KÖZbensőKÖZéletSzigetKÖZélet

Közös nyelv a kamaszunkkal – Hogy csináljuk? 

7 tipp a jó tini-szülő kapcsolatért

Szülőként nagy kihívás megtalálni a közös hangot kamasz gyermekünkkel. Teljesen természetes, ha ebben az időszakban kicsit eltávolodunk egymástól, de ettől függetlenül mindenkinek a hasznára válik, ha törekszünk a nyílt és őszinte kommunikáció fenntartására vagy éppen kialakítására. Nem titok, az előbbi könnyebb, de ha nulláról indítunk, akkor is van remény. 

Hogy mit tehetünk? Valentin-Gyurics Nikoletta, coach, mediátor legújabb írásában összegyűjtötte a 7 legfontosabb tennivalót a jó kapcsolat kialakítása érdekében. 

Hallgassuk meg!

A kommunikáció alapja a figyelmes, odaforduló és tiszteletteljes hallgatás. Ha szeretnénk megérteni a kamasz gyerekünket, akkor fontos, hogy meghallgassuk őt, és próbáljunk rálátni a helyzetére, a gondolataira és az érzéseire. Ha beszél, ne szakítsuk félbe, ne oktassuk ki, és ne kritizáljuk! Ha gyermekünk látja, hogy tényleg figyelünk rá, és érdekel a véleménye, akkor könnyebben fog ő is nyitni felénk.

Legyünk türelmesek!

A kamaszkor sokszor embertpróbáló időszak mind a gyerek, mind a szülő számára. A tinik nemcsak keresik a helyüket a világban, hanem hirtelen rengeteg testi, lelki és érzelmi változáson mennek keresztül. Ha szülőként ezt megértjük, és igyekszünk a hullámzó érzelmi helyzetekben is türelmesek maradni, sokat tehetünk a jó kapcsolatért. 

Kommunikáljunk őszintén!

A nyílt és őszinte kommunikáció kulcsfontosságú tényező a szülő-gyerek kapcsolatban. Ha őszintén beszélgetünk, akkor könnyebb lesz kialakítani a bizalmi légkört. Az őszinteség azonban nem merül ki annyiban, hogy mi megmondjuk a véleményünket, hanem arról is szól, hogy törekszünk megérteni és elfogadni a másik oldalt – akkor is, ha szöges ellentéte a mienknek. 

Keressük a közös pontokat!

A kamasz gyerekek gyakran harcolnak a szülők irányítása ellen. Ha úgy érezzük, hogy nehéz velük dűlőre jutni, akkor érdemes megkeresni azokat a dolgokat, amelyekben egyetértünk, vagy ami összehozhat minket. Egy közös érdeklődési kör, hobbi, vagy egy film, ami mindannyiunkat érdekel, remek kiindulási pont lehet. Ezek szuper kapcsolatépítők, ráadásul gyermekünk bizalmát is könnyebb elnyerni a segítségükkel.

Legyünk rugalmasak!

A kamaszok sokszor kiszámíthatatlanok lehetnek. Ha szülőként bizonyos határok között rugalmas tudsz maradni ebben az időszakban, akkor biztos, hogy sokat teszel a jó kapcsolatért. Néha el lehet tekinteni például egy kötelező vasárnapi látogatástól a nagyszülőknél, ha neki épp fontos találkozója lenne. Hosszú távon mindenképp megtérül, ha nem mindenben és mindenáron akarjuk ráerőltetni az akaratunkat.

Beszéljünk a következményekről!

A kamaszoknak fontos, hogy lássák a döntéseik következményeit. Ha valami rosszat csinálnak, akkor érdemes a következményekről beszélni, de ugyanígy, ha jól teljesítenek, akkor dicséretet, elismerést is érdemelnek. A következetesség és az elvárások tisztázása segíthet a gyereknek megérteni, hogy mi az elfogadható viselkedés és mi nem.

Legyünk empatikus és támogató felnőttek!

A kamaszoknak sokkal többször van szükségük érzelmi támogatásra, mint azt mondanák vagy mutatnák. Ha nehéz helyzetben vannak, akkor segítsünk nekik abban, hogy megértsék az érzéseiket, és biztosítsuk őket arról, hogy amennyiben szükség van a támogatásunkra, elérhetőek vagyunk számukra! Az empátia és az érzelmi támogatás nagyon fontos a kapcsolat erősítésében, és gyermekünk jövőbeli életére vonatkozóan is fontos alapokat adhatunk ilyen módon.

Összesítve a jó kamasz-szülő kapcsolat folyamatos befektetést igényel mind a gyermek, mind a szülő részéről. Fontos, hogy nyíltan, őszintén és tisztelettel álljunk hozzájuk, pontosan úgy, ahogy tőlük is elvárjuk! Az őszinte kommunikáció és a közös érdeklődési pontok megtalálása segíthet a kapcsolat erősítésében, a következetesség és az empátia pedig a bizalom építésében. 

Írta: Valentin-Gyurics Nikoletta

További cikkek
KÖZbensőKÖZélet

Gyerekkel elindulni – Mit tehetünk szülőként a veszekedésmentes reggeli készülődésért?

Tegye fel a kezét, akinél gyorsan és mosolygósan indul minden hétköznap reggel a gyerekekkel!
Read more
DarnózseliKÖZéletSzigetKÖZélet

Nem az a Tiéd, amit megeszel, hanem ami felszívódik

Milyen nehézségekkel kellett korábban és kell ma megküzdenie egy vállalkozónak? Mi egy…
Read more
DunakilitiKÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárNagybajcsNagybajcs

Neves személyek évfordulói - Január, február

Kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben az Esztergom melletti Szenttamáson születettBeöthy…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük