KÖZélet

Íjászok találkozója a Duna partján


A hétvégén tartják a Szigetközi Íjásztalálkozót, amelyet immár negyedik alkalommal rendeznek meg. Korábban az Ásványrárói Íjászok Klubja szervezte a találkozót, ám idén szintet léptek: egyesületté váltak. Az egyesület elnökével, dr. Horváth Eszterrel beszélgettünk a rendezvényről és jövőbeli céljaikról – többek között várják új tagok jelentkezését is.

Tíz éve alakult Ásványi Íjászok Klub néven az a közösség, amely egy évtizede ad otthont a hobbijuknak hódoló térségbeli íjászoknak. Ahogyan dr. Horváth Eszter fogalmazott, egy ideje már fontolgatták az egyesületté válást, végül tavaly ősszel vágtak bele az ennek folyamatába, s idén júniusban jegyezték be hivatalosan a szervezetet. Mint mondta, fő terveik között szerepel a folyamatos fejlődés biztosítása tagjaik számára.

Kiemelt céljuk, hogy egy saját épületet, vagy telket szerezzenek, ahol tudnak gyakorolni, jelenleg egyik tagjuk édesapja biztosítja számukra a magánterületet, ahol tudnak edzéseket tartani, illetve a versenyt is itt rendezik majd meg.


–  Fontosnak tartjuk, hogy a munkánk során a hagyományőrzésre is nagy hangsúlyt fektessünk majd, ezért is ragaszkodtunk ahhoz, hogy az egyesületünk Szigetközi Hagyományőrző és Íjász Egyesület néven alakulhasson meg. Egyrészt gondolok itt az íjászatnak mint régre visszanyúló hagyománynak a megőrzésére, illetve akár egyéb szigetközi tárgyi emlékek gyűjtésére, de új hagyományok teremtésére is. A hétvégén megrendezésre kerülő találkozó is több éves múltra tekint vissza. Emellett a különböző programokon való közös részvétel vagy az ostorhasználat elsajátítása is szerepel terveink között. Gyönyörű helyen élünk, ahol minden fűszál, minden lélegzetvételnyi levegő érték. Vigyázzunk rá!– részletezte dr. Horváth Eszter, egyesületi elnök.

A július 24-én megrendezendő, közel száz fős programra várják a környékbeli íjászokat, de Csornáról, illetve az ország távolabbi pontjairól, sőt a Csallóközből is érkeznek majd az ebéddel egybekötött versenyre. A találkozót Ásványrárón a Csemete-kertben tartják, így a Duna-part biztosítja majd az igazi szigetközi hangulatot a rendezvénynek.

Jelenleg 15 állandó tagja van az egyesületnek, illetve ugyanennyi gyermek is eljár az edzésekre, az egész kicsiktől (5-6 évesek) a 17-18 éves korosztályig többen képviseltetik magukat. Az edzések alkalmával külön foglalkoznak a gyermekekkel, 3 és 4 óra között velük gyakorolnak, utána pedig a felnőtteké a terep. Bizony nem hiábavaló ez a szorgalom és kitartó gyakorlás:

– 2019-ben OB kvalifikációs versenyen vettek rész fiataljaink, valamint két oszlopos tagunk minden évben részt vesz a pápai 7 órás erőpróbán, továbbá a megmérettetésekről, amelyeken részt vesznek csapattagjaink, mindig szereznek érmeket. A nemrégiben Levélen megrendezett versenyen a 16 szigetközi íjászunkból 13 éremmel tért haza – büszkélkedett dr. Horváth Eszter.


Hozzátette, szívesen látnak új tagokat is egyesületükben. Akit érdekel, nyugodtan ellátogathat az edzésükre, hogy eldöntse, valóban érdekli-e az íjászkodás. Ezek után egy belépési nyilatkozat kitöltésével és az alapszabály elfogadásával tudják felvenni tagjaik sorába az érdeklődőket – mint mondta, fontos számukra a biztonságos sport és a balesetvédelmi elvek betartása –, továbbá a belépés feltétele a tagdíj megfizetése is.

A Szigetközi Íjásztalálkozó eseményről bővebben: https://www.facebook.com/events/3896935353755650/

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük