KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A kulturált kutyatartás fontosságára hívja fel a figyelmet a Mosonmagyaróvári Kutyaiskola

A Mosonmagyaróvári Kutyaiskola a Lajta-zsilipen tarja kezdő és haladó kiképzéseit.


A mosonmagyaróvári kutyakiképzés egyik jelentős színtere a Horváth Balázsné Kati által vezetett kutyaiskola, ahol jelenleg három kiképző tanítja a gazdikat a kulturált kutyatartás fontosságára, az engedelmességre nevelésre és a kiskedvencekkel való helyes kommunikációra. 

A Mosonmagyaróvári Kutyaiskola 1968-ban indult azzal a céllal, hogy a kulturált kutyatartás terjedését elősegítsék, és minél engedelmesebb és szocializáltabb kutyákat neveljenek a helyi gazdik. A Lajta-zsilipen tartott kiképzéseket jelenleg nagyjából harmincan látogatják heti rendszerességgel, melyek felkészítéséért Németh András, Günther Judit és Horváthné Balázs Kati, a szervezet elnöke felelősek. 

„Egy kutya nevelése rendkívül jelentős folyamat, ami nagy odafigyelést igényel.” – kezdte a beszélgetést Kati.

„Rengeteg a problémás házikedvenc, akik bár a gazdinak nagyjából szót fogadnak, közösségben már kevésbé tudnak viselkedni. Mi abban segítünk az állattartóknak, hogy egy élhetőbb kutyussal tudjanak együtt létezni, akit szívesen és bátran visznek ki az utcára is. Minderre az állatok 8-9 éves koráig van lehetőség, az ennél idősebb jószágokat inkább már csak pihenni és játszani hagyjuk.”

A kollektív kiképzések hétvégén történnek, ahol maximum kilenc kutyával foglalkoznak az oktatók egy időben, hétközben pedig a privát kiképzések zajlanak, minden esetben a kutya életkorának és tudási szintjének megfelelő módon kutyaoviban, illetve kezdő vagy haladó csoportokban. 

Kati portálunknak elmondta, hogy a kiképzéseken túl agility és klikker oktatásokra is mód van náluk.

„Az agility sportág tulajdonképpen egy ügyességi feladatokból álló pálya, amelyet a kutya a gazdájával együtt teljesít.” – részletezte a szervezet elnöke.

„A klikker egy pozitív megerősítésre épített tréning, ahol egy klikkelő hang jelzi, ha a kutyusok valamit jól csinálnak. Ezt a hangot összefűzzük jutalomfalatokkal, így tudatosítva a kisállatokban, hogy milyen viselkedések nyerik el a tetszésünket.” 

A kutyasuli szorosan együttműködik a mosonmagyaróvári Menedék Állatvédő Alapítvánnyal és a gyepmesteri teendőket ellátó Légrádi Balázzsal, az itt örökbefogadott házikedvencek ingyenes oktatásban részesülnek a Mosonmagyaróvári Kutyaiskolában.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük