KÖZélet

Kutyabarát könyvtár: gazdiként sem kell lemondanunk a kultúráról


A mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár nemrégiben elnyerte a Minősített Könyvtár címet. Nem csoda, hisz az intézmény dolgozói haladnak a korral, igazán modern programokkal, társasjáték klubbal és könyvklubbal várják olvasóikat. Sőt, május óta már a négylábú kedvencek előtt is nyitva állnak a könyvtár kapui. Állatbarát intézményként tárt karokkal várják a szobatiszta házikedvenceket.

A Huszár Gál Városi Könyvtár májusban megkapta a kutyabarát hely minősítést, azóta immár négylábúakkal is látogatható a közintézmény felnőtt olvasóterme.

Akik szeretnének szőrös barátaikkal együtt kulturálódni, a Huszár Gál Városi Könyvtár oldalán tájékozódhatnak az állatbarát házirendről, amelyben olvashatjuk: szobatiszta, kis- és közepes termetű, pórázon vezetett kutyával látogatható az épület.

–  Vannak visszatérő kutyás olvasóink. Korábban volt, aki kint hagyta a könyvtár előtt az ebet, amíg befutott könyvekért. Sokaknak társuk a kutya, mi úgy láttuk, lenne igény erre a kiegészítő szolgáltatásra, ezért szerettük volna ezt hivatalossá is tenni – magyarázta Pázsit Marianna, a könyvtár szakmai vezetője, akitől megtudtuk, hogy a tanúsító védjegy megszerzéséért számos kritériumnak kellett és kell megfelelnie az intézménynek.


Minősített Könyvtár címet szereztek

A szakmai vezetőt az aktuálisan megszerzett, Minősített Könyvtár cím elnyeréséről is kérdeztük.

–  Könyvtárunk az idei évben indult a Minősített Könyvtár cím pályázaton. Számunkra is nagy öröm, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium döntése alapján a címet elnyertük.

A hivatalos indoklás szerint –  amit dr. Hoppál Péter államtitkár úr írt alá –  a könyvtári minőségirányítás módszereinek többéves folyamatos alkalmazása, a könyvtárhasználati jog érvényesülése, valamint a könyvtárhasználói elégedettség eredményei terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, magas színvonalú szakmai munkáért kapta meg intézményünk a címet – számolt be eredményükről Pázsit Marianna.

Hozzáfűzte: a 2022-ben adományozott kitüntetés ünnepélyes átadására 2023 januárjában, a Magyar Kultúra napi országos rendezvény keretében kerül majd sor.


Móka és stratégia – társasjátékok tárháza

Áprilistól társasjáték klub is indult a könyvtárban Ternyik Vanessza vezetésével, ahova 7-99 éves korig várnak minden közösségben aktívan kikapcsolódni vágyó gyermekeket és felnőttet.

A társasjátékozás szuper alternatíva kicsiknek és nagyoknak a szórakozásra, remek alkalom értékteremtő közösségi együttlétre. Egyaránt várnak kezdő és profi játékosokat, minden korosztályból érkeznek játékos kedvűek: családok, apukák, alsós iskolások, de nyugdíjasok is. Van egy „keménymag”, akik a kezdetektől fogva mindig részt vesznek az alkalmakon, de folyamatosan érkeznek új tagok is.

A társasjáték klubban a klubvezető segítségével a játékosok segítséget kapnak a játékszabályok elsajátításában, megismerésében, továbbá lehetőségük nyílik különféle társasjátékok kipróbálására, új játékok megismerésére. Az érdeklődők különböző társasokból és kártyajátékokból választhatnak a klasszikusoktól kezdve, a kicsiknek szóló játékokon át egészen a stratégiai és logikai társasokig.

A könyvtári állomány 40 társasjátéka áll a klubtagok rendelkezésére, de ha valaki úgy érzi, hozhat otthonról saját játékot is, amit így mások is megismerhetnek. Fűszerkert, Catan, Dixit, Dobble – csak néhány példa azokra a társasokra, amelyek előkerültek az alkalmakon. A társasjátékklubot havonta kétszer rendezik meg és meglepően nagy érdeklődés övezi az eseményeket.


Közös olvasmányélmények – ahány befogadó, annyi értelmezés

A Tomasits Zsófi vezetésével, havi rendszerességgel megrendezett találkozókon mindig egy aktuálisan kiválasztott kötetről beszélgetnek a könyvklubosok. Izgalmas, amikor egy író a saját könyvéről beszél, de az talán még izgalmasabb, ha maguk a befogadók vitatnak meg egy-egy adott olvasmányt.

Az olvasóknak lehetőségük van arra, hogy mind jobban megismerjenek egy regényt, a regény által társaikat vagy akár önmagukat is. A könyvklubok különböző korosztályok, eltérő érdeklődésű olvasók számára is tartalmas és szórakoztató kikapcsolódást nyújtanak: a klasszikus szépirodalmi kötetek mellett például romantikus-, történelmi- és kalandregények, krimik, fantasyk, valamint sci-fik is terítékre kerülnek, így aztán minden tagnak lehetősége van új olvasmányélményekkel és tapasztalatokkal gazdagodni.  Olyan klasszikusok is felkerültek a közös könyvkibeszélő listára mint a Büszkeség és balítélet, de Tóth Krisztina Pixel című novelláskötetét, valamint Daniel Keyes Virágot Algernonnak című remekművét is olvasták a klubtagok. Szeptember 27-én, a következő alkalmon Elena Ferrante Briliáns barátnőm című regénye kerül terítékre.

A könyvklubok havonta, keddi napokon, 16:30-tól kerülnek megrendezésre a könyvtárban, az aktuális könyv/téma az intézmény honlapján, plakátjain vagy a könyvklub Facebook csoportjában, a „Könyvklub a könyvtárban Zsófival” csoportban olvasható, melynek linkje:

https://www.facebook.com/groups/1305973399737716

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük