DunakilitiEseményekKÖZéletSzigetKÖZélet

Kipróbálná? 100 kilométer kajakban, árral szemben a Mosoni Dunán

Richárd és Klaudia, a verseny szervezői. Tavaly feleveztek a Fekete-tengertől egészen Fekete-erdőig a Dunán. Fotó: KayakCrazy


100km árral szemben a Mosoni-Dunán néven kajakos teljesítménytúrát szervez a dunakiliti Varga J. Richárd szeptember első hétvégéjén. 30 km-es kvalifikációs versenyt most szombaton és június 4-én is tartanak, hiszen csak a legjobb 12 vehet részt a megmérettetésen.

Varga Richárdról többször írtunk már a portálunkon. A Dunakilitin élő férfi 2019-ben tengeri kajakkal evezett haza Norvégiából több mint 170 nap alatt, miközben a Bátor Táborban gyűjtött, majd a Fábry showba is kajakkal utazott fel Budapestre mesélni a vállalásairól – januárban. Tavaly 2850 km-t evezett párjával, Kis Klaudiával a Dunán, méghozzá árral szemben, a Fekete-tengertől Fekete-erdőig, Romániától Németországig. Most egy 100 km-es teljesítménytúrát szervez Richárd. A Mosoni-Dunán, méghozzá ezt is árral szemben.

Két nap alatt 100 km

– Még 2020-ban pattant ki ez a projekt is. A Covid miatt nem lehetett utazni, így helyben kellett megoldanom egy rövidebb kihívást. A Mosoni pedig adott volt, szinte a partján lakunk. Az augusztus 20-i kétnapos szünetre időzítettem. Már akkor is úgy terveztem, hogy ezt évente ismételni kell, de először csak kipróbálom saját magam. Akkori terv a teljes Mosoni hossza volt, Vénektől Rajkáig, Kimlei féltávval, mindezt két nap alatt. Második nap Feketeerdőtől már sötétben eveztem, így Dunakilitin a stégen fejeztem be, ahol 2019-ben hazaérkezésemkor kiszálltam. A Dunakiliti-Rajka távot már többször teljesítettem korábban, így tudtam, hogy mennyi extra idő lett volna még. Úgy gondoltam, ha ebből versenyt szeretnék szervezni, rövidíteni kell a távot, mert éppen az utolsó szakasz a legnehezebb, nem lenne biztonságos a versenyzőket sötétben ennek kitenni. Így lett végül kerek 100 km a végső táv – beszélt a verseny ötletének megszületéséről Richárd. Hozzátette: nem gondolja könnyűnek ezt a versenyt, de szerinte egyáltalán nem lehetetlen, még árral szemben sem.

– Napi 10-12 órát kell evezni menetfelszereléssel szinte folyamatosan, kisebb szabadon időzített megállókkal. Két frissítőpontot mi biztosítunk. Tapasztaltabb kajakosok számára fárasztó, de teljesíthető. Olyan ez, mint bármilyen komolyabb sportkihívás, felkészülést, stratégiát, technikai tudást igényel. Viszont nem szükséges hozzá versenyzői múlt és superman póló. Javaslom minden tapasztalt és lelkes, jó állóképességű hétköznapi túrakajakos úrnak és hölgynek, akik szeretnék egy kicsit feszegetni a határaikat és megtapasztalni mennyire erősek a test mellett fejben és lélekben. Annak, aki még sosem indult versenyen, de van ambíciója, nagyon szívesen segítünk a felkészülésben – folytatta Richárd.

Kevés a bátor vízi vitéz

Kis Klaudia, Richárd párja is kiveszi a részét a szervezésben. Arra a kérdésünkre, hogy hányan fognak nevezni az idei versenyre, azt válaszolta, hogy: egyelőre kevés a bátor vízi vitéz a vidéken.

– Ez csupán a második év, amikor megrendezzük ezt az igen rendhagyó versenyt. Tudomásom szerint Magyarországon ez az egyetlen kajakos kihívás, ami sodrással szemben zajlik. Szemben a legtöbb versennyel, ami egynapos és lefelé kell nagy távokat, nagy tempóban teljesíteni, ez a verseny a tervezésről, a stratégiáról, az áramlástani ismeretekről is szól. Mi lelkesek vagyunk és bízunk benne, hogy idővel megszeretik a túratársak és hagyománnyá válik ez a különleges kajakos erőpróba. Ha akad lelkes, ambiciózus kajakos az olvasók körében, nekik üzenném, hogy tegyenek egy próbát legalább az egynapos, 30 km-es, szintidős kvalifikációs túrával. Bízzanak magukban! Itt az idő, hogy bebizonyítsák maguknak, többre képesek, mint gondolták. A kvalifikáció pont arra van, hogy megnézzük, hogy elindulhat-e idén egy 100 km-es evezésen a versenyző, vagy csak jövőre. A kvalifikáció most szombaton lesz, reggel 9-kor indul az Itatóról. Egészen Rajkáig – tudatta Klaudia.


Richárd is kajakba ül

Richárd is kajakba ül és leevezi majd a 100 km-es távot, mint mondja, a tavalyi – vele együtt – három induló sem szegte kedvét, hogy idén is megszervezze a túrát, mert szerinte „az első év után elkedvtelenedni olyan lenne, mint a Norvégia-Magyarország túrán 100 km után visszafordulni, mert elfáradtam”.

– Szeretném ha egy elszántabb kajakos csapat évente összejönne, akik hozzám hasonlóan szeretik az efféle kihívást. Számítottam rá, hogy nem fognak tolongani az emberek, főleg nem az első évben, de a MosoniUpstream-re biztonsági és logisztikai szempontból egyelőre ígyis csak a 12 legjobb versenyző juthat be. A kvalifikációs túrákat pedig igény szerint bővítjük. A következő lehetőségek most szombaton és június 4-én lesznek” – folytatta Richárd, aki egy folyásiránnyal megegyező szigetközi 100-as túrát is szervezett május hetedikére (az árral szembe evezős versenyt szeptember 3-4-én rendezik).

Túrákat is szerveznek

Klaudia és Richárd saját vállalkozásukban szerveznek kajaktúrákat külföldre is: szigetközi, adriai, grönlandi, norvégiai úti célok közül választhatnak az érdeklődők.

– Aki pedig tanulni szeretne, lesznek workshopok, ahol bevezetjük a kezdőket a kajakozás világába, az ön- és társmentésbe, kajakos technikákba és a haladóknak is tudunk újat mutatni – emelte ki Klaudia, aki elmondta, nemrég jöttek haza az Adriáról, ahol az egyik legnagyobb hazai kajakbolt készített egy új márkáról reklámfilmet, s őket kérték fel, hogy promózzák a felszerelést.

100km árral szemben a Mosoni-Dunán 
Jelentkezni hivatalosan a honlapon keresztül lehet. Itt megtalálható pár gyöngyszem a tavalyi év képeiből és az összes fontos információ, de akár e-mailben (kayakcrazy@kayakcrazy.eu) és Facebookon Kayakcrazy.eu is fogadják a nevezést.

További cikkek
EseményekKÖZéletKÖZösségSzigetKÖZéletVámosszabadi

Színnel lélekkel az iskoláért – másodszor rendeznek színfutást, jótékonysági versenyt Vámosszabadin

Vámosszabadin színesre festik afalut és a sportolni szeretőketegy…
Read more
KÖZéletSzigetKÖZélet

Óvjuk fecskéinket! – Tippek, hogyan segíthetünk apró odafigyeléssel a madaraknak

A fecskék vonatkozásában a csapadékos időjárás pozitív és negatív hozadékáról…
Read more
KisbajcsKÖZéletKÖZkincsKÖZösségSzigetKÖZélet

A hobbi Kisbajcs-kutató szerint egy perc van éjfélig

Kovács Renátó tinédzserként kezdett el régi fotókat, emlékeket gyűjteni faluja, Kisbajcs…
Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük