KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

A mosonmagyaróvári konténerházak egész évben fogadják a krízishelyzetben lévő hajléktalanokat

Galazka Szabina (pirosban) és a Hajléktalanokat Ellátó Szolgálat dolgozói egész évben fogadják a fedél nélküli embereket.


A mosonmagyaróvári Hajléktalanokat Ellátó Szolgálat éjjeli menedékhelyei január 21-től állandó működési engedéllyel rendelkeznek, a konténerházak hat fő befogadására alkalmasak. Az este 6 és reggel 8 óra között nyitva tartó két lakó- és egy mosdókonténer teljes kihasználtsággal üzemel. 

A Mosonmagyaróvár és környéki hajléktalan-ellátásért a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény felelős három, egymásra épülő szervezeti egységben, a rászorulók a Hajléktalanok Nappali Melegedőjét, a Konténerházakat és a Hajléktalanok Átmeneti Szállását vehetik igénybe. Mindezek kiegészülnek a szeptember óta működő Utcai Szolgálattal, melynek keretein belül az utcai szociális munkás és a szociális gondozó párban, aktívan felkutatják az utcán élőket, és a Népkonyhával, ahol egy tál meleg ételt kapnak a rászorulók.  

„Az Utcai Szolgálatunk hétfőtől péntekig működik 14 és 22 óra között.” – kezdte a beszélgetést Galazka Szabina, a Hajléktalanokat Ellátó Szolgátat szakmai vezetője.

„Az utcán dolgozó kollégáink elsődleges feladata, hogy a várost járva megkeressék az egyrészt utcán, másrészt a lakhatásra alkalmatlan ingatlanokban élő klienseket, akikkel igyeksznek segítő kapcsolatot kialakítani, és beinvitálni őket a Nappali Melegedőbe további ellátások igénybevételének céljából.”

A Nappali Melegedő 30 fedél nélküli ember napközbeni tartózkodására nyújt lehetőséget, ahol biztosított számukra a tisztálkodás, pihenés, ételmelegítés és az információhoz jutás feltétele, illetve az álláskeresésben és a hivatalos ügyek intézésében is támogatás kapnak. Az Átmeneti Szállás a személyes gondoskodást igénylő hajléktalanok részére kínál életvitelszerű lakhatás alternatívát, és felkészíti őket az önálló életvitel folytatására.

„A Nappali Melegedővel ellentétben, ami csak 7 órától 19 óráig van nyitva, az Átmeneti Szállás szolgáltatásai folyamatosak, a nap 24 órájában rendelkezésre állnak, az ellátottak jövedelmi helyzetük függvénye szerint fizetnek térítési díjat. Az Átmeneti Szálló kihasználtsága folyamatosan magas, ugyanakkor az ellátás specifikumának megfelelően sok tényező befolyásolja, maximális kapacitásunk 43 fő.” – tette a szakmai vezető.

„Az intézményben összesen négy szociális munkás és 8 gondozó/segítő dolgozik, a segítő tevékenységhez hozzátartozik népkonyhai szolgáltatásunk is, amely 30 főt lát el ingyen ebéddel hétfőtől péntekig.”

Az este 6 és reggel 8 között nyitva tartó konténerházak teljes kihasználtsággal működnek.


A Hajléktalanokat Ellátó Szolgálat konténerházai több éve funkcionálnak éjszakai menedékhelyként novembertől májusig, azonban január 21. óta állandó működési engedélyüknek köszönhetően már nem csak a krízisidőszakban fogadhatják a hajléktalanokat. Galazka Szabina elmondta, hogy két lakókonténerük és egy mosdókonténerük 6 fő elhelyezésére alkalmas, viszont főleg a téli időszakban akkora rá a kereslet, hogy előfordul, hogy ennél többen is ott töltik a fagyos éjjeleket. 

A járványhelyzettel kapcsolatban megtudtuk az intézményvezetőtől, hogy az ellátottak száma jelentősen megnövekedett.

„Nagyon sokan elveszítették a munkájukat, vannak, akik hozzánk jöttek a munkásszállóról.” – magyarázta a szakmai vezető.

„A kialakult pandémiás helyzet miatt kizárólag negatív koronavírus teszttel lehet beköltözni Átmeneti Szállásunkra, mivel a fertőzöttek elkülönítését nem tudjuk megoldani. Ilyen esetben a hajléktalan személy egészségügyi intézménybe szállítását kell lebonyolítani.”

2019-ben az intézmény egy nagyobb felújításon esett át. A bővítéseknek hála, mára a Nappali Melegedő saját, önálló térrel rendelkezik, valamint kialakítottak egy vezetői és egy szociális munkás irodát, ezenkívül az ott dolgozók az egyéni tanácsadásokat is külön helyiségben végzik.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük