KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Síbaleset után jógával rehabilitálta magát, most másoknak adja át ezt a tudást


A jóga egyre elterjedtebb mozgásforma hazánkban is, amely nemcsak oldja a feszültséget az izmokban, hanem szimmetrikusan erősíti és nyújtja is azokat. Ezen felül fejleszti az állóképességet, javítja az erőnlétet és a rugalmasságot, nő a tüdőkapacitás, javul a test oxigénellátottsága, hatékonyabb a méreganyagok eltávolítása – többek között ezeket a pozitív hatásokat emelték ki László Júlia oktató tanítványai, akik a mosonmagyaróvári lányhoz járnak jógázni.

Júlia tíz évvel ezelőtt találkozott ezzel a mozgásformával: síbalesete után jógázni kezdett, amivel teljesen újjáélesztette a testét. Azóta pedig azon dolgozik az önképzés mellett, hogy átadja másoknak is ezt a tudást.

„Szerencsére gyorsan beletanultam és a vártnál sokkal nagyobb a sikere az online óráimnak. Rengeteg pozitív visszajelzést, kedves üzenetet kapok a jógásaimtól. Sokan küldenek videókat, képeket a gyakorlásukról. Örömmel számolnak be arról, hogy az egész család együtt gyakorol. Ezek a legjobb visszajelzések a számomra, hogy van értelme tovább csinálnom és folytatnom. Igyekszem alkalmazkodni és a legtöbbet kihozni a kialakult helyzetből. 

A fő hangsúlyt most a saját fejlesztésemre fordítom: hamarosan kezdődik a vizsgaidőszak az egyetemen, illetve benne vagyok három projektben is jelenleg” – kezdte László Júlia, a mosonmagyaróvári Lia Fit jógastúdió tulajdonosa és oktatója, aki nemrégiben csatlakozott egy tudományos könyvíró projektbe, illetve egy jógás rövidfilmen is dolgozik.


„Készülök elő a legújabb projektemre is. A jóga, azon belül a légzőgyakorlatok, a helyes légzéstechnikák rendszeres alkalmazásának hatását vizsgálom a mozgásszervi betegségekre. Már nagyon várom, hogy elkezdhessem a méréseket és beszámolhassak az eredményekről. Ez lesz az első komolyabb egyedül végzett kutatásom az egyik legnevesebb, rehabilitációval foglalkozó egyetemi professzorom szárnyai alatt, melyből a diplomadolgozatom is készítem és megalapozhatom későbbi kutatói, doktori munkásságom” – folytatta Júlia, aki szerint a jógát bárki, bárhol elkezdheti, kipróbálhatja kortól, nemtől, előképzettségtől függetlenül bárki bármikor és bárhol.

„Nincs szükség különleges segédeszközökre és speciális feltételekre ahhoz, hogy valaki belevágjon. Rengeteg irányzata létezik, így biztos mindenki meg tudja találni a számára legoptimálisabbat.  Egyre több tudományos kutatás támasztja alá a jóga pozitív hatásait, melyek már egy alkalom után is érezhetők. Test-lélek-szellem szinten egyaránt fejleszti az egyént, egyben remek közösségformáló is, ha csoportban gyakorolják”.

Kínától Dél-Afrikáig tanult és dolgozott

Júlia több mint tíz évvel ezelőtt találkozott a jógával, amikor egy barátnője elhívta egy órára.

„A testmozgás mindig fontos szerepet töltött be az életemben. Nyitott vagyok az új ismeretek felé, szeretek új mozgásformákat kipróbálni, így el is mentem vele hatha jógára. Azonnal megtetszett sokszínűsége, pozitív hatásait már az első alkalommal megtapasztaltam: nyugalmat, kiegyensúlyozottságot éreztem, könnyebben ment a tanulás. Sőt, minden egyes alkalom után egyre erősebbé és hajlékonyabbá váltam. Évekkel később épp a pályaválasztás előtt volt egy síbalesetem. Ezzel hosszú időre felmentést kaptam minden mozgás alól. Több szakembernél is megfordultam, kipróbáltam több gyógymódot is, de nem volt számottevő javulás. Elhatároztam, hogy ilyen fiatalon nem lehetek a mozgásomban korlátozott és teszek ellene: sikerült a jógával saját magam rehabilitálnom mindössze pár hónap alatt” – mesélte Júlia, aki ekkor döntötte el, hogy szeretné ezt a tudást másoknak is átadni. Ahogyan fogalmazott: a tervei és a tanulmányai 180 fokos fordulatot vettek.

„Rekreációszervező és egészségfejlesztő alapdiplomát szereztem Győrben. A folyamatos továbbképzés, tanulás és fejlődés híve vagyok. A mai napig rendszeresen járok továbbképzésekre mind itthon, mind külföldön egyaránt. Volt szerencsém Kínában, Dél-Afrikában, Görögországban, Indiában, Sri Lankán és Thaiföldön tanulni, dolgozni, fejlődni. Jelenleg ájurvédikus terápiákat tanulok közvetlenül egy indiai doktornőtől, illetve a Testnevelési Egyetemen végzem humánkineziológia mester diplomám egyszerre két szakirányon is: terhelésélettan és rehabilitáció valamint táplálkozástudomány és dietetika. Mindezek mellett az IWI Nemzetközi Fitnesziskola győri jógaoktató képzésének tanára vagyok 2017 óta.

Büszkeséggel tölt el, hogy már két csoport, az általam vezetett jógaoktató képzés diákjai sikeres vizsgát tettek, és a segítségemmel váltak jógaoktatókká”.

Hatha jóga, a legismertebb irányzat

„Legtöbbször gyógytornászok irányítják hozzám a mozgásszervi elváltozástól szenvedőket. Olyanokat, akik már túl vannak a műtét utáni gyógytornán, vagy gerincferdüléssel, lúdtalppal és ezekből származó tünetekkel küzdenek.

Sokan a felborult hormonháztartás miatt szenvednek. Erre is tudok ajánlani kiváló gyakorlatokat” – tudtuk meg Júliától, aki többféle jógát is oktat Mosonmagyaróváron.

„Elsőnek a hatha jógát említeném, ami nyugaton a legismertebb irányzat. A test, a lélek és a szellem harmóniájának az útja. Főbb elemei a testgyakorlás, légzőgyakorlatok, meditáció. Erre az irányzatra épül a dinamikus jóga is.

Az ászanákat (testhelyzeteket) saját légzés természetes ütemére változtatjuk. Kevesebb benne a statikus, hosszan kitartott póz. Bizonyítottan ez a típusú irányzat fejleszti legjobban az állóképességet, valamint javítja az erőnlétet és a rugalmasságot. Vitalizál, energiával tölt fel és kellemesen elfáraszt. A folyamatos koncentráció és a gyakorlatrendszer hatásaként ruganyosan és fitten tartja a testet és az elmét egyaránt.

Aki szeret mozogni és nem zavarja, hogy leizzad, akkor ezt az óratípust szoktam ajánlani, inkább a haladó jógázóknak. A stresszoldó jógát azoknak ajánlanám, akik szeretnének a dolgos hétből kizökkenni, testet és elmét egyaránt felfrissítő mozgást végezni, míg a tartásjavító jógát azoknak, akik a modern, ülő életmód következményeként tapasztalja a hát, vagy derékfájás egyikét, hanyag a tartása, gerincferdülése van, vállai előre esnek, fejfájással küzd, vagy szeretné mindezeket megelőzni”.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük