KÖZéletMosonszolnokSzigetKÖZélet

Mosonszolnoki hölgy képviseli hazánkat a londoni cosplay vb-n

Fotó: Révész Csaba


Magyar versenyzőnek is szurkolhatunk a London Film and Comic Conon tartott Central Crown Championships nemzetközi versenyen. A mosonszolnoki származású Kótai Alexandra hazánkat képviseli a cosplay világbajnokságnak is tekinthető megmérettetésen. A Vajákból ismert Ciri jelmezét ölti magára, s a színpadra lépve a zsűrit a kardforgatásával is próbálja majd elvarázsolni.

Most hétvégén rendezik a London Film and Comic Conon a Central Crown Championships nemzetközi versenyt, amely egy cosplay világbajnokságnak tekinthető. Magyarország először vesz részt a megmérettetésen, méghozzá egy mosonszolnoki születésű hölgy, Kótai Alexandra képviseli hazánkat. (2017-ben egy magyar cosplayer, Okkido már megnyerte ezt a versenyt, ám ő az osztrák VIECC-en keresztül jutott a döntőbe).

Hogy mit is jelent valójában a cosplay, azt az alábbiak szerint definiálja a cosplay.hu szakportál: „A cosplay a „costume play” kifejezés rövidített formája, az előadó-művészet egy ága, ahol a résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy karaktert, ötletet, koncepciót megjeleníteni. A jelmezt készítő, illetve viselő személyek, a cosplayesek, gyakran külön szubkultúrát alkotnak, melynek középpontjában e különleges szerepjáték iránti szenvedélyük áll”. 

Fotó: Révész Csaba


„Jó érzés valamit létrehozni. Például, ha ránézek egy szivacsdarabra, rögtön tudom, hogy abból mi készülhetne a páncélomra” – kezdte a beszélgetést a mosonszolnoki származású, jelenleg Sopronban élő Kótai Alexandra.

Szandra 2014-ben látogatott el először nézőként a Hungexpon tartott MondoConra (a MondoCon anime, manga és játék tematikájú rajongói találkozó – a szerk.), 2015-ben készítette el első saját készítésű, Buborék Hercegnőt. 

A hercegnőt Ciri jelmeze követte a 2016-os PlayIt-en a Witcher 3 videójátékból, ami manapság egyre nagyobb ismeretségnek örvend, hiszen a Vaják című Netflixes sorozat kulcsszereplője Cirilla Fiona Elen Riannon. 

Szandra elmondta, összesen négy Ciri ruhája van, az egyikben áll színpadra Londonban a Central Crown Championships-en. Fontos a cosplayban, hogy csakis magunk készíthetjük a ruhánkat (a paróka és a cipő kivétel ez alól). Szandra az említett jelmezt a Covid alatt csinálta öt hónap megfeszített munkával, előállítási költsége mintegy 60 ezer forintra rúg. A karakterhez tartozó kard 3D nyomtatóval készült, két üvegszálas merevítéssel, persze Szandra tervezésével.

Szandra Ciri jelmezében lép színpadra Londonban. Öt hónap alatt készített kosztümöt.
Fotó: Révész Csaba


„Márciusban versenyeztem a MondoConon, ahol első helyen végeztem, magyar bajnoki címet szerezve. Ezzel sikerült kivívnom a londoni indulást. Először képviselteti magát Magyarország ezen a versenyen” – fogalmazott Szandra, aki jelenleg irodai munkát végez, előtte logopédusként dolgozott. A mosonszolnoki származású hölgy szerint a cosplay adott neki barátokat, az alkotás örömét, de a versenyek miatt nyitottabbá is vált.

Szandra október 29-én lép színpadra Londonban a Central Crown Championships-en, de itt a zsűri nemcsak a jelmezét vizsgálja, hanem egy műsort is előad, amiben lesz angol nyelvű párbeszéd és kardforgatós jelenet is. A párja lesz a segítője, vele utazik az angol fővárosba.

Írta: Gecsei Ádám

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük