ÁsványráróDunaszigetKisbodakKÖZéletRajkaSzigetKÖZélet

Kitolódik a szezon: egyre többen kíváncsiak a Szigetköz értékeire

Három szigetközi, turizmussal foglalkozó vállalkozót kérdeztünk az idei szezon tapasztalatairól. Ami kitűnik, hogy egyre hosszabbra nyúlik a szezon: tavasz elejétől egészen késő őszig ezrek látogatnak el szeretett tájegységünkre, hogy vízi utakon fedezzék fel a Duna és mellékágrendszerei varázslatos természeti értékeit. Főként belföldi turisták szállnak meg a megkérdezett vendéglátóhelyeken, de az sem ritka, hogy külföldi kerékpárosok térnek be néhány éjszakára. A SUP-bérlés alábbhagyott, ám sokan visszatérnek saját deszkájukkal, hogy bejárják a mesés vízi folyosókat.

Nem csak nyáron rejt csodákat a Szigetköz

Az ásványrárói Part Camping vezetője, Böősi Gábor portálunkkal megosztotta: harmadával nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyi adatokhoz képest. Az előző évekkel való száz százalékos összehasonlítás persze nem lehetséges, hiszen a járvány miatt az elmúlt években nem tudtak teljes szezonban nyitva tartani.

Áprilistól egészen novemberig tartott az évad, az utószezonban pedig a horgászok keresték fel a kemping fűtött szálláshelyeit. A tavasz az osztálykirándulások, a hétvégi csapatépítések időszaka volt, június közepétől aztán megérkeztek a családok, baráti társaságok is.

– Július vége és augusztus eleje volt a szezon csúcspontja a vendégek számát tekintve. Nagy reményeket fűztünk augusztus huszadikához, de az érdeklődők a vészjósló időjárási előrejelzések miatt tartottak az ünneptől, így végül csökkent az előjegyzett vendégszám – magyarázta Böősi Gábor.

Hozzáfűzte, szeptembertől a horgászturizmusra építve tartottak nyitva. Mint megtudtuk, külföldi vendégek is megszálltak Ásványrárón, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Németországból is érkeztek vendégek, de Új-Zélandról is csekkolt be egy társaság.

– A Szigetköz télen meglehetősen bezárkózik, magába fordul. Szeretnénk megmutatni, hogy a tájegység ilyenkor is tud aktív sportot biztosítani, ezért ebben az évben korcsolyapályát állítunk fel a kempingben.

– Már november utolsó hétvégéjén várjuk a téli sportokat kedvelő családokat, társaságokat, akik szeretnének kiszakadni a téli délutánok, esték szürkeségéből – részletezte a kempingvezető. Hozzáfűzte: a korcsolyapálya mellett más programokkal is készülnek, erdei sétával, téli evezésekkel igyekeznek színessé tenni a kopár évszakot.

Felfedezik Alsó- és Felső- Szigetközt

A kisbodaki Esthajnalcsillag Kemping vezetője, Virág Szabolcs elmondta, az idei szezon hozta a hozzá fűzött reményeiket. A kisbodaki kempingben sátorozásra és faházas szálláshelyek bérlésére van lehetőség, emellett vízitúrákat szerveznek a vendégeknek a Kisbodaki-ágrendszerben, de a Cikolai-ágrendszert, a Zátonyi-Dunát is felfedezhetik az érdeklődők, valamint a Mosoni-Dunán is eveznek Rajkától Győrig.

– A vendégek száma évről évre növekszik a Szigetközben, az ismerős szállásadókkal, vízitúrásokkal beszélgetve úgy tűnik, mindenki jó szezont zárt. Az időjárásra nem panaszkodhatunk, és az is megfigyelhető, hogy míg régen egy-egy bevett, megszokott helyre járt mindenki vizitúrázni, most bejárják az egész tájegységet, Alsó-és Felső- Szigetközt egyaránt, egyik szálláshelyről a másikra térve – részletezte Virág Szabolcs. A kisbodaki kempingbe érkező vendégek jellemzően belföldről érkeztek, kicsiktől a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát, sok visszatérő vendéggel. A szezon vége felé jelentek meg nagyobb szlovák turistacsoportok, illetve a szezon folyamán német és francia kerékpárosok is megszálltak a szálláshelyen.

Saját deszkával érkeznek a túrákra

A SUP bérlés Szigetköz vezetője, Nagy Adrienn megosztotta lapunkkal: a tavalyi számokhoz képest idén kevesebben vettek bérbe SUP-ot. Ennek az is az oka, hogy megfizethetővé vált a sporteszköz beszerzése, így sokan beruháztak egy saját SUP-ra, s azzal tértek vissza a vízitúráikra, amikhez nem árt kellő helyismerettel rendelkezni.

– Három éve kezdtük a vállalkozást, az eddigi évek során azt tapasztaltuk, hogy egy-két vendégünk érkezett saját SUP-pal, a többiek pedig bérelték tőlünk az eszközöket, ám ez idén megfordult: egy-két bérlő érkezett csupán, s többnyire mindenki saját deszkával érkezett, aki korábban megtanult nálunk SUP-ozni – magyarázta Nagy Adrienn. Mint mondta, most megnövekedett az igény a vezetett túrákra, ezért több útvonalat is feltérképeztek: az Ásványrárói-ágrendszerben, a Kisbodaki-ágrendszerben, a Cikolai-ágrendszerben és a Zátonyi-Duna, valamint Mosonmagyaróváron a Mosoni-Dunán és a Malomági-Lajtán is szerveznek túrákat kezdők és haladók számára. A SUP-osok számára májust követően a nyár adta az főszezont, szeptemberben az esős időjárás miatt idén kevesebben érkeztek, hogy ily módon fedezzék fel szeretett tájegységünket.

Írta: Gondár Flóra

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük