koronavírusKÖZéletSzigetKÖZélet

Jelentős támogatásban részesül az Óvártej Zrt.


A koronavírus-járvány okozta különleges megpróbáltatások ellenére is erős maradt a hazai élelmiszeripar, amelynek termelési értéke nyolc százalékkal nőtt tavaly – hangsúlyozta Szijjártó Péter,  külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mosonmagyaróváron, ahol versenyképesség-növelő támogatási okiratot adott át az Óvártej Zrt.-nek.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az iparág 147 ezer embernek ad munkát.

Hozzátette, hogy a beruházásösztönzési program részeként az élelmiszeriparban 163 beruházás valósul meg 84 milliárd forint értékben.

Elmondta, hogy a 2013 óta olasz tulajdonban lévő Óvártej Zrt. 1,1 milliárd forint értékben épít egy 1200 négyzetméteres csarnokot és szerez be olyan gépeket, amelyekkel húsz százalékkal tudja növelni kapacitását. A fejlesztéssel – amelyet az állam 294 millió forinttal támogat – 135 ember munkahelyét védik meg.

A korábbi fejlesztésekkel a cég az elmúlt három évben megduplázta a feldolgozott tej mennyiségét, ma már több mint negyven tehenészetből szállítják az üzembe a tejet, a kész sajtok 94 százalékát pedig exportálják – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az olasz vállalatok a hetedik legnagyobb beruházói közösség Magyarországon és Olaszország az ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak.


A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly majdnem elérte a tízmilliárd eurót.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy Győr-Moson-Sopron megyében 63 beruházás valósul meg a versenyképesség-növelő támogatás segítségével mintegy 45 milliárd forint értékben, amellyel a megye tovább erősíti pozícióját. Győr-Moson-Sopron megye az egy főre jutó gazdasági teljesítményt tekintve az első helyen áll az országban – tette hozzá.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági kihívás elé állította az országot, amelyre a kormány “rendkívüli válaszokat” adott. Ennek nyomán beruházási rekordot döntött tavaly Magyarország: 1494 vállalat kötelezte el magát fejlesztések mellett, annyian dolgoznak ma, mint a járvány előtt és a második legjobb oltottsági mutatóval rendelkezik Magyarország az Európai Unióban – sorolta.


Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy 4,8 százalékra bővült az agrárkibocsátás tavaly a nehéz év ellenére is, az exporttöbletet pedig 2,3 százalékkal tudták fokozni.

Hangsúlyozta, hogy a magyar agrár- és élelmiszeripar stratégiai ágazattá tudott válni, “Európában nincs olyan teljesítmény, mint nálunk”. Hozzátette, hogy fontosak a beruházások és az azokra való ösztönzés is, mert így meg lehet őrizni a munkahelyeket.


Carlo Volpe, az Óvártej Zrt. cégvezetője arról beszélt, hogy a vállalat elsősorban a vendéglátóipar számára gyártott sajtokat, főként mozzarellát, de az éttermek bezárásával megrendelései visszaestek. A most induló beruházással és a termékek korábbi átalakításával a legmodernebb technológiákat használva tudnak több és egészséges terméket előállítani.


Enzo Panizzi, az Óvártej Zrt.-t tulajdonló olasz Valcolatte cégcsoport tulajdonosa azt mondta, hogy a cégcsoport bevétele éves szinten mintegy 150 millió euró és ötszáz embert foglalkoztatnak. Szállítanak termékeket a Közel- és a Távol-Keletre, valamint Észak-Amerikába is. Hozzátette, hogy a mosonmagyaróvári üzem kapacitásának növekedésével ezek a termékek is alkalmasak lehetnek arra, hogy ezekbe a régiókba szállítsanak.

Az Óvártej Zrt. jogelődjét, a Magyar Királyi Tejgazdasági Állomást 1903-ban alapították. A cég 2013-ban lett az olaszországi Emilia-Romagna tartományban található Valcolatte sajtkonzorcium tagja. Mozzarella gyártósorukat 2015-ban adták át.


Az Óvártej Zrt. exportjának 95 százaléka Európába irányul, az exportból származó bevétele 2019-ben elérte a 13,9 milliárd forintot, 2,5 milliárd forinttal többet, mint az azt megelőző évben.

Összárbevétele pedig 2019-ben 14 milliárd 572 millió forint volt, 2,4 milliárd forinttal több, mint 2018-ban. Adózott eredménye 125,8 millió forint volt, 425,5 millió forinttal kevesebb, mint 2018-ban.

Forrás: drnagyistvan.hu
Fotók: Bánhegyi István

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük