KÖZéletMáriakálnokSzigetKÖZélet

Különleges ízek találkoznak a Kálnoki Levendulás konyhájában

Idén júniusban is szeretnék megrendezni a Szedd magad! napokat. A program sokakat megmozgat.


Három díjat is bezsebelt a Kálnoki Levendulás termékeivel a Magyar Ízek Versenyén, ahol a Chilindula, a levendulaszörp és a levendulazselé is sikert aratott. Hegyi Tamás, az ültetvény tulajdonosa idei terveikről is beszámolt lapunknak.

Hegyi Tamás, a Kálnoki Levendulás megálmodóját és megvalósítóját arra kértük, hogy meséljen kicsit a díjazott termékeikről. Tamás elmondta, a különleges ízvilág titka az, hogy kizárólag friss alapanyagból, szívvel-lélekkel készülnek ezek az ínyencségek.

„Az ezüst minősítést szerzett levendulaszörp a feleségem receptje alapján készül el minden évben, fő összetevői: levendula, cukor és víz – árulta el Tamás. Hozzátette, a mesés ízélmény titka egyszerű: sok-sok levendulából készül a szörp, amiből már egy korty is elég ahhoz, hogy felidézze a nyár melegét, a virágmező illatát.

„Önmagában is nagyon szeretik az emberek, nagy sikere van ennek a termékünknek, a karácsonyi szezonban el is fogyott. Ugyanakkor limonádéhoz, vagy egy rozéfröccshöz, esetleg koktél ízesítésére is kiváló lehet” – magyarázta.

A levendulaszörp a Magyar Ízek Versenyén ezüst minősítést kapott.


Bronz minősítést kapott a levendulazselé, ami tulajdonképpen egy zselésített szörp. Ez az ételkülönlegesség sokféleképp felhasználható: fogyasztható önmagában desszertként, kalácsra kenve vagy fagyihoz, de akár sós ételekhez is.

„A levendulazselé emellett kiváló kiegészítője lehet sült húsoknak, vagy sajtoknak, van, aki teát ízesít vele, míg más hamburgerhez fogyasztja”  – tudtuk meg a levendulás tulajdonosától.

A szintén bronzot nyert Chilindula pedig nem más, mint őrölt red moruga chili hozzáadásával készült chilis levendulazselé.

„Az ötletet az adta, hogy a 2020-as Szedd magad! Rendezvényen sokan kerestek chilis ízt, így született meg ez a különlegesség, ami megőrzi a levendula zamatát, mégis egy pikáns, csípős ízvilágot is hoz mellé. Ezt akár vadpörkölthöz, steak mellé, hamburgerhez, vagy BBQ-s húsok mellé is megállja a helyét” – magyarázta az ételkülönlegesség kiötlője.

A Kálnoki Levendulás története 2016 őszén kezdődött, ekkor telepítettek 12300 tő levendulát a közel 1,5 hektárnyi területen egész család segítségével. 

A Kálnoki Levendulás családi vállalkozásként működik – Hegyi Tamás feleségével és kisfiával.


„Persze később pótolni kellett, mert a kemény fagyokat nem mindegyik növény vészelte át. Ám szerencsére sikerült jó talajt találni a levendulának, így jóval fejlettebb, mint ami a korához képest elvárható lenne” – mondta Tamás.

„Viszonylag kis, 1,2 hektárnyi területen gazdálkodunk, rengeteg munka van a levendulával, folyamatosan igényli a gondozást, tisztán tartást, ami nehéz feladat, mert Magyarországon még nincs nagy gépesített múltja e növény termesztésének. Egy leader pályázat segítségével sikerült beszereznem egy levendula betakarító gépet, aminek a működéséről még kevés tapasztalattal rendelkezem, de azt remélem, jócskán megkönnyíti majd a munkát, ugyanis tisztább, gyorsabb betakarítást tesz lehetővé, ezáltal szeretnénk majd levendulateát is készíteni a szárított virágzatból” – részletezte.

Idei terveikkel kapcsolatban Tamás elmondta, június 19-20 között szeretnék megrendezni immár negyedik alkalommal a Szedd magad! napokat, illetve különböző új termékekkel is zajlanak kísérletezések. Jelenleg ezek tökéletesítése zajlik, illetve egy olyan ízt is szeretnének bemutatni, ami nem levendulás.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük