A nap esszenciájaKÖZélet

Hősi halottá nyilvánították a tegnap megölt, fiatal rendőrt

Január 13. (péntek) esszenciája:

Hősi halottá nyilvánították a csütörtökön, Budapesten megölt rendőrt

Csütörtökön késő este egy támadó késsel sebesített meg három intézkedő rendőrt Budapest XI. kerületében, egyikük belehalt sérüléseibe – közölte a hírt ma hajnalban az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Egy újbudai társasházban egy ott lakó férfi megpróbált bejutni egy szomszéd lakásba, amelynek ajtaját be is szakította. A kiérkező rendőrök a férfit intézkedés alá vonták, de ő rájuk támadt. A támadó három rendőrt késsel megsebesített majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták. Sajnálatos módon az egyik áldozat – a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja – olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette.

“A rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelgünk munkatársunk helytállása előtt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság és Magyarország rendőrsége mély megrendüléssel osztozik az elhunyt kolléga családjának fájdalmában” – olvasható a police.hu közleményében.

Baumann Péter r. főtörzsőrmestert a mai napon Magyarország belügyminisztere Hősi Halottá nyilvánította és soron kívül előléptette rendőr főhadnaggyá. Péter februárban lett volna 30 éves. 

Isten nyugosztalja!

Megkezdődött az idei pollenszezon

Az enyhe időjárás miatt a mogyoró virágpora már eléri az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet, megkezdődött az idei pollenszezon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken.

Az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint már a kőris virágpora is jelen van a levegőben, azonban koncentrációjuk jellemzően még alacsony. A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható jelentős változás, de a legkorábban virágzó fák pollenszórása az újabb felmelegedés hatására ismét erősödhet – írták.

Az kérik a pollenallergiás betegektől, hogy fordítsanak gondot a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. Ebben segít a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) naponta frissülő polleninformációs szolgáltatása. 

Az NNK javasolja még, hogy a mogyoró, az éger, a kőris, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére, és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

Átlagosan 14,5 százalékkal nőttek az árak 2022-ben

2022. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,9 százalékkal nőttek, 2022-ben pedig átlagosan 14,5 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest.

Az MTI közleményében olvasható: 2021. decemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 44,8 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a sajt (83,2 százalék), a tojás (82,7 százalék), a kenyér (81,1 százalék), a vaj és vajkrém (79,4 százalék), a tejtermékek (79,2 százalék), az édesipari lisztesáru (71,0 százalék), a száraztészta (70,8 százalék), a margarin (58,0 százalék), a péksütemények (57,2 százalék), a tej (52,1 százalék) és a baromfihús (51,5 százalék) drágult. A termékcsoporton belül a liszt (6,7 százalék) és az étolaj (1,5 százalék) ára nőtt a legkisebb mértékben. A háztartási energia 55,5 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 97,8, a tűzifáé 58,6, a palackos gázé 48,7, az elektromos energiáé 27,8 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 13,6, ezen belül az új személygépkocsikért 24,1, a fűtő- és főzőberendezésekért 20,8, a konyha- és egyéb bútorokért 20,3, a szobabútorokért 18,7 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 13,4, ezen belül a szeszes italok 21,3 százalékkal drágultak. Az állateledelek ára 48,8, a mosó- és tisztítószereké 34,2, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 30,8, a testápolási cikkeké 28,5 százalékkal lett magasabb. A járműüzemanyagokért 27,0 százalékkal többet kellett fizetni. A szolgáltatások díja 9,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a taxi 30,0, a lakásjavítás és -karbantartás 24,3, a járműjavítás és -karbantartás 22,6, a sport- és múzeumi belépők 22,0, a belföldi üdülés 20,9, a testápolási szolgáltatás 17,9 százalékkal került többe. 2022. novemberhez viszonyítva egy hónap alatt az élelmiszerek 2,1 százalékkal drágultak.

2022-ben az előző évhez képest a fogyasztói árak átlagosan 14,5 százalékkal nőttek, ezen belül a legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágultak 26,0 százalékkal. A háztartási energia ára 21,7, a tartós fogyasztási cikkeké 12,2, az egyéb cikkeké 12,0, a szeszes italok, dohányáruké 9,9, a szolgáltatásoké 7,1, a ruházkodási cikkeké 5,5 százalékkal emelkedett. A fogyasztói árak a nyugdíjas háztartások körében átlagosan 15,2 százalékkal nőttek.

330 ezer illegális határátlépés

Tavaly mintegy 330 ezer illegális határátlépést észleltek az Európai Unió külső határain, ez a legmagasabb adat 2016 óta, és 64 százalékos növekedést mutat az előző év adataihoz képest – írja az MTI az EU határ- és partvédelmi ügynökségére hivatkozva.

A Frontex jelentése szerint a koronavírus-járvány okozta 2020-as mélypont után a tavalyi volt a második év, amelyben meredeken emelkedett az illegális határátlépések száma. Továbbra is a Nyugat-Balkánon keresztül vezető migrációs útvonal a legkedveltebb, az EU-ban észlelt összes illegális határátlépés közel felét, 45 százalékát ebben a régióban jegyezték fel 2022-ben. Tavaly az illegális bevándorlók 47 százaléka szíriai, afgán és tunéziai volt. A szíriaiak száma egy év alatt megkettőződött, 94 ezerre emelkedett – közölték.

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük