KÖZéletSzigetKÖZélet

Látásunk védelme elengedhetetlen a kütyük világában


Október a látás hónapja, ilyenkor az optikák megnyitják kapuikat, sok helyen ingyenes látásellenőrzéssel várják az érdeklődőket. Érdemes tisztában lennünk azonban azzal, hogy a látásellenőrzés és a látásvizsgálat két különböző dolog, míg előbbi ingyenes, utóbbihoz bejelentkezés szükséges. Varga Annamária optometristát arról kérdeztük, hogyan törődhetünk legdrágább kincsünk, a szemünk védelmével.

Varga Annamária optometrista, a győri Optimum Optika vezetője felhívta figyelmünket arra, hogy a félreértések elkerülése céljából érdemes tisztázni a látásellenőrzés és a látásvizsgálat közti különbségeket. Októberben, a látás hónapjában egyes optikák ingyenes látásellenőrzéssel várják a látogatókat, amelynek során leolvashatják a szemészeti táblán látottakat. A látásvizsgálat, amelyen különböző műszerekkel is végeznek méréseket a szakemberek, pénzbe kerül, erre külön bejelentkezés szükséges.

Gyermekünk látása a mi felelősségünk

Amint azt Varga Annamáriától megtudtuk, a gyerekek körében egyre több a rövidlátó, mint mondja, a járványhelyzet alatt is romló tendencia volt megfigyelhető. Ennek egyik oka pedig a hosszú ideig tartó közelre nézés, azaz, mivel a kütyük használata közben a távolra látás képességét nem használják, ezért megmarad a szem egy bizonyos, közelre fókuszált állapotban. 

Érdemes a gyermekünk látásának állapotát figyelemmel kísérni, rendszeresen hordani látásellenőrzésre, emellett a digitális eszközök használatát redukálni, korlátozni. Nemcsak a friss levegő miatt elengedhetetlen, hogy a gyerkőcökkel a szabadba menjünk: itt „pihentethetjük” a szemet, emellett a megfelelő olvasási távolságot (alkarunk hossza) is fontos betartani.

Varga Annamária, optometrista


Három húszas szabály és monitor előtti szemüveg

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az okoseszközök alkalmazása napjainkban elkerülhetetlen, illetve természetesen sokaknak a munkája sem teszi lehetővé a mérsékelt használatot, a hosszú órákon át tartó monitornézés pedig például szemszárazságot is okozhat. Ilyen esetekben a szakemberek a három húszas szabály alkalmazását szokták javasolni: húsz percenként húsz másodpercre legalább húsz méter távolságba fókuszáljunk a szemünkkel, azaz nézzünk a távolba, ezáltal „kizökkenthető” a szemlencse ebből a közelre fókuszált állapotból. 

Azoknak, akik sok időt töltenek a képernyő előtt, érdemes megfontolniuk a monitor előtti szemüveg használatát.

– A digitális eszközökben található hideg LED-ek a kéknek egy olyan hullámhosszát bocsátják ki, ami egyrészt befolyásolja a bioritmusunkat, másrészt pedig károsítja a szembelsőt. A speciális szemüveg, amit a digitális eszközök használói részére fejlesztettek ki, visszaveri, blokkolja a fény ezen tartományát, ezáltal lágyabb tónusokat, melegebb színhatást érzékelhetnek a használói – magyarázta az optometrista.

Szemet roncsoló UV-sugarak

Az előforduló szembetegségek közül egyik leggyakoribb a szürkehályog, amelynek fő okozója az UV-sugárzás: ezért nagyon fontos, hogy UV-szűrős napszemüveget, illetve UV-szűrös szemüveget viseljünk. A gyerekekre, akiknél még nem praktikus, esetleg kényelmetlen a napszemüveg, adjunk olyan sapkát, napkalapot, ami által árnyékban van a szemük. A szakember figyelmeztet, ha a lencse felülete sérül, az UV-védelem is csökken, ezért az eszköz állapotát is érdemes figyelemmel kísérnünk, ha a gyermekünkre napszemüveget adunk.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük