KÖZéletKÖZösségSzigetKÖZéletVámosszabadi

Fehér ing az évnyitóra, plüssállat születésnapra – egymást támogatják a vámosszabadiak

Bárki elhelyezhet felajánlást a Vámosszabadi Polgármesteri Hivatal földszintjén található ajándékpolcon, ahonnan aztán ingyenes lehet elvinni bármit, ami megtetszik. Az adományok körforgásában rendszeresen, gyorsan cserélnek gazdát a jó állapotú holmik. A rendszer működését pedig a Család és Gyermekjóléti Szolgálat helyi szakembere tartja fenn.

Jó néhány évvel ezelőtt indult a kezdeményezés Vámosszabadin, miszerint az önkormányzat épületében, a posta mellett egy polcon bárki elhelyezheti megunt dolgait, amelyek közül aztán mások válogathatnak és ami tetszik, ingyen elvihetik. Azonban az önfenntartónak szánt ajándékpolc hamarosan elnéptelenedett, először megjelentek rajta a már nem használható tárgyak, aztán ezek el is vették a kedvét a többi adományozónak a kipakolástól. Ha ezt a közös szekrényt valaki nem tartja kézben, gyorsan szeméttárolóvá válik és elveszíti a funkcióját. 

Három évvel ezelőtt aztán újra rend lett a szekrényen, eltűntek a kidobásra szánt (sérült, hasztalan) dolgok, a helyüket szépen összehajtogatott ruhák, sorba rendezett játékok és szép állapotú háztartási eszközök, könyvek vették át. A változás mögött a Vámosszabadi Család és Gyermekjóléti Szolgálat  munkatársa állt, aki újraindította ezt a kezdeményezést.

Amikor elkezdtem családsegítőként dolgozni Vámosszabadin, hamarosan sokan megtaláltak különféle adományokkal, felajánlásokkal és az ajándékospolc jó lehetőséget biztosított, hogy ezek megfelelő helyre kerüljenek. Azóta rendszeresen, hetente/kéthetente ránézek a polcra, összepakolok rajta és átválogatom a kihelyezett holmikat. Ha valaki nem megfelelő állapotú dolgot tesz ki, azt eltávolítom, helyette kihelyezem azokat az ajándékokat, felajánlásokat, amiket hozzám juttattak el a lakosok

– magyarázza a szakember.

A vámosszabadi ajándékospolc sikere pedig az elmúlt három évben töretlen. Szinte mindig roskadozik a helyiek által oda kikészített ajándékok alatt, amelyekből mások, szintén a település lakói örömmel válogatnak.

Leggyakrabban ruhákat (köztük alig használt csecsemő- és gyerekruhákat), játékokat, plüssállatokat találni itt, de megjelennek a könyvek, labdák, sőt néha gyerekülések is.

Karácsony előtt például alig fértek el rajta a szebbnél-szebb plüssök, de szezonváltáskor a ruhadarabok is nagyon népszerűek. Ilyenkor ugyanis sokan átrendezik otthon a  szekrényüket és a megunt vagy kinőtt darabokat elhozzák a posta melletti helyre. A kezdeményezés újraélesztésénél nagy segítséget jelentett a közösségi média, amin keresztül lehetett tájékoztatni a vámosszabadiakat a polc újranyitásáról. 

Évnyitók és évzárók előtt kikerülnek például a fehér ingek, a családok elhozzák a kinőtt darabokat és elviszik a jó méreteket. Sokszor hallom, hogy a helyiek beszélik, mi mindent találtak a polcon, múltkor pedig valaki azzal állított meg, hogy milyen szuper edényeket látott ott.  Legtöbbször nagymamák szoktak naponta keresgélni apró meglepetéseket az unokáiknak. Innen bárki bármit ingyen és anonim módon elvihet. Szerencsére nagy a forgalom, általában néhány nap alatt kicserélődik a felhozatal. A ruhákat akár haza is lehet vinni felpróbálni és ha mégsem kell, nyugodtan visszatehetik

– fejti ki a Szolgálat munkatársa, aki bízik benne, hogy az ajándékospolc még hosszú évekig fogja szolgálni a vámosszabadi lakosokat.

 Ajándék ötletek tanácstalanoknak

Keresztfiam is imádja az ajándékos polcot Vámosszabadin – mondja a szerző. – Nem is csoda, mivel mindig újabb és újabb, menő kisautók vannak ott, amik közül alig győzi kiválasztani azt, amilyen még nincs a gyűjteményében. Amitől viszont igazán különleges ez a kezdeményez, az az elgondolás, ami mögötte van. Mert a keresztfiam hamarosan meg fogja unni az autói jó részét, néhányról gyorsan meg fog feledkezni, így azok a polcon keresztül új gazdához kerülhetnek. Jó volt, amíg tartott, de nem kell a pincében vagy a padláson rakosgatni őket az örökkévalóságig, hanem örömet szerezhetnek még egy másik kisfiúnak is. Egy olyan kisfiúnak is akár, akinek nincs kisautó gyűjteménye, talán csak egy-két darab van neki otthon és közeleg a születésnapja. Mind megérthetjük, milyen nehéz lehet a szüleinek odaállni egy idegen elé és kérni tőle egy kisautót, még akkor is, ha az az idegen egy témában jártas családsegítő szakember, és a kisautó nem is egy kisautó, hanem ruha, lábos a főzéshez vagy tolltartó az iskolába.

A vámosszabadi ajándékospolc színtiszta örömforrás tehát, rossz érzés, szégyenkezés vagy akár feleslegesnek gondolt költekezés nélkül. A lényeg pedig a körforgás, hiszen a polc azért tud népszerű lenni, mert mindig frissül a felajánlások kínálata is. Remélem, sok helyen vannak és lesznek még hasonló lehetőségek.

Írta: Kamocsai Rita

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük