koronavírusKÖZéletSzigetKÖZélet

„Lions Life”: hagyományápolás és fiatalos lendület vidám, színes stílusban


Új színekkel, fiatalos lendülettel jelentkezik hétről hétre a Lions Club Mosonmagyaróvár szervezete közösségi oldalán. Felhívásaik az „Együtt könnyebb! Segítünk otthon maradni!” kampány részeként fogalmazódnak. A háttérmunkáról, a segítőkről és a karantén utáni tervekről is nyilatkozott Cselovszki Katalin, a Lions Club Mosonmagyaróvár soros elnöke.

-Május 11-én került fel a lions club mosonmagyaróvár közösségi oldalára egy új felhívás „Lions life” címmel. Alcímként a következő felirat olvasható: család, kultúra, zene, tanulás, sport, gasztronómia, szabadidő. Mit jelent ez?

Ennek előzménye van. Már márciusban megkezdtük „online-segítő” munkánkat, a járvány okozta megváltozott körülmények miatt.

„Az online-oktatás segítése volt az első megmozdulás, amit az oldalunkon indítottunk – laptopokat, számítógépeket juttattunk el rászoruló diákoknak, majd utána rögtön indult az „Együtt könnyebb!”, „Segítünk, maradj otthon!” kampányunk”

– akkor már a most is látható alcímekkel: család, kultúra, zene, tanulás, sport, gasztronómia, szabadidő.

Április végén pedig ebben megjelent egy sikeres, népszerű további programunk is, az anyák napi összefogást hirdető akciónk, melyre szép számmal érkeztek a városon kívüli településekről is kedves dalok, zenék, versek, és rajzok.


A járványhelyzet változása miatt, a „maradj otthon” felhívás helyett kicsit vidámabb, színesebb stílusra váltottunk, hisz az elmúlt időszak megmutatta, hogy értékes tartalmakat tudtunk átadni, és valóban sikerült „segíteni”.

A felsorolt „alcímek” sokunk számára fontosak, érdekesek. Körülöleli életünket, szebbé, gazdagabbá teszi az oldalunkat követők mindennapjait. E munkát egyik új tagunk, Szabados Erik koordinálja, nagy munkabírással szervezi, kreatív ötleteivel segíti.

Így indult az új felhívás: „Lions life” névvel. Új színek, új lehetőségek, a régi alcímekkel, értékekkel. Mindez láttatja, változik körülöttünk minden.

„Szeretnénk folytatni a megkezdett tevékenységet, de mindig az aktuális formában. Már nem az otthon töltött időről szól csak…
Bővülni fog a kínálat, de szeretnénk továbbra is friss, minőségi tartalommal megjelenni – a tagjaink segítségével, támogatásával és szeretnénk, ha megjelenne a lions-életérzés is – a nevünk által is, a lions mozaikszóval: liberty, intelligence, our, nations, safety :)”

Összefogás, segítségnyújtás – eddig is ez a két fogalom határozta meg a szervezet munkáját A koronavírus miatt mindez most az online térben érvényesül. Milyen nehézségekbe ütközött az átállás?

Igen, úgy érezzük, hogy az összefogás, a segítségnyújtás (a lassan 103 éves lions-mozgalom értékei is) ebben a megváltozott, szokatlan helyzetben, de ugyanúgy érvényesül most is, s online-térben is kell, hogy megmutatkozzon.

„Az említett alcímek, az online-megjelenés sokaknak segít az otthoni időtöltéshez (ami nagyon fontos a mai világban), s eszközök arra is, hogy munkánkat továbbra is végezhessük.”

Azok az emberek, családok, akiknek továbbra is tudunk, és tudtunk egy-egy krízishelyzetben „megfogható” segítséget nyújtani, érzik, hogy számíthatnak ránk most is.
Köszönet illeti azokat az embereket, akik a különböző segítő felhívásainkra, gyűjtéseinkre felfigyeltek, jöttek, segítettek.


Az otthoni időtöltéshez valóban számos hasznos tippet találunk a közösség Facebook felületén. A tartalmak között a múltidéző képgalériák és a fiatalos, előremutató lendület váltja egymást. Kik segítik a munkáját?

A „kampány” indulásakor is az volt a cél, hogy a lions-tagok aktivitásával tudjunk megjelenni elsősorban, és barátaink segítségével. Mindegyikünk ért „valamihez”, jó valamiben….
Legyen az zene, vers, nevelés… Ez így is működik. Épp ezért láthatóak a „múltidéző” képgalériák, és a fiatalos lendület megnyilatkozásai is. 28 éve alakult a klub, így nagyon fontos, hogy az alapító tagok, a tapasztaltabbak együtt tudjanak dolgozni az új, fiatal korosztállyal.

„A generációk együtt tevékenykedése nagyon fontos a mai világunkban, úgy érzem, egyre fontosabb.”

Ez mutatkozik meg a témákban, megjelenésekben is, de szerintem így színesebb, és szélesebb körben is népszerűbb lehet. Hagyomány és modernitás – fogalmazódik meg az éves „lions-mondatban” is mindaz, amit mi is követünk:

„Tisztelet a 28 éve „munkájukkal bizonyító” tagoknak, és az újszerű, idősebbek számára nehezebben átlátható „online-tér” egybekapcsolása véleményünk szerint elkerülhetetlen.”


Kik segítenek? Pl. Hernádi Sándor a karantén zenélésével, Varga Bence az újabb stílusú zenei ajánlásokkal, Horváthné Bekő Edit az óvodás korosztálynak szóló meséivel, vagy Pető Zsolt az online-oktatás segítés programjaival. Mi pedagógusok a gyerekekkel kapcsolatos fejlesztési-nevelési kérdésekkel, emlékek felidézésével…. De sorolhatnám a tartalmakat ajánlók neveit….
Valóban közös munka, melyet keretbe foglal Szabados Erik hozzáértő támogatása.Belátható időn belül talán újra folytatódhat az élet a megszokottak szerint. Mi lesz az Lions Club Mosonmagyaróvár első feladata? Hol vagy honnan folytatják majd a munkát?

Folytatni fogjuk az online-megjelenést – az említett „életérzés” jegyében, és ezt szeretnénk még jobban összekapcsolni a rendezvényeinkkel, amelyek a jószolgálatról, segítésről szólnak.
Fiatalos, lendületes akciókban gondolkozunk a továbbiakban is. A legeslegelső feladat a személyes kapcsolat felvétele: reméljük, a hagyományos Juniális-t meg tudjuk tartani, ahol végre személyesen is találkozhatunk egymással –  az alakuló jánossomorjai fiók-klubunk tagjaival együtt.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük