2021.10.15.

SzigetKÖZélet média

Obama egykori fotósa a legjobbnak választotta Gazsó Attila karanténnaplóját


A hédervári Gazsó Attila szeptemberi berlini fotóssikere után újra a figyelem középpontjába került. Az amerikai Documentary Family Awards pályázatán is a legjobbak közé kerültek a tavaszi karanténról készített felvételeivel. Lawrence Jackson zsűritag Barack Obama egykori amerikai elnök fotósa Judges Choice Award-ot ítélt oda Attilának, vagyis a hédervári apuka képei tetszettek neki a legjobban a nevezett művek közül.

Még 2020 szeptemberében írtuk, hogy a Sana Sanaa Corona Call 2020 elnevezésű nemzetközi fotós megmérettetésen 466 fotós 578 projekttel nevezett, közülük a legjobb tíz között díjazták Gazsó Attilát, aki otthonukban dokumentálta a vesztegzár mindennapjait. A hédervári apuka majdnem ugyanezzel a sorozattal nevezett az amerikai Documentary Family Awards fotópályázatra is, ahol kiemeltként végzett, hatodik lett a sorozat kategóriában, illetve elnyerte az egyik Judges Choice Award-ot is (ezt egy-egy zsűritag oszthatja ki a számára legjobban tetsző kép készítőjének).


Az amerikai versenyen csupán négy magyart díjaztak, köztük Attilát is, aki már régóta szemezgetett ezzel a megmérettetéssel, s karanténos sorozatát érezte elég erősnek ahhoz, hogy végül beadja.

Tavaly március közepétől április közepéig pontosan egy hónapig tartott az az időszak, amíg a családapa otthon volt négy gyermekével és feleségével, a koronavírus miatt munkahelye zárva tartott. Mintegy 200 felvételt készített a családjáról. Ebből a mennyiségből kerültek ki a versenyekre szánt sorozatok darabjai.


“Kettős, ambivalens érzések kavarogtak bennem a karantén kapcsán. Egyrészről nagyon jó volt, mert mióta dolgozom, közel húsz év óta először volt egyben ennyi értékes időm, amit a családommal együtt tölthettem és tényleg jól szórakoztunk. Ugyanakkor ott volt az egzisztenciális bizonytalanság, illetve a kérdések, hogy mi is ez a betegség, mit hoz a jövő?” – fogalmazott portálunknak még szeptemberben a fotós.


A Documentary Family Awards pályázatán nem díjaztak Attilán kívül olyan fotóst, aki analóg technikával készíti a képeit, ám mint mondja, ő sem hangsúlyozta, hogy ilyen technikáva dolgozott. A zsűriben többek között helyet foglalt az a Lawrence Jackson is, aki Barack Obama egykori amerikai elnök fotósa volt. Ő volt az, aki Attilának Judges Choice Award-ot ítélt meg, vagyis a hédervári apuka képei tetszettek neki a legjobban a nevezett művek közül.


„A család és a munka mellett egyre több időt követel a fotózás, aminek igyekszem eleget tenni.” – fogalmazott Attila, aki idén szeretné folytatni azt, amit elkezdett, s megvalósítani azokat a fotós ötleteket, amelyek régóta érlelődnek a fejében.


Analóg géppel fényképez

A felvételek különlegességét többek között az adja, hogy Attila analóg fényképezőgéppel fekete-fehér filmre készítette a képeket. Mint mondja, mondanivalójához és alkotói szemléletéhez sokkal közelebb áll a filmes technika, mint a digitális. A negatívokat otthon hívja elő, hamarosan nagyításra is lesz lehetősége házilag, így tehát aktívan részt vesz a fénykép „testének” megalkotásában is.

Megosztom: