KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Malom Placc: a hazai termelők és a színvonalas gasztronómia találkozása


Az évtizedek óta üresen álló, egykori mosonmagyaróvári Főhercegi Malom udvara sok idő után most először, jövő hétvégén vasárnap (augusztus 8-án) újra megtelik élettel. A Malom Placcon egy termelői és gasztrovásár keretében családi programokkal várnak kicsiket és nagyokat: állatsimogatóval, lufihajtogatással, Csokigyáros édességosztó showműsorral szórakoztatják a gyerkőcöket, míg a zenei aláfestésről is igényes fellépők gondoskodnak. A kiemelkedően magas színvonalú gasztronómiai élményre pedig a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesülete a garancia: a legjobb vidéki éttermek konyhájával és hazai termelők termékeivel ismerkedhetünk meg. A konyha piaca – termelői és gasztrovásár egyik főszervezőjével, Husz Szilviával és a Stílusos Vidéki Éttermiség elnökével, Ruprecht László séffel beszélgettünk az esemény kapcsán.

Élmények a család minden tagjának – Beszélgetés Husz Szilviával

Mi inspirálta, mi adta a Malom Placc kialakításának ötletét?
Husz Szilvia:
 A gyönyörű épület a város szívében kihasználatlanul állt immár egy évtizede. Nemrégiben jött az ötlet, hogy a malom hátsó udvarát is igénybe lehetne venni — ehhez a patinás környezethez pedig remekül passzol egy gasztronómiai rendezvény. Természetesen további eseményeket is tervezünk a jövőben, akár helyi termelők bevonásával.


Milyen programokon vehetünk részt jövő hétvégén a Malom Placcon?
Husz Szilvia: Dr. Nagy István agrárminiszter nyitja meg a rendezvényt, a Placc háziasszonya pedig Geszler Dorottya lesz. A gasztronómia és a hazai termelők mellett számos szórakoztató programmal is készülünk. A kellemes hangulatért az Éretlenek zenekar, MEGGIE (Horváth Margit), valamint Fazekas Csilla és Takács Andris gondoskodik. A szomszédos Lajta partján pedig a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület részéről Wlasitch Mirkóék kalandos Lajta-túrával is várják az érdeklődőket.

Kik számára lehet érdekes a jövő hétvégi rendezvény?
Husz Szilvia: Kicsiknek és nagyoknak, családoknak és pároknak egyaránt, hiszen a gyermekkel érkezők mellett a gasztronómia szerelmesei is megtalálhatják számításaikat, a született ínyencek pedig otthonra is beszerezhetik kedvenc finomságaikat. 11:30-tól már az éttermek is készülnek, így egy remek vasárnapot tölthet itt el az egész család és még főzni sem kell otthon, cserébe viszont igazi ételkülönlegességeket is megkóstolhatunk. 10 órától Teofil a bohóc várja a kicsiket, de emellett arcfestéssel, gyermekjátszótérrel és lufihajtogatással sőt, Csokigyáros édességosztó show műsorral is készülünk a kicsiknek: hét kilogrammnyi édesség fog a levegőbe repülni. Emellett kitelepül a Placcra a FUTURA Kalanddoboz és állatsimogató is lesz.

Mit gondolsz, mi adja az esemény különlegességét más termelői piacokhoz képest?
Husz Szilvia: Úgy gondolom, a SVÉT biztosítja a magas színvonalat. Olyan éttermek, hazai termelők látogatnak el a rendezvényünkre, akiket érdemes megismerni. Ha ezidáig nem volt még lehetőségünk eljutni olyan éttermekbe, mint az Anyukám Mondta vagy a 67Sigma, most velük is találkozhatunk, illetve a Páskom Cottage is vár majd bennünket, ahol Ruprecht László séf, a SVÉT elnöke ragad fakanalat.


Tudnál kicsit mesélni a háttérmunkáról? Kik alkotják a Malom Placc stábját, kik támogatják az eseményt?
Husz Szilvia: A rendezvény főszponzora a Szigetköz Alapítvány, a Szigetközélet hírportál pedig az esemény médiatámogatója. Az előkészületekben és a lebonyolításban részt vesz a SVÉT szervezői csapata, Ruprecht László és Bagó Zsófia, valamint Gyopár Zsuzsanna és én, illetve a MalomCafe vezetője, Kovacsics Gina.

A Malom Placc színeit és hangulatát Károlyi Szilvia álmodta meg, a helyszín és piactér adta az inspirációt Varga Balázsnak a grafikai arculat megtervezéséhez, valamint a honlap megalkotásához. A kivitelezés és az, hogy Placc ma így nézhet ki, Gerber Tamásnak és munkatársainak köszönhető. Csapatmunka a javából!


Színvonalas vidéki éttermek a Lajta szomszédságában – Beszélgetés Ruprecht Lászlóval

Akik nem ismerik a SVÉT-et, pár mondatban bemutatnád, hogy mit kell rólatok tudni? Kik kerülhetnek be az egyesületetek tagjai közé?
Ruprecht László: A Stílusos Vidéki Éttermiség alapvetően egy éttermi közösség, azonos felfogású szakemberek egyesülete. Tagjaink között tartunk számon jobb minőségű bisztrókat, fine dining éttermeket, de vannak köztünk családias hangulatú, akár kimondottan szállást is nyújtó vendéglátók és rendezvényhelyszínek is. Az Őrségtől egészen Debrecenig számos vendéglátóhelyet közösségünkben tudhatunk a legjobb vidéki éttermek közül: jelenleg 22 tagunk van. Most zajlik egy bővítési folyamat: szövetségünkbe már bekerülhetnek termelők, borászatok, pálinkakészítők, sőt szakmai képzőintézetek is.

Milyen termelők fogják magukat képviseltetni a Malom Placcon?
Ruprecht László: Lesznek méhészek, zöldségtermelők, de sajtok, illetve olyan nem mindennapi húsok is mint a mangalica vagy a vízibivaly. A chilipaprika is egy üde színfoltja lesz a rendezvénynek, persze nem maradhat el a bor és a pálinka sem. A konyha piaca érdekességét az adja, hogy a termelők mellett az adott éttermek is kitelepülnek, a jelenlévő termelők termékei a menükben is megjelennek majd.

Úgy értesültünk, te is főzöl majd A konyha piacán. Mivel készülsz?
Ruprecht László: Egy könnyed, nyári paprikás krumplit fogok főzni mátrai vízibivalyból készült debrecenivel, illetve hideg uborkalevest lestyánnal és bükki sajttal a Páskom Cottage képviseletében.

Mit gondolsz, mitől unikális a Malom Placc?
Ruprecht László: Úgy gondolom, hogy egyrészt a MalomCafe miatt, ami egy SVÉT aspiráns étterem, illetve maga a helyszín, a többszáz éves, de mára modern, színesen felújított malomban kialakított piaci környezet által lesz a rendezvény egyedülálló.


Az esemény Facebook oldalán még több érdekes információval várjuk Önöket: https://fb.me/e/4AbSycVUe

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük