KÖZélet

Afrikai és tundrán költő faj találkozása a Szigetközben

Hósármány Fotó: Kaposvári Marcell


A MME Kisalföldi Helyi Csoportjának tagjai nemrégiben kékes rétihéja-számlálásuk során különleges madárfajokat figyeltek meg a Szigetközben. Dunaszegnél az esti órákban egy Afrikában honos madárfajjal, kuhival találkoztak, másnap pedig, mikor a madár nyomába eredtek, olyan szerencséjük volt, hogy két hósármányra bukkantak, amelyek a tundrán költenek.

Győrig Előd, az MME Kisalföldi Csopotrjának elnökségi tagja lapunkkal megosztotta: a kuhi főként Afrika és Ázsia trópusi, illetve mediterrán klímájú vidékein élő ragadozómadár, amelynek téli előfordulása – melegkedvelő faj lévén – meglehetősen érdekes jelenség.

Hetedszer figyelték meg hazánkban, a Szigetközben most először tűnt fel

A madarászok a kékes rétihéjaszámlálás során, a megfigyelőpont mellett lettek figyelmesek a kuhira, amely egy nádas-bokros terület felett „szitált”, később pedig egy nyárfára szállt fel éjszakázni. Aki korán reggel érkezett, még találkozhatott a madárral, mely aztán tovább is állt, hisz e fajok télen a túlélés érdekében szinte egész nap vadásznak. 

– Alapvetően Afrikában, a Szaharától délre általánosan elterjedt madárfaj a kuhi, 1944-ben költött először Portugáliában, majd 1974-ben Spanyolországban, mára már dél-Franciaországban is egy erős állománnyal rendelkezik – tudtuk meg Győrig Elődtől.

A madártani szakértő elmondta: a karcsú, fehér ragadozó szárnyaiban fellelhetők fekete tollak is. A kuhik főleg rágcsálókkal, hüllőkkel és apróbb énekesmadarakkal táplálkoznak.

A madárfajt hetedik alkalommal figyelték meg Magyarországon, elsőként 2012-ben bukkant fel, Csákváron. 

Hósármányok is megmutatták magukat

A madarászok a kuhi keresése közben két hósármányt is találtak, amely a Szigetközre nézve szintén új madárfaj. 

– A hósármány az eurázsiai térség legészakibb elterjedésű sármányfajainak egyike. Költőterületének déli határai körülbelül egybeesnek a tundra-tajga határvonalával. Vízpartokon, kopár, sziklás területeken, zuzmóval borított földeken, de akár településeken is költ ezeken a messzi északi tájakon – magyarázta Győrig Előd. 

Hozzátette: bár Magyarországon rendszeres téli vendég a hósármány, a Szigetközben eddig nem volt megfigyelése. A Mosoni-síkon, Hanságban, a Fertő mellett már megfigyelték, de alapvetően a Kisalföldön ritka, az Alföldön gyakoribb – a Hortobágy például tipikus telelőhelyük, ahol százas csapatokra is bukkanhatunk. 

Ahogy Előd fogalmazott, érdekes belegondolni, hogy déli, afrikai elterjedésű faj és egy tundrán költő faj a Szigetközben találkozhatott.

Hósármány
Fotó: Kaposvári Marcell
További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük