KÖZéletSzigetKÖZélet

Madarak karácsonya – Hogyan gondoskodhatunk télen kerti barátainkról?


A hóesés megérkeztével, a fagyok beköszöntével vált igazán aktuálissá a madarak etetése. Győrig Előd, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Csoportjának elnökségi tagja beszélt lapunknak a madáretetés mikéntjéről. Megtudtuk, mivel érdemes és mivel nem szabad etetnünk, a szakértő arra is kitért, milyen madárfajokkal találkozhatunk az erkélyen, udvaron, ha táplálékot biztosítunk nekik télvíz idején.

A fagyos földben, a hótakaró alatt a madarak nehezen vagy egyáltalán nem jutnak táplálékhoz, így ilyenkor gyakran látogatják az udvarokban, kertekben kihelyezett madáretetőket. Győrig Előd madártani szakértő azonban felhívja a figyelmet a téli madáretetés fő szabályára: ha egyszer elkezdjük az etetést, odaszoktatjuk magunkhoz a madarakat, egészen a tél végéig tartsunk ki, ne hagyjuk cserben kis barátainkat.

Etethetjük őket olajos magvakkal, gyümölccsel, a kissé megfonnyadt almát ne a szemétbe, hanem a bokrok alá helyezzük, de legalább félbe érdemes elvágni, hogy a rigók, vörösbegyek hozzáférjenek a gyümölcs húsához. 

– Az olajos magvak, állati zsiradékok esetében fontos, hogy mindenképpen natúr, ne pirított, füstölt, vagy sózott eledelt helyezzünk ki. A marha, sertés vagy éppen szárnyas zsír is hasznos táplálékforrás lehet a madaraknak, faggyúból készíthetünk cinkegolyót, madárkalácsot is – részletezte Előd. 


Zöld karácsony: madáretető másképp

A madártani szakértő elmondta, a környezettudatosság egyre szélesebb elterjedésével egy új szokás is megjelent, ez pedig a madárkarácsony ötlete. Fenyőfa kivágása helyett az udvaron, kertben megtalálható örökzöldekre különböző „díszeket” aggatunk, amelyek a madaraknak eleségül szolgálnak. Kihelyezhetünk cinkegolyót, vagy a faggyúval kevert kölest, szotyit, egyéb magvakat bármilyen (akár sütő) formába önthetjük, s ezeket az ágakra aggatjuk. Felszeletelt almadarabokat, diót magában is felfüggeszthetjük a fára, majd nincs más dolgunk, mint gyönyörködni a madárseregben, akik jelenlétükkel, énekükkel hálálják meg a gondoskodást.

Gyakori látogatók, ritka vendégek

Győrig Elődöt arról is kérdeztük, milyen fajokkal találkozhatunk az etetőnk közelében. Ahogy mondta, vannak olyan madárfajok, amelyek környezettől függetlenül szinte biztosan megjelennek, ha elkezdünk etetni: ezek a cinegefajok és a verebek. Mellettük gyakori még a balkáni gerle, enyhébb teleken a fekete rigó és a vörösbegy is megjelenhet. Azokon a teleken, amelyeken tartós hidegek vannak, s a hófedte szántóföldeken nem éri el a táplálékot, ellátogathat a madáretetőhöz a tengelic, a zöldike, a meggyvágó, vagy éppen a szajkó. 

– Inkább falusias környezetben jellemző a kenderike, az erdei pinty, illetve a fenyőpinty megjelenése. Azokban az időszakokban, amikor kemény telek vannak északi vidékeken, északabbi fajok is bejöhetnek az etetőkre, például a süvöltő vagy a csíz. Vendégeskedhetnek még varjak, szarkák, ritkán odavetődhet az őszapó is – magyarázta Előd.

Hozzátette, fakopáncsok is vendégeskedhetnek olyan helyeken, ahol nagyobb fák vannak a közelben. Ritkán küllővel, gyakrabban nagy fakopánccsal találkozhatunk. Tél végén, mikor visszaérkeznek vándorútjukról, megjelenhetnek az etetőkön az örvös galambok, kivételes esetekben a fácánok is – tudtuk meg Győrig Elődtől.


Mivel NE etessünk

A szakértő hangsúlyozta, ne etessük a madarakat kenyérfélékkel, bármilyen kezelt pékáruval, hiszen az tartalmaz élesztőt, illetve olyan anyagokat, amelyek kifejezetten nem tesznek jót a madarak emésztőrendszerének, gyulladást, emésztési problémákat, puffadást okozhatnak. 

Fontos az itatás

Győrig Előd kiemelte, télen, fagyok idején, – csakúgy, mint a forró évszakban –  a madarak számára nincs mindig rendelkezésre álló ivóvíz, illetve gyakran csak nagy távolságok megtétele árán, nehezen jutnak vízhez, így az élelem mellé jó, ha kihelyezünk itatót is, lehetőleg naponta cseréljük a jeget folyékony állagú vízre.

Amennyiben valaki szeretne hasznos, speciális tippeket olvasni, mivel, hogyan csalogathatunk akár fakopáncsot vagy rigót az etetőnkre, a www.mme.hu oldalon tájékozódhat a részletekről.


Felhívás

A MME Kisalföldi Csoportja is részt vesz a január utolsó hétvégéjén tartandó országos erdei fülesbagoly-szinkronban, amennyiben a lakosság szeretne információval szolgálni az erdei fülesbaglyok lelőhelyével kapcsolatosan, a bodoradam96@gmail.com e-mailcímre küldheti a javaslatát.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük