#maradjotthonkoronavírusKÖZéletMosonmagyaróvár

Ragadj billentyűzetet! – vendégszerzők írásait várja a Huszár Gál Városi Könyvtár


A Huszár Gál Városi Könyvtár vendégszerzők írásait várja blogjába. Ezzel kapcsolatban indult felhívás. Pázsit Marianna intézményvezetőt kérdeztük a csatlakozási feltételekről.

Milyen írásokat várnak?

Áprilisban tettük közzé először a felhívásunkat, hogy könyvtárunk blogjába vendégszerzőket keresünk. A korábban megjelent blogbejegyzéseink könyvtáros kollégáink tollából kerültek ki, ám már régóta terveztük, hogy olvasóinkat is bevonjuk az írásba. Ebben a járványhelyzet miatt kialakult nehéz időszakban most talán még aktuálisabbá válik ez a fajta együttműködés, hiszen olvasóinkkal főként csak az online térben tudunk „találkozni”, kommunikálni.

Többféle témában is várjuk az írásokat: könyv, film, sorozat, zene, folyóirat vagy bármi olyan, ami hasznos vagy szórakoztató.


Kérésünk, hogy a beküldött szöveg legyen minimum 1300, maximum 5000 karakter (szóközökkel együtt). Az írásokhoz akár képeket is küldhetnek a szerzők, vagy ránk is bízhatják a képválasztást. Az ajánlók írása előtt érdemes ellátogatni blogunk oldalára és megtekinteni eddig íródott
bejegyzéseinket a huszargalvarosikonyvtar.blogspot.com címen. A kész szövegeket a huszargalkonyvtar@gmail.com címre várjuk.
Köszönjük az eddig beérkezett ajánlókat, igazán örülünk neki, hogy sikerült megszólítani olvasóinkat/követőinket. Az olvasóink blogbejegyzéseit közösségi oldalainkon is közzétesszük.


A könyvtár épülete jelenleg zárva van az olvasók előtt, de egyre népszerűbb az online könyvkölcsönzés. Milyen tapasztalatok vannak a szolgáltatással kapcsolatban?

A közgyűjteményekben jelenleg látogatási tilalom van, ezért a „klasszikus” könyvtárlátogatásra most nincs lehetőség. Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy

könyvtárunk nem csupán kölcsönzőhely hanem: találkozási pont, a tanulás, kutatás és kikapcsolódás helyszíne, hírlapolvasó, kiállítótér, rendezvények színtere és egész egyszerűen egy közösségi tér.


Sajnos most ezekről mindannyiunk biztonsága érdekében le kell mondanunk, de a kölcsönzésről nem. Kollégáink a nehéz helyzetben is mindent megtesznek, hogy olvasóinkhoz eljuthassanak a kívánt dokumentumok.


Ezért május 4-től visszavonásig egy rendkívüli szolgáltatással várjuk őket, amelynek az Online kölcsönzés nevet adtuk.
Olvasóink kéréseit, e-mailben, Facebook üzenetben, telefonon valamint az olvasói katalógusban (félretételi kérésként) várjuk. A dokumentumok (könyv, CD, DVD, hangoskönyv) összekészítése után telefonon egyeztetünk az átadás időpontjáról, amely a könyvtár bejáratánál valósul meg. A kölcsönözni kívánt dokumentumok átvétele mellett egyúttal visszahozásra is van lehetőség.

Kollégáink a higiéniai feltételeket betartva maszkban és kesztyűben bonyolítják az átadást, így kérjük olvasóinkat, hogy Ők is tegyenek így!


Nagyon örülünk neki, hogy ez a szolgáltatásunk az első naptól fogva nagy népszerűségnek örvend. A könyvtárosok számára nagyszerű érzés, hogy igény van ránk és sokan keresnek minket. Eddigi megkereséseiket, megértésüket és türelmüket köszönjük! Kéréseiket a szolgáltatás visszavonásáig (tehát a könyvtár látogatási tilalmának feloldásáig) folyamatosan várjuk.


Hogyan használjuk az online katalógust? Milyen ötletekkel, tippekkel segítik az Olvasókat?

Olvasóink egyre többen használják online katalógusunkat, hiszen így otthonról (vagy akár útközben is) gyorsan és kényelmesen, bármikor tájékozódni tudnak könyvtárunk állományából, amely naprakész adatokkal várja használóit.
A katalógust honlapunkról ( www.hgkmovar.hu ) a katalógus menüpontra kattintva, vagy közvetlenül a https://hgk.opac3.monguz.hu címen érhetik el.
Keresésre, böngészésre bármely látogatónak lehetősége van, beiratkozott olvasóinknak pedig arra is, hogy a saját könyvtárukba belépve kölcsönzéseiket nyomon kövessék, kezeljék:

-kölcsönzésben lévő dokumentumok határidejének meghosszabbítása,

-a keresett, ám kölcsönzésben lévők előjegyzése, illetve a jelenleg bent lévő dokumentumok félretétele.

Igény esetén a katalógus használatával kapcsolatban is szívesen nyújtunk segítséget a megadott elérhetőségeinken.


Nagyon kedves papírszínház mesékkel szórakoztatják a gyerekeket az intézmény YouTube csatornáján. Mi várható a folytatásban? Folytatódni fog a nyári szünetben is?


Papírszínházas meséinkkel korábban sok-sok óvodás és kisiskolás csoportot örvendeztettünk meg a gyermekkönyvtárban, amelyek sokszor könyvtárhasználati órával és az intézmény bemutatásával együtt valósultak meg.
Mivel most ez a személyes használat nem lehetséges, ezért költöztettük az internetre a papírszínházas előadásainkat.
A visszajelzések alapján sok kis olvasónk és szüleik is örömmel fogadták a kezdeményezést, ezért bizonyos időközönként biztosan fogunk még jelentkezni további mesékkel is.

Az interjú végén a könyvtárvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az Olvasók a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel aktuális és friss információkért kövessék a könyvtár Facebook és Instagram oldalaikat vagy látogassanak el honlapukra! – továbbá kiemelte:

Az olvasóknál kölcsönzésben lévő dokumentumokat automatikusan hosszabbítják, késedelmi díjat nem számolnak fel.

Elérhetőségek:
E-mail: hgkmovar@hgkmovar.hu
Tel: +36 96/555-563
Web: www.hgkmovar.hu
Facebook: www.facebook.com/hgkmovar
Instagram: www.instagram.com/huszargalvarosikonyvtar

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük