KÖZéletMosonszolnokSzigetKÖZélet

Rubik-kockázni kezdett fia kórházi ágya mellett: mára egykezes világcsúcsot állított fel az édesapa

A Bihari szülők minden nap azon fáradoznak, hogy mindkét gyermekük életét a lehető legönállóbbá és legkönnyebbé tegyék.

Bihari István senior világcsúcsot döntött egykezes Rubik-kocka kirakásban: átlagosan 22.4 másodperc alatt rakta ki „fél kézzel” a világhírű magyar találmányt. Önmagában már ez is óriási teljesítmény, azonban ha bepillantást nyerünk az eredmény miértje mögé, akkor válik igazán példátlanná. Mitévő lehet egy apa, ha szinte örökkévalóságnak tartó napokat tölt beteg kisfia kórházi ágya mellett, aki pihenés közben is szeretné érezni, hallani, hogy apukája mellette van és vigyáz rá? István Rubik-kockázott…

Jókedvű kisfiú mosolyog ránk az ágyából Bihariéknál, épp mesét néz. Kristóf, aki most nyolc éves, mindössze hároméves koráig élhette a makkegészséges gyermekek életét. Ekkor ugyanis egy betegség következtében nyaktól lefelé lebénult. A család addigi élete teljesen felborult.

Mikor Kristóf született, akkor derült ki, hogy nagyobbik fiunk, Ricsi autizmussal él. Önmagában már ez is egy elég nagy feladatnak ígérkezett kis családunk számára, de a sors úgy gondolta, hogy ennél nagyobb kihívással is elbírunk. Kristófnál egy vírusfertőzést követően lépett fel egy autoimmun reakció, mely a gerincvelőjét támadta meg. Ennek következtében nyaktól lefelé lebénult

– kezdi történetüket Bihariné Sarlai Eszter, a gyerekek édesanyja.

A Rubik-kocka nyugtató kattogásától a rekordidőig

Ez az értelmetlen és érthetetlen tragédia, ami Kristófot és a családot sújtotta, a sok megpróbáltatás mellett, amit tartogatott és tartogat ma is számukra, különös kihatással volt az édesapa, Bihari István életére, hiszen ő maradt otthon a kicsivel. Az apuka a hosszú, mintegy háromnegyed évnyi kórházi kálvária során Rubik-kockát ragadott. Már korábban is kézbe vette a szerkezetet, de először csak ritkán, szórakozás gyanánt szedte elő. Ám most, ebben a nehéz élethelyzetben kellett valami, amivel elütheti az időt a hosszas várakozások közepette, Kristóf pedig félt elaludni, tartott attól, hogy egyedül marad, ezért megnyugtató volt számára a Rubik-kocka kattogása, amit akkor is hallott, mikor csukott szemmel pihent. És hogy miért fél kézzel kezdte kirakni a találmányt az apa? Mert a másik kezével a fiát simogatta…

István önfejlesztés révén – különböző kirakási módszerek megismerése után és Youtube-videók alapján – annyit fejlődött az elmúlt 5-6 év során, hogy első versenyén, amin nemrégiben részt vett Budapesten, átlag 22.40 másodperc alatt rakta ki egy kézzel a Rubik-kockát, ezzel az eredménnyel világelső lett a senior versenyzők között. Az apukát egy kanadai versenyző követi a ranglistán 22.61 másodperccel és egy amerikai játékos 23.13 másodperccel.

Bár sokak szerint nem mindennapi eredményt ért el, ő maga nem elégedett a teljesítményével, mint mondja, szeretné megdönteni a 16.45 másodperces egyéni egykezes eredményt, amit egy kanadai versenyző állított fel. István egyéniben 18.76 másodperces időt „futott” a megmérettetésen, de otthon már ő is többször megdöntötte a kanadai által felállított senior rekordidőt, ám az nem éles versenyhelyzet volt, ezt Istvánnak még szoknia kell. Mindezt úgy sikerült elérnie, hogy a 0-24-ben történő otthonápolás folyamatos munkát jelent, ami nem mindig hagy időt a gyakorlásnak.

Bihari István önfejlesztés révén annyit fejlődött az elmúlt években, hogy legutóbbi versenyén senior világelső lett.

Alapítvány által finanszírozzák a pluszkiadásokat

Kristóf tavaly szeptemberben kezdte az első osztályt az Éltes iskolában, magántanulóként heti egy napot tud részt venni az oktatásban, keddenként járnak be az intézménybe, hogy a fiúcska megismerkedjen a betűkkel és a számokkal.

A szülők azon fáradoznak, hogy mindkét gyermekük életét a lehető legönállóbbá és legkönnyebbé tegyék, ugyanakkor a fejlesztő eszközök és az otthoni foglalkozások nincsenek ingyen. Ezért létrehoztak egy alapítványt, amin keresztül a segíteni vágyók támogathatják a fiúk fejlesztését: különböző eszközöket, de Kristóf magánóráit és a gyógytornáját is az alapítványból finanszírozzák.

Ahhoz, hogy Kristóf kicsit önálóbb lehessen, szükségük lenne egy állal vezérelhető kerekesszékre, aminek bizony meglehetősen borsos ára van. A fiú a bénulás következtében nem tud lélegezni gép nélkül, ez a szék, amit már egyszer kipróbált, segíthetne neki abban, hogy kicsit függetlenedjen, hiszen nélküle csak szülői segítséggel tud bárhova is menni.

Aki szeretné támogatni a Bihari Kristófért és Richárdért Alapítványt, a 10403332-50526886-86651002– es bankszámlaszámra küldheti pénzadományát. Akinek erre nincs módja, már az adója egy százalékának felajánlásával is segíthet. Az alapítvány adószáma: 19089449-1-08.

A család évente két hetet mindig szétszakítva, külön tölt, ekkor Kristóf az édesanyjával van a Bethesda Kórházban, Ricsi pedig apukájával otthon „bulizik”, ahogyan fogalmaztak.

Ilyenkor még jobban fókuszálunk Ricsinek az autizmusból fakadó problémáinak áthidalására, hogy bátrabb, rugalmasabb legyen. Apró lépésekben ugyan, de sikerült átlépnünk több félelmén, szorongásán is, például az érintésből fakadó nehézségeit és a zajoktól való ijedelmét

– magyarázta az édesapa.

A tízéves Ricsi egyébként folyékonyan beszél angolul, a nyelvtudást autodidakta módon sajátította el.

Grillezne a családjával

Kristóf azzal, hogy tavaly kiköltöztek egy mosonmagyaróvári lakásból Mosonszolnokra, kertes családi házba, amellett, hogy könnyebben elmennek a boltba vagy kimennek az udvarra, közelebb került egyik legnagyobb álma megvalósulásához: ahhoz, hogy grillezhessen. A kisfiú most grillsütőre gyűjt, hogy kolbászt, zöldségeket és halat süthessen magának és a családnak.

Mielőtt elköszönünk, kíváncsian tudakolja, milyen sütit süssön legközelebb, ha ismét eljövünk hozzá vendégségbe…

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük