KÖZéletMosonmagyaróvárSzigetKÖZélet

Mosonmagyaróvári cég az ország legjobbjai között


A Lajta-Duna Építő és Vízszigetelő Kft. 2008-óta foglalkozik a magyar piacon vízszigeteléssel. A cég sok éves kemény munkával jutott el odáig, hogy ma már nem csupán térégünkben tevékenykednek, hanem Magyarország jelenlegi legnagyobb építkezési munkáinál is jelen vannak. Babos Zoltánnal, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk. 

„A 2000-es évek elejétől Ausztriában végeztem helyszíni műszaki vezetést és kivitelezést. A külföldön szerzett tapasztalataim birtokában született meg az a döntés, hogy a tevékenységet a magyar piacra is integrálom. Fő célom az volt, hogy az Ausztriában megszokott precíz, pontos és nem utolsó sorban igényes kivitelezési morált itthon is folytassuk. A vállalkozásunk fő profilja a víz-, és az ehhez kapcsolódó hőszigetelési tevékenység. Az évek során a tevékenységünk bővült, mostanra már ipari épületek, csarnokok komplett kivitelezésével is foglalkozunk.” – mesélte Zoltán.

A sok év kemény munka, amit a cég térségünkben végzett, most megtérülni látszik, hiszen az utóbbi időben Budapest és egyben az ország legnagyobb beruházásainak kivitelezésénél is kiemelt szerephez jutnak. 

„Jelenleg van néhány kiemelt budapesti projektünk, amelyekre igazán büszkék lehetünk. 2020 áprilisában kaptuk a megbízást a beruházó Városliget Zrt., illetve a generálkivitelező ZÁÉV Zrt. és Magyar Építő Zrt. által alkotott konzorciumtól az újonnan, a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont teljes vízszigetelésére. Az épület rendkívül egyedi kinézetéből fakadóan, nagyon sok lehetséges problémára kellett már előzőleg megoldást találnunk. Az épület teteje íves, így a legnagyobb kihívás az, hogy az esőzések alkalmával az ívekről lefolyó esővizet miként vezessük el annak érdekében, hogy az ott kialakított zöld tetőt meg lehessen óvni. Több pályázó közül egyedül nekünk sikerült egy olyan vízelvezető rendszert és szigetelést kitalálnunk, ami könnyedén megvalósítható, magas minőségű, de mindemellett jóval költséghatékonyabb, mint az eredetileg megtervezett rendszer.” 


A Néprajzi Múzeumon végzett kivitelezés már 90%-ban határidőre, kiváló minőségben elkészült. 

„A tavalyi év végén kapott cégünk, a Lajta-Duna Építő és Vízszigetelő Kft. egy újabb fontos megbízást a Nemzeti Atlétikai Stadiont építtető BMSK Zrt., illetve a kivitelező ZÁÉV Zrt. és Magyar Építő Zrt. által alkotott konzorciumtól. A megbízás az újonnan épülő stadion vízszigetelési munkálatira vonatkozik. A grandiózus épület a 2023-ban Budapesten megrendezésre kerülő atlétikai világbajnokság helyszínéül szolgál majd. Mind megjelenésében, mind elhelyezkedésében kivételes épület lesz, ezért is hihetetlenül jó érzés, hogy ennek megalkotásában mi is nagy szerepet vállalhatunk.” – mondta Zoltán.


A munkálatok itt is elkezdődtek már, hiszen az épületnek a 2023-as atlétika világbajnokságra el kell készülnie.  

„A stadion víz elleni szigetelése egy viszonylag új technológiával folyik, amely a hagyományos szigeteléshez képest kevésbé élőmunka igényes és a minősége is kiváló. A technika fejlődésével mi is igyekszünk lépést tartani, ezért jelenleg is különböző oktatásokon veszünk részt, hogy ennél az épületnél is kifogásolhatatlan munkát végezzünk.”


A hatalmas budapesti építkezések mellett a cég térségünkben végzett munkája is folyik tovább. A javarészt Mosonmagyaróváron és környékén élő alkalmazottak – akik nem a fővárosban tevékenykednek épp – itthon is szép projekteket visznek. 

„Itthon a térségben is jelentős projektjeink futnak. Jelenleg négy csarnokot építünk egyszerre. A saját, új telephelyünk kivitelezése mellett a Szabó és Társa Kft., a Junkerwerk Kft., illetve az Addenda Kft. is felkért bennünket, hogy valósítsuk meg telephelyeik bővítését.”

A cég előző telephelye Kimlén volt, ami több szempontból sem volt alkalmas már az időközben megnövekedett megrendelések elvégzésére, ezért döntöttek az új telephely felépítése mellett, melynek kivitelezése Mosonmagyaróváron, az Ipari Parkban már jelenleg is folyik. 

„Előző telephelyünk Kimlén sajnos alkalmatlan volt az acélszerkezetek gyártására, a bérleményben kevés a munkavégzésre rendelkezésre álló hely. Ezért terveztünk és építünk magunknak egy olyan új csarnokot, amely minden igényt kielégít és ahol a legmodernebb körülmények között tudjuk gyártani a mai kornak megfelelő minőségű acélszerkezeteket és végezhetjük munkánkat. A 300 m²-es irodaépületen kívül épül egy 1837 m² alapterületű csarnoképület is. Utóbbiban lesz egy 8 és egy 5 tonnás futódaru, aminek a segítségével könnyebben és gyorsabban lesznek mozgathatók az acélszerkezetek, illetve helyet kap majd egy festőműhely a felületkezelésnek és egy hajlító rész a lemezek hajlítására. Mindemellett itt tervezünk kialakítani egy olyan tanműhelyt is, ahol újabb kiváló szakembereket taníthatunk és nevelhetünk ki, akik akár országos szinten is megállják majd a helyüket.”


A saját kivitelezésekhez a rengeteg saját tőke befektetése mellett a cég nagymértékű állami támogatásban is részesült, amiért igazán hálásak.

„Fontos kiemelnem, hogy ebben óriási segítségünkre voltak azok a kormányzati támogatások, amelyeket az utóbbi időben megpályáztunk és sikerült is elnyernünk. Mi most valóban érezzük az állam támogató erejét a kis-és középvállalkozások irányába. Ami pedig még nagyobb büszkeséggel tölt el, hogy ma Magyarországon kialakulni látszik egy olyan vállalkozói kör, amely világszínvonalú épületeket képes létrehozni kizárólag magyar szakemberek bevonásával.”

További cikkek
KÖZéletKÖZkincsKÖZösségMosonmagyaróvár

Egy élet a kereszténydemokráciáért – Kovács K. Zoltánra emlékezünk

100 évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született Mosonmagyaróváron Kovács K. Zoltán, a…
Read more
KÖZéletKÖZkincsKÖZösség

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatóit díjazták az Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatói értékes szakmai…
Read more
KÖZbensőKÖZélet

Dühkezelés gyermekkorban – Ezt a három dolgot minél előbb tanítsa meg a gyermekének!

Szülőként hajlamosak vagyunk megijedni gyermekeink heves érzelmi megnyilvánulásaitól, pedig…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük