A nap esszenciájaKÖZéletSzigetKÖZélet

Milyen tendenciák figyelhetők meg az ingatlanpiacon? Mi lesz az Erasmus-ösztöndíjak sorsa? Hol tart az influenzajárvány? – A nap esszenciája

Január 12. (csütörtök) esszenciája:

Könnyebben alkudhatunk ingatlanvásárláskor

Az ingatlanközvetítők szerint, a kereslet csökkenése miatt az előző évekhez képest nagyobb mértékben alkudhatnak a vevők az ingatlanpiacon – közölte az MTI.

A kereslet csökkenésével az előző év végére az árak jelentős növekedése is megállt. Csökkenés egyelőre csak a nagyvárosokban látszik, a szakértők szerint hónapok is eltelhetnek, míg az eladók rájönnek, a korábbi árakon nem, vagy csak alig találnak vevőt ingatlanukra és ezért módosítanak az árakon. A vásárlók ezt a helyzetet kihasználva kivárnak, hiszen így nagyobb eséllyel találhatnak olyan ajánlatot, amelyet elfogadhatónak tartanak majd. Alkupozíciójuk elsősorban a felújítandó ingatlanokkal kapcsolatban nő, de az is látszik, az energiaárak emelkedése miatt a korszerű, kisebb költséggel fenntartható házak és lakások a kelendőbbek.

Reagált a kormány az Erasmus-ösztöndíjakat övező kérdésekre

Ma délelőtt megtartották az év első Kormányinfóját, ahol a legnagyobb hangsúlyt és a legtöbb kérdést is az Erasmus-ösztöndíjjal kapcsolatos történések kapták.  Gulyás Gergely hangsúlyozta, amikor az Európai Bizottsággal megállapodtak, az összeférhetetlenségi szabályok esetében úgy járt el a magyar kormány, ahogy azt kérték tőlük. Hozzátette, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter további egyeztetéseken vesz majd részt, és remélik, gyorsan tisztázható a kérdés. 

Amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre és nem sikerül megállapodni az Európai Unióval, a kormány kifizeti a jövő évi Erasmus-ösztöndíjak költségét – mondta Gulyás Gergely, jelezve azt is: ha nem találnak megoldást, Magyarország pert fog indítani az Európai Unió Bíróságán a programot felfüggesztő határozat miatt.

Müller Cecília: elkezdődött az influenza járványos terjedése

Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, emellett zajlik egy légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is – jelentette Müller Cecília csütörtökön az MTI-nek. A jelentés szerint az év első hetében (január 2. és 8. között) csaknem 162 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzéssel, közülük 19 ezer embernél a klinikai tünetek alapján influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

A számok azt mutatják, hogy az akut légúti megbetegedések 20 százalékkal, az influenzaszerű megbetegedések pedig 50 százalékkal emelkedtek az év utolsó hetében mérthez képest, ami azt jelenti, hogy elkezdődött az influenza járványos terjedése. Emellett szintén járványos szintet ért el az RSV okozta megbetegedésszám is. Jelenleg nincs érvényben kórházi látogatási tilalom, de az esetszámok emelkedésével várhatók ilyen intézkedések.

Megnyílt a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

Három napon keresztül várja a felsőoktatásba készülő fiatalokat az Educatio szakkiállítás, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Hallgatói Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi. Az eseményt idén is „hibrid” formában tartják: személyesen a Hungexpón, valamint online is látogatható lesz – közölte az Oktatási Hivatal (OH).

Az oktatási seregszemlén körülbelül százezer pályaválasztás előtt álló és a továbbtanulás iránt érdeklődő fiatal interaktív programokon vehet részt, továbbá  az intézmények hallgatói és munkatársai segítségével megismerkedhetnek a felsőoktatási intézmények nyújtotta lehetőségekkel, felmérhetik felvételi esélyeiket, és megismerhetnek különféle idegennyelv-tanulási, illetve ösztöndíj-lehetőségeket. Az OH munkatársai a felsőoktatási felvételi eljárás részleteiről, a felvételi követelmények, pontszámítási szabályok változásairól tájékoztatják az érdeklődőket.

A kiállítás részletes programja a https://www.educatioexpo.hu/ oldalon található.

Indul az idei e-szjabevallási szezon

Elérhetők a friss szja-bevallási információk a NAV honlapján, és akik az adóhatóság által elkészített tervezet felhasználása helyett maguk szeretnék elkészíteni bevallásukat, már hozzáférhetnek a 22SZJA bevallás webes kitöltő programjához – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel csütörtökön. A webes kitöltő program legegyszerűbben a NAV eSZJA-oldaláról (https://eszja.nav.gov.hu) érhető el. Az elkészített bevallások kényelmesen, elektronikusan beküldhetők – emelte ki az MTI a hatóságra hivatkozva. A papíralapú kitöltéshez szükséges üres bevallási nyomtatvány és kitöltési útmutató kinyomtatható a NAV eSZJA-oldaláról, illetve beszerezhető a NAV bármely ügyfélszolgálatán. Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készül tervezet, de náluk ahhoz, hogy a tervezetből bevallás legyen, azt beküldés előtt mindenképpen ki kell egészíteniük a tavaly szerzett jövedelmek adataival. Az szja-bevallási és befizetési határidő egységes, valamennyi adózó számára 2023. május 22. Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet rendelkezni elektronikusan és papíron is. 

100-120 ezer házra kerülhet idén napelem

Iparági becslések szerint mintegy 100-120 ezer háztartási napelemes rendszer telepítésére lesz igény az idén, miközben a hazai vállalkozások éves átlag telepítési kapacitása 40-45 ezer rendszer között van – közölte a naperőművek telepítésével foglalkozó Assix Intersolar Kft. az MTI-vel. A cég közleménye szerint mintegy 80 ezren tudták benyújtani jelentkezésüket napelemek telepítésére még a villamosenergia-hálózatba betáplálást engedélyező rendszerben. Az utolsó rohamban beadott kérelmek 80-90 százaléka mögött jelenleg nincs kivitelező. Ezért arra hívja fel a cég a figyelmet, hogy érdemes minél hamarabb szerződni kivitelező céggel, mert a pályázók néhány hónap alatt a teljes telepítői kapacitást lekötik. Akik lecsúsztak a betáplálás lehetőségéről, azoknak kiegészítő eszközökre, például energiatárolóra, hibrid inverterre lesz szükségük, hogy megvalósíthassák a projektjeiket. A jelentős pluszköltségre nem vonatkozik a korábban elnyert támogatás. Ez a piaci információk alapján mintegy 45 ezer pályázót érint – ismertette az Assix Intersolar.

Új építésű ingatlanok: az I. kerületben már meghaladja a 2,7 millió forintot négyzetméterenként

Emelkedett a befektetési célú ingatlanvásárlás tavaly decemberben Budapesten és vidéken is – közölte a Duna House saját adatai alapján. A fővárosban a befektetői motiváció generálta 2022 decemberében a tranzakciók 53 százalékát, vidéken 33 százalékát, mindez 7, illetve 4 százalékpontos növekedés 2021 azonos időszakához képest. A fővárosi befektetők átlagosan 88, a vidékiek 58 négyzetméteres ingatlanokra szerződtek. A fővárosiak a befektetési célú vásárlásaikra átlagosan 58 millió forintot, míg a vidékiek átlagosan 27,35 millió forintot fordítottak – olvasható az MTI közleményében. A Duna House saját becslése szerint 2022 decemberében 6474 ingatlan adásvétel történt. A Duna House szerint az elmúlt negyedévben a panellakások átlagos négyzetméterára az ország keleti és nyugati részén egyaránt emelkedett éves összevetésben, így a fajlagos árak keleten 361 ezer forintról 456 ezer forintra, nyugaton pedig 360 ezer forintról 494 ezer forintra emelkedtek. A használt téglaépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára viszont keleten 308 ezer, nyugaton 355 ezer forintra mérséklődött a 2021 decemberében mért 415 ezer, illetve 423 ezer forintról. A főváros budai oldalán 2022 negyedik negyedévében a paneleknél 39, a pesti oldalon 34 százalékkal 863 ezer, illetve 728 ezer forintra emelkedtek az átlagos négyzetméterárak az előző évhez képest. A téglaépítésű lakások fajlagos ára is nőtt az október-decemberi időszakban éves szinten, ezáltal az átlagos négyzetméterárak Budán meghaladták az 1 millió forintot, Pesten pedig elérték a 930 ezer forintot. Az újépítésű ingatlanokért a főváros négy (XVII., XVIII., XXI., XXIII.,) kerületét kivéve már 1 millió forint feletti négyzetméterárat kértek. A legdrágább kerület a budai II. kerület volt, ahol az értékesített új építésű ingatlanok négyzetméterára meghaladta a 2,7 millió forintot.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük