ÁsványráróKimleKÖZéletMáriakálnokMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Közel ezer erdei fülesbaglyot számoltak össze a megyében


Tájegységünkön 165 erdei fülesbaglyot számoltak össze a résztvevők a nemrégiben megrendezett bagolyszinkron során, amiből az is kiderült: Kimle a Szigetköz „legbaglyosabb” települése. Bodor Ádám, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Helyi Csoportjának tagja, a megyei fülesbagoly számlálás koordinátora beszélt a Szigetközéletnek az idei eredményekről és arról, mit érdemes tudni e védett madárfajról.

Az erdei fülesbagoly Magyarország leggyakoribb bagolyfaja, a nevével ellentétben nem erdőlakó, hanem mezőgazdasági területek erdősorai, fasorai között lelhető fel. Nem rak magának fészket, hanem a varjúfélék fészkében költ – részletezte Bodor Ádám, a megyei bagolyszinkron vezetője. Mint mondta, ez a madárfaj fontos tagja az ökoszisztémának, abból adódódóan is, hogy javarészt kisemlősökkel, rágcsálókkal táplálkozik.

Örökzöld menedékek

Az erdei fülesbaglyok viszonylag korán, a márciusi, áprilisi időszakban költenek. Télen viszont a fülesbaglyok behúzódnak a környező településekre, ennek köszönhetően ilyenkor fel lehet mérni az állományt. Egyrészt kevesebb ragadozónak vannak kitéve (ilyenek az uhu, a héja vagy a szőrmés ragadozók), másrészt a településeken kedvezőbb a mikroklíma, néhány fokkal melegebb van, mint a külterületeken. Nem utolsó szempont az sem, hogy a lakott területeken több táplálékhoz is jutnak – mondta Bodor Ádám. 

Az erdei fülesbaglyok téli lakhelyüknek örökzöld fákat választanak, jellemzően fenyőkön, tujákon, tiszafákon pihennek napközben – tette hozzá. Ahogy azt a madártani szakembertől megtudtuk, a négy év alatt első alkalommal most találtak erdei fülesbaglyokat nyírfán is a megyénkben, erre inkább az Alföldön látni gyakrabban példát, ahol kevesebb az örökzöld növény.


A madarak nappal ezeken a telelőhelyeken pihennek, szürkületben pedig egyesével elhagyják a faágakat, hogy beszerezzék a zsákmányukat, majd hajnalban visszatérnek a menedékként szolgáló örökzöldekre. Akár éveken keresztül is visszajárhatnak egy-egy ilyen pihenőhelyre, amennyiben nem zavarják meg őket – folytatta beszámolóját a MME Kisalföldi Csoportjának tagja.

Fontos, hogy nemcsak a magyarországi állomány telel településeinken, hanem a kemény telek elől a jóval északabbra költő egyedek is lehúzódnak ilyenkor a Kárpát-medencébe, tehát a bagolyszinkron remek lehetőség az állománymonitorozásra – magyarázta a szakember. Hozzátette, a hazai erdei fülesbagoly állomány évek óta stabil.


Árulkodó bagolyköpetek

A MME Kisalföldi Helyi Csoportja 2017-ben csatlakozott az országos felméréshez, így idén negyedik alkalommal vettek részt a számlálásban, ami Győr-Moson-Sopron megyében Bodor Ádám koordinálásával zajlott január 29. és február 1. között, önkéntesek segítségével.

A munka nehézségét adja, hogy az említett örökzöldek sok esetben zárt udvarokban, magántulajdonban lévő területeken találhatók, ezért kulcsfontosságú a lakosság szerepe, akik abban segíthetnek a szakembereknek, hogy tudomásukra kerüljenek a már ismert bagolylelőhelyeken kívül egyéb pihenőhelyek is.

Bodor Ádámtól megtudtuk, a felmérést végzők általában kettesével térképezik fel a településeket, nyomok után keresgélve: a fák alatt bagolyköpetek jelzik, mely fákon „nappaloznak” a madarak. 


Várbalog a megye „legbaglyosabb” települése

Idén közel 100 településen vizsgálódtak a szinkron során, ezek közül 64 településen találtak baglyokat, ami viszonylag soknak számít. Összesen 969 erdei fülesbaglyot számoltak össze a szakemberek és az önkéntesek, emellett más bagolyfajokat, 11 réti fülesbaglyot (Várbalogon 10, Szilen 1 példányt) találtak, ami fokozottan védett madár. Kuvikot figyeltek meg Győrságon, valamint 3 macskabaglyot kéményeken. 2021 legfontosabb bagolytelelő helyei Várbalog, ahol 90 erdei fülesbaglyot, valamint Osli, ahol 50 madarat számoltak.

A Szigetközben 165 erdei fülesbaglyot jegyeztek fel a bagolyszinkron résztvevői a tájegység 13 vizsgált településén. Az öt legbaglyosabb szigetközi település: Kimlén 30, Ásványrárón 28, Mosonmagyaróváron 24, Dunaszentpálon 17, Máriakálnokon pedig 16 példányra bukkantak a felmérők – árulta el lapunknak a megyei felmérés vezetője.

Amennyiben valaki még szeretne információval szolgálni az erdei fülesbaglyok lelőhelyével kapcsolatosan, a bodoradam96@gmail.com e-mailcímre küldheti a javaslatát.

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján…
Read more
KÖZéletKÖZlekedésMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1-es és 86-os út közötti szakaszát

Május 3-án, pénteken átadásra került a Mosonmagyaróvár déli tehermentesítő út 1. számú…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük