KÖZéletSzigetKÖZélet

Másodjára is a legerősebb hivatásos lett a mosonmagyaróvári tűzoltó

Fotó: Szőke Péter

A Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság indulója, Karsai Zoltán tűzoltó törzsőrmester nyerte el a hivatásosok kategóriájában a magyar győztes címet a múlt hónapban megrendezett nemzetközi megmérettetésen. Bár Zoltán nem készült kimondottan a versenyre, rendszeresen sportol, innen tett szert az állóképességre, aminek nagy hasznát vette a feladatok teljesítése közben is.

Közel százan mérték össze erejüket a tikkasztó melegben

A Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság törzsőrmestere, Karsai Zoltán nyerte meg a hivatásos tűzoltók kategóriájában a „TFA-FCC HUNGARY-Szombathely” versenyt, amit június végén tartottak. Idén Szombathely adott otthont az ország legerősebb tűzoltója versenynek, ahol magyar és külföldi tűzoltók mérték össze erejüket. Összesen 91 versenyző állt rajthoz, köztük három nő, valamint Horvátországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Ausztriából is érkeztek résztvevők.

Az indulóknak a rekkenő hőséggel is meg kellett küzdeniük, méghozzá teljes védőfelszerelésben. A versenypályán többek között egy tizenkét méter magas állványra kellett a résztvevőknek felfutniuk, vállukon a tizenkilenc kilogrammos tömlőt cipelve, majd egy ugyanilyen nehéz tekercstömlőt kellett felhúzniuk, amelyet egy kalodába helyeztek, és ezt követően futottak le az emelvényről. Ezután négykilós kalapáccsal ütöttek odébb egy gerendadarabot, majd az úgynevezett „C” sugárral célba kellett lőniük. Mindezek után egy nyolcvan kilogrammos bábut is be kellett húzniuk a célba. 

Rövid szünet után a második versenypályán már légzőkészülék nélkül teljesíthettek hasonló feladatokat kalapáccsal, súlybőröndökkel, valamint tömlőtekeréssel. A két pályán produkált időeredmény összegéből alakult ki a végeredmény. 

Korcsoportonként és kategóriánként díjazták a tűzoltókat, a magyar győztes címet a hivatásosok kategóriájában a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság törzsőrmestere, Karsai Zoltán nyerte el. Az abszolút kategória győztese Kiss János (Bolhás ÖTE) lett, így ő vehette át a vándorkupát.

Fotó: Szőke Péter

Nem először lett a legerősebb hivatásos

A mosonmagyaróvári tűzoltó nem első alkalommal vett részt a versenyen, ötödjére mérte össze tudását hazai és külföldi társaival. A korábbi versenyeken is szép eredményeket elérve közeledett a dobogóhoz, aminek a tetejére tavalyelőtt léphetett fel először. Zoltán idén ismét úgy döntött, hogy próbára teszi az erejét és újra a hivatásos mezőny győzteseként került ki a versenyből.

A próbatételhez nem árt egy komoly állóképesség, erőnlét, a törzsőrmester tizenhat éves kora óta sportol, a parancsnokságon pedig a speciális technikát igénylő tömlőtekerést gyakorolta – tudtuk meg Zoltántól.

Mint mondta, nagyon örült az eredménynek, a jövőbeli terveivel kapcsolatban elmondta, amennyiben minden kedvezően alakul, a következő évben is benevez majd a versenyre.

Fotó: Szőke Péter

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük