2022.01.17.

SzigetKÖZélet média

Árral szemben evezett végig a Dunán a dunakiliti páros


„Megcsináltuk! Sodrással szemben eveztünk végig a Dunán a tengertől egészen a forrásig két szóló kajakban” – kezdte Varga J. Richárd, aki barátnőjével, Kis Klaudiával mintegy 4 hónap alatt két egyszemélyes kajakban evezett végig a Dunát, rendhagyó módon árral szemben. Az Endurance Mission 3.0 – Danube Upstream expedícióval nem csak új sportrekordot állítottak fel, de összesen 700 ezer forintot gyűjtöttek jótékony célokra.

Márciusban fagyott ruha és havazás

„Világszerte egyedülálló túránkat több, mint 3000 ember követte naponta az Endurance Missions by kayakcrazyric és @endurancemissionpadlingup közösségi oldalainkon, de a sasmentésről készült videónkat is 135 ezren látták. Nem sokan hittek bennünk, amikor február 27-én elindultunk tengeri kajakjainkkal a Duna-deltába, hogy olyat csináljunk, amit akkori tudomásunk szerint még senki. A romániai Tulcsa városából már nem lehet szárazföldön továbbmenni a tenger felé, ezért kompra tettük 80 kilós kajakjainkat, hogy március negyedikén megkezdhessünk expedíciónkat a pelikánok földjéről, a Fekete-tenger partjáról Donaueschingen-be” – folytatta Klaudia, aki szerint a márciusi fagyok, a havazás és a 40-60 km/órás szembeszél naponta fagyasztotta arcukra a mosolyt, sőt, olykor a ruhát is.

„A pandémia, az időjárás és az ismeretlen terep okozta kiszámíthatatlan körülmények miatt sátorban töltöttük az elmúlt 4 hónap 90 százalékát. A humorunk mellett, Ricsi korábbi expedíciós tapasztalata kulcsfontosságúnak bizonyult abban, hogy az első két hideg és szélsőséges hónapot egészségesen vészeljük át”.


Napi 30 kilométer

„Hajóinkban az első 25 napra elegendő élelem, kempingfelszerelés, 3 szett sportruházat, vízhatlan napelem és power bankok, kamerák, tartalék evezők és biztonsági felszerelések, víztároló ballonok kaptak helyet” – folytatta Richárd.

„Romániától egészen Németországig kísérték helyi kajakosok, nagyszerű önkéntes segítők az utunkat. Bár április másodikán még hóvihar miatt kényszerültünk pihenőnapra, a tél fokozatosan tavaszba fordult, hosszabbodtak a nappalok, egyre többször tudtuk megszárítani a ruháinkat és tudtuk teljesíteni a célként kitűzött napi 30 kilométert” – tudtuk meg Richárdtól.


Szlovákia egyelőre kimaradt

„Az utolsó Romániában töltött napunkon a Garla Mare Nemzetipark közelében Ricsi két sast talált a Duna közepén, akiket egy mentőakció keretében a kajak orrán szállítottunk partra. A rétisasokról másfél méteres távolságból készült videónk bejárta a világot. Csupán a BBC felületein közel kétmillió ember látta. A teljes túrát a hatóságokkal együttműködésben valósítottuk meg. Így haladtunk át Szerbián és a Duna egyik legszebb, s egyben legkeskenyebb pontján, a Kazán-szoroson megemlékezve a Széchenyi-tábla előtt.


Nem mulasztottunk el napot, hogy követőinknek mindenről beszámoljunk, a legizgalmasabb pillanatokat élő közvetítésekben mutattuk meg. Hálásak vagyunk, hogy projektünkkel hidat képezhettünk a Duna-menti országok között és megható magyarságot tanulhatunk a szerbiai magyaroktól.

Május másodikán érkeztünk Magyarországra, ahol a 4 hónap alatt egyedülálló módon karanténnal vártak minket. Ezt leszámítva csodálatos magyar összefogásban, fogadtatásban volt részünk. Minden nap voltak látogatóink, támogatóink, evezős társak, médiaszerepléseink. Hullott a nyakunkba virágeső a Szabadság-hídról, kísértek végig gyalog egész Budapesten, és közel 50 ember jött, hogy találkozzon velünk a Római-parton.

Magyarország felső szakaszát áradásban teljesítettük. Szlovákia egyelőre kimaradt. Mivel az alig egy napnyi 22 km-es táv teljesítése 10 nap karanténnal járt volna, így Magyarország után Ausztriában folytattuk utunkat, de hamarosan nekivágunk a kimaradt szakasznak is. Pozsony és Bécs között, a Duna leggyorsabb szakaszát pár kimerítő nap alatt teljesítettük, és ezután a zsilipekkel sűrűn duzzasztott folyó sodrása csak a legfelső szakaszon tett minket próbára” – idézte fel Klaudia.


Két szervezetnek is gyűjtöttek

A páros a túrát 3 hónaposra tervezte, ám az időjárás, a karantén és egy családi ünnep miatt összesen 1 hónap kényszerpihenőt kellett tartaniuk, azaz nettó 3 hónap alatt teljesítették közel 2600 km-t árral szemben.

„Vízen ünnepeltük mindkettőnk születésnapját és a húsvétot is. Ezen felül a hiányzó 250 km-t a forrástól lefelé tettük meg, mivel környezetvédelmi terület lévén tilos felfelé evezni a legutolsó szakaszon, lefelé is csak speciális engedéllyel lehet.

Erőfeszítéseinknek és támogatóinknak, szponzorainknak hála dunai kajakos missziónkkal 4 hónap alatt 300 ezer forintnyi adományt gyűjtöttünk a Bátor Tábornak daganatos beteg gyermekek élményterápiás táboroztatására, valamint 400 ezer forinttal segítettük a Tiszai PET kupa környzetvédelmi munkáját, melyből az anyahajójuk felújítását finanszírozták” – zárta Klaudia.

Megosztom: