KÖZéletKÖZösségRajkaSzigetKÖZélet

Mesés mézeskalácsfalu a közös alkotás gyümölcse

Igazi karácsonyi hangulat, különleges látványosság fogad minket a Rajka Faluház kirakatában: a helyiek közös munkájának eredményeként egy mézeskalácsfalu varázsolja el a környékbelieket. Az ünnepi installációt egy forgó körhinta és a Holle anyó párnájából szállingózó hópelyhek még meghittebbé teszik.

Váradi Viola kulturális referens elmondta, a rajkai önkormányzat nagyon örült a kezdeményezésnek, aminek először tavaly adott otthont a Rajka Faluház.

– Rita tavaly keresett meg először az ötletével, de már régóta aktív az együttműködésünk, mert többféle programunkon részt vesz alkotói tevékenységével, például húsvét idején vagy napközis táborunkban is. Kiváltképp nagy öröm, hogy közösségi megmozdulássá tudtuk formálni a mézeskalácsfalu ötletét: Rita novemberben egy workshop keretében ingyenesen átadta a résztvevőknek a sok év alatt megszerzett tudását, hogyan lehet háromdimenziós mézeskalácsházikókat készíteni íróka segítségével – magyarázta Váradi Viola.

Kiss Rita kézműves, a mézeskalácsfalu ötletgazdája megosztotta portálunkkal, hogy már előző évben is nagy népszerűségnek örvendett a kezdeményezés, amire idén tudatosan készültek és a díszletbe beépítettek tavalyról épségben megmaradt.

Összehozza az embereket, hogy együtt alkotnak, főleg karácsony idején.

Idén a legfiatalabb alkotó egy tizenkét éves lány volt, aki nagy türelemmel és aktivitással vett részt a munkában – részletezte a kezdeményezés ötletgazdája.

A húsz mézeskalácsházikó mellett idén Rita jóvoltából egy mozgásban lévő körhinta és egy Holle anyó szobor külön látványosságként szolgál, általuk még mesésebbé válik a karácsonyfalu hangulata. Jövőre is maradtak megvalósítandó terveik: kisvasúttal szeretnék bővíteni az installációt.

A kezdeményezéshez a Rajkai Kézműves Klub is csatlakozott, a mézeskalácsfalu sarkában álló fenyőfára készítettek horgolt angyalkákat, harangokat, szaloncukrot, illetve különféle technikával alkottak karácsonyfadíszeket – így aztán valóban közösségi megmozdulássá nőtte ki magát az ünnepi díszlet elkészítése.

A falucska hangulatos karácsonyi fényeiről egy LED-égősor gondoskodik, a dekorációt Vízkeresztig bárki megtekintheti nyitvatartási időtől és napszaktól függetlenül a Rajka Faluház kirakatában.

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Friss levegőn nőnek az izmok – összeszedtük, hol lehet  ősszel a szabadban sportolni

A nagyvárosok mellett a falvakban is megszokott jelenséggé váltak a kültéri fitnessparkok.
Read more
A nap esszenciájaDunaszegKÖZéletMecsérMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A hétvége esszenciája - 2023.09.8-10.

Új csoportszobával bővült a Dunaszegi Napközi Otthonos Óvoda 2023. szeptember 8-án új…
Read more
KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZélet

Még 1 hónapig lehet jelentkezni a Boldogságóra Programhoz

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük