapasztalása után valódi, kézzel fogható élményeket is szerezhetnek. Jelenleg tesztelik a terminálokat, később az intézmény saját oktatóanyagokat fejleszt rájuk, valamint 600 diák versenyez majd rajtuk.

Tudta, hogy néhány száz méteres kavicsrétegen ülünk, amely annyira jól megszűri az ivóvizet, hogy az rögtön palackozásra kész?

Az alattunk lévő rétegek leletekben nagyon gazdagok: mammutfogat, cápafogat, kagylómadarványokat is találtak benne, illetve a termőföld és kavicsréteg alatt ókori leleteket is rejt a Pannon-tengeri üledék.

Kiterjesztett valóság

A téli szünetben tesztelik a FUTURÁban azt a négy érintőképernyős terminált, amelyekre később saját oktatási tartalmakat fognak fejleszteni. A pályázat több partnerrel közösen valósulhatott meg, kiemelt partnerük a Fertő-Hanság Nemzeti Park, valamint a Dunaszigeti Ökopark. A város önkormányzata vett részt a pályázatban, amelynek a megvalósítását a FUTURÁban hajtják végre. A pályázat fejlesztési részre vonatkozó összege 45 ezer euró, a teljes projekt összköltsége programokkal együtt több, mint 59 ezer euró – tudtuk meg a FUTURA igazgatójától, Horváthné Pákozdi Emesétől.


“Időutazó” – mobil földtörténeti interaktív kiállítás

Az intézményben a tervek szerint egy digitális interaktív kiállítást hoznak majd létre, amely lehetővé teszi, hogy a látogatók érintőképernyős kioszkokon újszerű és modern módon jussanak ismeretekhez, játszva tanuljanak – részletezte Horváthné Pákozdi Emese. Mint mondta, a beruházás alkalmat nyújt majd egyéni és csapatjátékokra, érintőképernyőre fejlesztett oktatási szoftver, valamint kiterjesztett valóság – AR- technológia alkalmazásával, a játékosok aktív bevonásával.

A téli szünetben a nemrégiben megérkezett érintőképernyős modulokat tesztelik, jelenleg egy kvízjáték fut rajta, amely magyar rajzfilmekkel kapcsolatos feladatokat tartalmaz. Már a tesztüzem is látványos, vidám játékra hívja az érdeklődőket. A kiterjesztett valóság technológia alkalmazásával többek között sorbarendezős, feleletválasztós, kakukktojás, illetve párosító feladatokat végezhetnek majd el a látogatók, a későbbiekben geológiai tematikában.

Virtuális és kézzel fogható élmények

A szervezők úgy gondolják, a digitális tananyag megszólíthatja a mai kor gyermekeit, akik a képernyők világában nőttek fel, ugyanakkor bevonják a tapasztalat útján történő ismeretszerzést is, hiszen a résztvevők a kiterjesztett valóság után élőben is megfoghatják, megsimogathatják a mamutfogakat, kagylómaradványokat – magyarázta Horváthné Pákozdi Emese igazgató. Hozzáfűzte: 2023 júniusáig hatszáz diák fog versenyezni a terminálok segítségével.

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük