KÖZéletSzigetKÖZélet

Varrás, retextil és környezettudatosság a Bohém Tanyán

Kocsis Angéla, a varrott retextil kitalálója és a Kétfecske megalapítója


A mosonmagyaróvári Kétfecske november elsejével egy évek óta tartó hobbiból hivatalosan vállalkozássá alakult, melynek lényege nemcsak a környezettudatos életmód népszerűsítése vagy a textilhulladékok újrahasznosítása, hanem a szemléletformálás és a közösségépítés. Innen ered a név is, miszerint egy fecske nem csinál nyarat, de kettő…

Kocsis Angéla, a Kétfecske alapítója a környezettudatosságot mintegy tíz éve képviseli aktívan, édesapja hatására azonban már gyerekkora óta fontos volt számára a meglévő tárgyak újjá alakítása.

„A textilipar a világ egyik legszennyezőbb iparága, az emberek hajlamosak nagyon pazarlóan élni és felesleges dolgokat megvenni.” – mondta el Angéla.

„Amikor néptáncosként új ruhák vásárlása helyett elkezdtem varrni a szoknyákat a táncostársaimnak és magamnak, akkor eszméltem rá, hogy hivatásszerűen szeretnék ezzel foglalkozni.”

Ezután Angéla elvégzett egy női szabó tanfolyamot, Mosonszolnok retextil térképe, a Faluszőnyeg elkészítése során megismerkedett a retextil technikával, és egyre több ruhát hasznosított újra, miközben a MIHE Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület keretei közt kézműves foglalkozásokat és táborokat tartott gyerekek részére. Többé-kevésbé itt született meg az a koncepció, ami mára a Kétfecske alapját képezi: egy olyan közösségi tér, amely ötvözi a varrás, a retextil és a környezettudatosság szenvedélyét.

„A retextil egy elég lassú módszer.” – tudtuk meg Angélától. „Előszőr a használt ruhákból hosszú vékony szálakat vágunk kézzel, amelyekből horgolni vagy kötni lehet, valamint egy úgynevezett fötrő, azaz kötélverő gép segítségével meg is sodorhatjuk ezeket. Ezeket a fötrött szálakat nevezzük retextilnek.”

Angéla a retextil ezen formáját már a Faluszőnyeg kivitelezése után tovább gondolta, és saját technikájával, a varrott retextillel elkészítette első nagyobb alkotását, a két fecskét ábrázoló szőnyeget. Az évek során ugyanezzel az eljárással különböző termékek születtek már, ezek közé tartoznak például a párnák, hátitáskák, hinták és többféle berendezési tárgy is. Hamarosan a weboldalon is lehet vásrolni a teljesen egyedi, nem előre gyártott termékekből, amelyek kizárólag megrendelésre készülnek majd.

A Kétfecske néhány hete Mosonmagyaróváron elindította közösségi műhelyét Bohém Tanya néven, ahol az érdeklődő felnőttek és gyerekek kezdő és haladó tanfolyamok keretében sajátíthatják el a varrás, fötrés, újrahasznosítás technikáit.

„Januárban kezdődnek a foglalkozásaim mindenki számára, aki szeretne egy kicsit közelebb kerülni ehhez a világhoz. Ennek apropóján gondoltam úgy, hogy karácsonyra tudást és élményt adni a szeretteinknek sokkal bensőségesebb, mint bármilyen haszontalan tárgyat, így a nálam vásárolható élményajándék kuponok egész évben beválthatók lesznek majd.” – mesélte Angéla.

A varrott retextil kitalálója a környezettudatosságon kívül a végtelen kreativitást élvezi munkájában.

„Egyszer egy hímzett vászon ágyterítőt alakítottam át menyasszonyi ruhává, ami szabás nélkül, csak hajtogatással és tűzéssel készült, így az esküvő után visszabontva ezt újra lehetett az eredeti funkciójában használni, vagy esetleg a kiságy felett baldachinként.” – emelte ki Angéla.

„Úgy gondolom, hogy a környezettudatos életmódhoz nem elég csupán újrahasznosítani, hanem alapvetően a vásárlást és a fogyasztást kell csökkenteni. Röviden csak azt mondanám: ne vegyetek semmit, úgyis megvan mindenetek!”

A Kétfecske által működtetett Bohém Tanya Közösségi Műhely Mosonmagyaróváron a Templom utca 5. alatt található meg, interneten pedig a Kétfecske Facebook oldalon, valamint hamarosan a www.ketfecske.hu weboldalon.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük